Hirdetés
. Hirdetés

Új vadászterületet találtak a hoppon maradt kiberbűnözők

|

2019-ben a hatékony védelem miatt egyre nehezebb sikeres vírustámadást végrehajtani, viszont a koronavírus-járvány új lehetőségeket nyitott az adathalászatban.

Hirdetés

A biztonsági szolgáltatásokkal foglalkozó Orange Cyberdefense friss jelentése szerint 2019-ban csökkent a kártékony kódokkal kapcsolatos, regisztrált események száma, viszont a COVID-19 járvány miatt ugrásszerűen megnövekedett a kiberbűnözők adathalászati aktivitása.

Hirdetés

A cég tíz CyberSOC és 15 SOC (Security Operation Center, magyarul biztonsági műveleti központ) 263109 incidensének elemzése alapján jutott arra az eredményre, hogy a 2018-as 45 százalékhoz képest 2019-ban a teljes esetszámnak csupán 22 százaléka állt összefüggésben kártékony kódokkal.

A jelentés készítői szerint mindez nem jelenti azt, hogy a vírusok nem jelentenek többé komoly veszélyt. A csökkenés oka inkább az, hogy a végpontokra koncentráló megelőzés lényegesen csökkentette a vállalatok fenyegetettségét, vagyis kifizetődőnek bizonyultak az új generációs végpont-védelmi beruházások. Bár a legfejlettebb kártékony kódok továbbra is veszélyesek lehetnek, az átlagos kiberbűnözői szaktudás ma már nem veheti fel a versenyt a legkorszerűbb végpontvédeli technikákkal. És ez - hangsúlyozza a jelentés - nagyszerű hír.

Ugyanakkor az Oranbe Cyberdefense szakértői is tapasztalták, hogy a kiberbűnözők egy gyors súlypontáthelyezéssel rárepültek a koronavírus-járványra. Március 24-én, vagyis egyetlen napon a csapat 23 különböző COVID-19-es kapcsolatos adathalász e-maillel találkozott, és ugyanezen a héten a fogyasztóik több, mint hatszáz potenciálisan tisztességtelen e-mailt jelentettek. Ezeknek tíz százaléka bizonyult kártékonynak, ami négyszeres növekedést jelent a megelőző hét számadataihoz képest.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.