Hirdetés
. Hirdetés

Ukrajnában az MI segítségével azonosítják a halott orosz katonákat

|

Amikor ezeket a rendszereket és a hozzájuk tartozó adatbázisokat háborús övezetbe viszik, nem tudják ellenőrizni, hogyan használják őket és sértik meg a felhasználási szabályokat.

Hirdetés

Ukrajna arcfelismeréssel keresi a halott orosz katonák közösségi médiás profilját, majd értesíti a hozzátartozókat, ahogy ezt Mikhajlo Fedorov ukrán miniszterelnök-helyettes és digitális átalakulásért felelős miniszter megerősítette a Reuters hírügynökségnek.

A hírügynökség korábban arról számolt be, hogy az ukrán védelmi minisztérium elkezdte használni az ellentmondásos megítélésű Clearview AI arcfelismerő technológiáját. A pontos célt azonban akkor még hivatalosan nem ismerték, és csak most erősítette meg Fedorov. A Clearview ingyenes hozzáférést adott Ukrajnának az arcfelismerő rendszeréhez. Az adatbázisában található 10 milliárd fényképből 2 milliárd a VKontakte-tól származik, egy olyan közösségi hálózattól, amelyet gyakran a Facebook orosz megfelelőjeként szoktak azonosítani.

Hirdetés

"E katonák anyja iránti tiszteletből ezt az információt a közösségi médián keresztül terjesztjük, hogy a családok legalább tudják, hogy elveszítették fiaikat, és hogy lehetőségük legyen összeszedni a halottakat" - mondta a miniszter, aki nem említett konkrét számot az így azonosított halottakról, csak annyit, hogy magas volt.

A Surveillance Technology Oversight Project amerikai szervezet bírálja a Clearview rendszer háborúban való használatát. A projekt igazgatója, Albert Fox Cahn korábban azt mondta a Reutersnek, hogy bár úgy véli, a holttestek azonosítása vitathatatlanul a legbiztonságosabb módja a technológia használatának háborúban, de figyelmeztetett: "Amikor ezeket a rendszereket és a hozzájuk tartozó adatbázisokat háborús övezetbe viszik, nem tudják ellenőrizni, hogyan használják őket és sértik meg a felhasználási szabályokat."

A halottak azonosítására általában a kórtörténetüket, például a fogorvosi vizsgálatokból származó információkat használják. DNS-t vagy ujjlenyomatot is használnak. Mindez azonban nem állhat Ukrajna rendelkezésére az orosz csapatok halottai esetében. Az arcfelismerő rendszerek használatakor azonban mindig adódnak problémák például hamis találatok, és ezért az egyes halottakat nem megfelelően párosítják a közösségi médiás profiljukkal.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.