Hirdetés
. Hirdetés

Utazás közben tűnik el a legtöbb céges laptop

|

Az ellopott laptopok több mint fele kerül illetéktelen kezek közé - derült ki az Intel felméréséből.

Hirdetés

A céges laptopok többnyire utazás közben tűnnek el. A repülőtéri terminálok, a közlekedési eszközök, a vasútállomások, a parkolók és az autópálya-pihenők kockázatot jelentenek a megkérdezett vállalatok felénél: Szlovákiában (57,1%) és a Cseh Köztársaságban (54,2%) az esetek több mint felénél. Ez az eredménye annak a felmérésnek, amelyet az Intel négy közép- és kelet-európai (KKE) országban – Cseh Köztársaság, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia – 744 vállalat bevonásával végzett. A felmérés megállapítása – azaz az, hogy a céges eszközök leginkább utazás közben vesznek el – összhangban áll a régióban a biztonsággal kapcsolatos eseményekről felmérést végző McAfee eredményeivel.

Hirdetés

„Ha a mobileszközök elhagyják a vállalat területét, még nagyobb kockázattal kell számolni. De még ha a laptop a vállalat területén belül is marad, akkor sincs teljes biztonságban. Ezt igazolja az a meglepő tény is, hogy a Lengyelországban eltulajdonított céges laptopok harmadát közvetlenül a vállalatoktól lopták el. De a cseh cégek sem állnak jobban, hiszen ott a laptopok harmada a munkahelyen tűnik el (29,2%). A magyar (19,2%) és a szlovák (22,5%) vállalatok némileg biztonságosabbnak tűnnek” – mondta Evžen Pavlovský, az Intel Közép- és Kelet-Európai Kereskedelmi Igazgatója. A közvetlenül a közép- és kelet-európai vállalatoknál eltűnő laptopok 26,4%-os részaránya több mint kétszeresen meghaladja az egyesült államokbeli vállalatoknál tapasztalt értéket, ahol az összehasonlító felmérések szerint a laptopok mindössze 12%-a tűnik el.

Az Intel által végzett felmérés szerint a 100 főnél több alkalmazottat foglalkoztató vállalatok harminc százaléka már kénytelen volt szembesülni az elvesztett laptopok problémájával. Az érintett vállalkozások majdnem mindegyike azt állítja, hogy a vállalati adatok elvesztése súlyosabb gondot jelent, mint magának az eszköznek az eltűnése. Miközben a hardver költsége nagyjából 360 000 Ft, az azon tárolt adatok értékét átlagban több mint 2 millió forintra becsülik a vállalatok.

 

Az Intel Hungary üzletfejlesztési igazgatója, Gacsal József úgy véli, hogy a felmérés egyértelműen rámutat, miszerint a közép-európai vállalatok saját tapasztalataik alapján nagyon hasonlóan vélekednek a laptopok, valamint az azokon tárolt adatok elvesztésének kockázatáról, és úgy gondolják, hogy végzetes következménye is lehet annak, ha az adatok illetéktelen kezekben kerülnek. „A legtöbb informatikai vezető is osztja azt a nézetet, miszerint a laptopok elvesztése végzetes következménnyel is járhat a vállalat számára. A legtöbben Lengyelországban vannak ezen a véleményen (84,3%). Csak Szlovákiában vannak kisebbségben azok a válaszadók (41,7%), akik szerint nem fogja tönkretenni a céget az, ha eltűnik az egyik vezető laptopja” – jegyezte meg Gacsal József az Intel felmérésének eredményeivel kapcsolatban.

Habár a vállalkozások tisztában vannak az adatvesztés kockázatával, nem tesznek eleget az adatok biztonsága érdekében. Ha a biztonságról van szó, a felmérésben szereplő valamennyi ország válaszadói beismerik, hogy az illetéktelen kezek közé került adatok több mint felénél hiányoztak az adatvédelmi megoldások. Ez leginkább Magyarországra jellemző (58,6%), ezt követte Szlovákia (55,3%), a Cseh Köztársaság (52%), majd pedig Lengyelország (51%).

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.