Hirdetés
. Hirdetés

Vajon legyőzetik végül az Apple?

|

Kaspersky szerint a túlságosan zárkózott Apple végül veszíteni fog a “nyílt, szexi és rugalmas” versenytársakkal szemben.

Hirdetés

A profi biztonsági szakértő azt állítja: sokkal könnyebb feladat megoldásokat gyártani a nyíltabb rendszerekre, bár az is tény, hogy ezekre malware-t is egyszerűbb készíteni. Mindenestre úgy véli, zártsága fogja végül az Apple vesztét okozni, a cég várhatóan veszíteni fog piaci részesedéséből az Androiddal és a Microsofttal szemben, hiszen az emberek olyan operációs rendszerre vágynak, ami nyílt és rugalmas.

kaspersky
kaspersky

Ugyanakkor, mikor rákérdeztek, vajon a zártabb rendszer nem teszi-e egyben biztonságosabbá is Apple-t, kiderült, a pesszimista vélekedés háta mögött az állhat, hogy az almás cég nem engedélyezi az anti-malware eszközök készítését iPad-ra és iPhone-ra.

A Kaspersky Lab vezérigazgatója, Eugene Kaspersky elmondta a Reutersnek: “A nyílt rendszerek természetesen sérülékenyebbek, mert egyszerűbb megfertőzni őket. De ugyanakkor, ezekre a rendszerekre sokkal könnyebb igazi végponti biztonságot tervezni”.

Kaspersky a mobil világ malware-jeiről szólva hozzátette: “A kiberbűnözők úgy tekintenek a mobil világra, mint nagy lehetőségre: egyre többen és többen lepik el ezt a területet. A mobil malware-t többnyire a legnépszerűbb nyílt rendszerekre készítik, azaz a legtöbb Androidra készül.

És hogy miért fog az Apple piaci részesedést veszíteni? Nos, Kaspersky szerint “ugyanaz a helyzet, mint ami a Mac-számítógépekkel és a windowsos PC-kel történt. A Mac-nek kicsi a piaci részesedése, mivel egy rugalmatlan cég zárt operációs rendszere.” Kaspersky úgy hiszi, az iOS felhasználók előbb-utóbb átváltanak valamelyik konkurens gyártóra, akik “nyílt, szexi és rugalmas” rendszereket készítenek. “Azt hiszem, sok iPad és iPhone felhasználó vált majd Androidra vagy Microsoftra” - mondta Kaspersky.

Mitől is olyan jó egy nyílt rendszer? A biztonsági szakértő szerint ez szorosan kapcsolódik ahhoz, hogy a gyártó képes-e közösséget létrehozni. Úgy véli, ebben az évszázadban az a személy vagy vállalat lesz a nyerő, aki képes erőteljes közösséget építeni. “Ez a közösségek százada és annak érdekében, hogy jó közösséged legyen, kiváló technológiát vagy nyílt rendszert kell készítened”.

“Az Apple-nek ott van a briliáns technológiája” - mondta Kaspersky. Hozzátette: ”Az Apple képes volt e köré közösséget építeni. De most az olyan nyílt rendszerek ideje jött el, mint amilyen az Android. Attól tartok, sőt biztos vagyok benne, hogy az Apple végül piacot veszít majd, ha nem változtat a gondolkodásmódján, így a nyílt operációs rendszer és a nyílt alkalmazások győznek majd.

Amikor a Mac-ek fertőzöttségéről kérdezték, Kaspersky elmondta: nem azért kevesebb a malware a Mac-eken, mert azokat “biztonságosra tervezték”, hanem azért, mert a rossz szándékú emberek figyelmen kívül hagyják az OS X-et. Egyszerűen nincs „elegendő” Mac-mérnök.

Kaspersky példának hozta fel az idén felbukkant Flashback malware-t, mint ékes bizonyítékát annak, hogy az Apple számítógépei is megfertőződnek időnként – sőt, szerinte egyre gyakrabban.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.