Hirdetés
. Hirdetés

Végítélet-hozónak tartják az orosz haditengerészet atomtorpedókkal felfegyverzett tengeralattjáróját

|

Az orosz haditengerészet víz alatti tevékenységre alkalmas átalakított hajója valóban képes az új orosz szuperfegyver hordozására.

Hirdetés

Sajtóhírek szerint az orosz haditengerészet iskolabusz méretű stratégiai tengeralattjáróját a héten adták át a Kremlnek. A média Oroszország egyik legsokoldalúbb és legrettegettebb fegyverének írta le, amit kémkedésre és nukleáris meghajtású, nukleáris fegyverekkel felszerelt torpedók indítására építettek.

A 09852-es projekt nevet viselő, a világ leghosszabb többcélú atom-tengeralattjárója a K-329 Belgorod nevet kapta, alapja egy jelentős módosításokon átesett Oscar II-osztályú 949A, amely így akár 6 darab, egyenként 100 megatonnás (ez a híres Cár-bomba robbanóerejének a duplája) robbanófejjel is felszerelt Poseidon nukleáris torpedót is képes szállítani, de akár tenger alatti drónokat, mélytengeri mentőjárművet, valamint kisebb atom-tengeralattjárót, akár egy ASZ-31 Losarikot is hordozhat.

Hirdetés

"A Belgorod tengeralattjáró új lehetőségeket nyit Oroszország számára a különböző kutatások elvégzésében, lehetővé teszi a különféle tudományos expedíciók és mentési műveletek végrehajtását a világtenger legtávolabbi területein" - áll Nyikolaj Anatoljevics Jevmenov orosz haditengerészeti főnök admirális nyilatkozatában. A közleményből hiányoztak a tengeralattjáróról készült képek vagy a Poseidon leírása.

Tény, a Belgorod az orosz haditengerészet kémkedésre, mélytengeri mentésre és különleges műveletekre tervezett speciális tengeralattjáró-flottájának része, amelyet a Mélytengeri Kutatási Főigazgatóság - orosz rövidítéssel GUGI, (Glavnoye Upravleniye Glubokovodnykh Issledovaniy) néven ismert - üzemeltet. A GUGI hajói a Barents-tengeren, a Kola-félszigeten található elszigetelt sarkvidéki bázisról tevékenykednek.

Bár az orosz haditengerészet a hidegháború végét követően drasztikusan csökkentette tengeralattjáró-állományát, ez továbbra is aggodalomra ad okot a Pentagon számára.

A még mindig fejlesztés alatt álló Poseidon 2М39 nukleáris meghajtású torpedó egyike annak a hat "szuperfegyvernek", amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök 4 éve jelentett be hivatalosan. Úgy tervezték, hogy hagyományos eszközökkel észrevehetetlen, és képes akár egész repülőgép-hordozó harccsoportok megsemmisítésére vagy part menti városokat elpusztító cunamik okozására. Nem véletlen, hogy az emberiség egyik leghátborzongatóbb fegyvereként tartják számon.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.