Hirdetés
. Hirdetés

Vigyázat, ez a kép hazavágja az androidos mobilokat!

|

A gyönyörű tájat ábrázoló fotó megbolondítja az androidos okostelefonokat, és a hibát csak bonyolult módon lehet orvosolni. A problémát a kép színjellemzői okozzák.

Hirdetés

Május végén kezdtek érkezni a hírek arról, hogy egy ártalmatlannak tűnő háttérkép telepítése után egyre több felhasználónak omlott össze, vagy esett újraindítási ciklusba az androidos mobilja. A probléma forrása egyértelműen a fotó volt, és a végtelen ciklusból csak úgy lehetett kitörni, hogy csökkentett módban újraindítottuk a mobilt, és töröltük a háttérképet.

Hirdetés

Bizonyos balszerencsés esetekben ezután a helyreállítási móddal kellett rendbe rakni a telefont, és olyan felhasználó is akadt, akinek még így se gyógyult meg az eszköze.

De vajon ennek a tetszetős tájképnek az alkalmazása miért járt olyan katasztrofális következményekkel az androidos mobilokra nézve?

David Bianco fejlesztő szerint az okozta a galibát, hogy a kép az Android saját sRGB színtere helyett az RGB színteret használja, és a kép bizonyos értékei így kívül esnek az sRGB határain: ez idézte elő az Android SystemUI komponensének összeomlását.

A további vizsgálatok feltárták, hogy "csak" az Android 10-et vagy a rendszer korábbi változatait futtató mobilok érintettek  - vagyis gyakorlatilag az összes ma használatos androidos eszköz. Az Android 11 Developer Preview változatával végzett kísérletek azt mutatják, hogy ez az OS már automatikusan konvertálja a nem támogatott színteret használó képeket, vagyis itt már nem fenyeget ez a típusú teljes kiakadás.

A veszélyeztetett rendszerek esetében pedig Bianco megoldásként azt javasolja, hogy a színek y értékét (ami a fényerősséget szabja meg) maximáljuk 255-ben.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.