Hirdetés
. Hirdetés

Vörös kábel Washington és Peking között

|

Rendszeresen egy asztalhoz ülnek majd a kínaiak és az amerikaiak, hogy a kiberkémkedésről tárgyaljanak.

Hirdetés

A The New York Times értesülései szerint a júliusban startoló, és várhatóan évente ismétlődő „Stratégiai és Gazdasági Párbeszéd” során több témával is foglalkoznak majd, például azzal, hogy a kínai hackerek hogyan lopják nagyüzemben az amerikai szellemi tulajdont. Létrehoznak egy új munkacsoportot – talán éppen azt, amit John Kerry külügyminiszter még áprilisban említett – ami rendszeresen tanácskozni fog.

 

A Times szerint egy vezető amerikai hivatalnok is részt vesz a rendszeres megbeszéléseket előkészítő tárgyalásokon. A meg nem nevezett hivatalnok elmondta: „a kiberkémkedés nagyon komoly kérdés, amit nem lehet félresöpörni. Nem csak a szellemi tulajdon ellopása aggasztó, de jelenleg ez a legégetőbb probléma”.

Hirdetés

Mind az USA, mind Kína rendszeresen vádolja a másikat kiberkémkedéssel, de az utóbbi időben felpörögtek az események. Egyrészt kiderült, hogy több amerikai napilapot – ilyen a Times, a Wall Street Journal, The Washington Post is - rendszeres támadás ért Kína irányából. Másrészt az amerikai Védelmi minisztérium éves jelentésében nyíltan megvádolta a kínai kormányt, hogy támogatja az Amerikát támadó hackereket. A legfrissebb esemény, a kínai hadsereg nagyszabású hadgyakorlata, amin részt vesz az ország kiber-haderőneme is.

Az USA Védelmi Minisztere, Chuck Hagel egy Szingapúrban rendezett regionális biztonsági konferencián tartott beszédében külön kitért a témára, de szóba kerültek a világháló James Bondjai akkor is, mikor a kínai Népi Felszabadító Hadsereg törzsfőnökével találkozott.

A magas rangú katonát vélhetően nem érte váratlanul a kérdés, hiszen Obama elnök kínai kollégájával, Hszi Csin-pinggel márciusban folytatott telefonbeszélgetése során, szintén felhozta a témát. A két elnök egy héten belül Kaliforniában találkozik, hogy jobban megismerjék egymást és több témát is átbeszéljenek.

A Times szerint egyelőre nem tudni pontosan, miről fognak diskurálni kiberkémkedés címszó alatt. A kiberhadviselés még viszonylag új jelenség, és nem feltétlenül lehet ugyanazokkal a diplomáciai módszerekkel kezelni, mint mondjuk a múltban a fegyverkezési egyezményeket. Éppen emiatt kerül előtérbe a vállalati titkok eltulajdonítása, ami a valódi kiberkémkedéshez képest kevésébe érzékeny téma.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.