A COBOL adatok korszerűsítése egyszerűvé vált a Micro Focus Relativity-vel

|

A Micro Focus megoldása segítségével a szervezetek gyakorlatilag bármilyen elemző vagy jelentéskészítő eszköz, köztük a Microsoft Excel számára is elérhetővé tehetik a COBOL rendszerek adatait.

Mit lehet tenni, ha régi az informatikai rendszer, de még jól működik? A bevált recepten alapvetően nem érdemes változtatni, különösen akkor, ha fontos szervezetek, köztük pénzintézetek és biztosítók kiemelt tranzakciói futnak rajtuk, mint ahogyan például a COBOL esetében.

Naprakész szakértő munkaerő híján ugyanakkor problémák merülhetnek fel az üzemeltetéssel, amit a Micro Focus szakértői szerint megfelelő, dedikált megoldások segítségével lehet áthidalni, hogy a cégek modernizálni tudják ezeket a rendszereket.

A COBOL olyan megbízható és régóta használt programnyelv, amellyel kapcsolatban a következő mondás járja számos szervezetnél: "Ami nem romlik el, nem kell megjavítani. Csak néha venni kell alá másik gépet." A programnyelv első változata 1959-ben indult útjára, és számos szervezetnél használják a magán- és az állami szférában is az üzleti, pénzügyi és adminisztratív rendszerekben. 

Mivel a COBOL megoldások a mai napig megbízhatóan és jól működnek, továbbra is széles körben alkalmazzák őket. A Reuters számai szerint például a banki rendszerek 43 százaléka COBOL-ra épül, és az ATM-tranzakciók 95 százalékánál is COBOL kódra támaszkodnak. Szinte nap mint nap végzünk tehát olyan műveleteket, amelyeknél ez a több évtizedes technológia működik a háttérben anélkül, hogy tudnánk róla. Ezekhez a kritikus fontosságú folyamatokhoz elengedhetetlen, hogy megfelelően működjenek, és mindig rendelkezésre álljanak. 

Szakembertelen körülmények

Sokszor merül fel azonban problémaként ezekkel a rendszerekkel kapcsolatban, hogy nehéz hozzáértő munkaerőt találni a működtetésükre. Azon szakemberek nagy része ugyanis, aki fénykorában foglalkozott a programnyelvvel, már nyugdíjba vonult. Az utánuk következő generáció pedig már kevéssé ért a technológiához. 

Ha csupán kis mennyiségű kódról van szó, akkor a programnyelvhez értő fejlesztő egyszerűen meg tudja keresni és javítani az esetleges, újonnan felmerülő hibákat. Több millió sorból álló kódok esetén azonban azt sem tudják, hol és hogyan álljanak neki. Az pedig túlságosan nagy munka, hogy a COBOL alkalmazásokat átültessék egy másik programnyelvre. Különösen azzal együtt jelent ez sok feladatot, hogy a programozással nincs még vége a folyamatnak. Tesztelni is kell, hogy valóban megfelelően működik-e minden funkció, hiszen rendkívül fontos és érzékeny tranzakciók futnak rajta.

Áthidaló megoldás

Néhány szervezetnél azt a megoldást választják, hogy valamilyen modernebb adatbázis-kezelő rendszert integrálnak a meglévő COBOL alkalmazásokkal. Ez azonban általában idő- és költségigényes, és jelentős mennyiségű változtatást igényel az alkalmazás kódbázisában. Ilyenkor jön jól egy olyan eszköz, mint amilyen például a Relativity, amely egyszerűen és gyorsan képez hidat a régi és az új között.

A Micro Focus megoldása segítségével a szervezetek gyakorlatilag bármilyen elemző vagy jelentéskészítő eszköz, köztük a Microsoft Excel számára is elérhetővé tehetik a COBOL rendszerek adatait. A szoftver a meglévő COBOL adatfájlokkal működik, így nem kell átalakítani az alkalmazás kódját.

A Relativity tervezőeszközök segítségével a fejlesztők rendkívül egyszerűen kialakíthatják a kapcsolatot a régi és az új megoldások között. Miután ők létrehozták a relációs táblázatokat, már az üzleti felhasználók is azonnal össze tudják azokat kapcsolni a modern elemző vagy jelentéskészítő eszközökkel, amelyek ezután képesek a COBOL adatfájlokat ugyanúgy kezelni, mint bármilyen más adatforrást. A felhasználó ráadásul nem egy replikált másolatot kap az adatokból, hanem pontosan azt az információt látja valós időben, ami a COBOL alkalmazásban található. Ennek köszönhetően a szervezetek minimális idő- és energiabefektetéssel modernizálhatják akár több évtizedes rendszereiket is.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.