A doxolás elleni védekezésre tanít a Kaspersky és az Endtab.org új kurzusa

|

Az életünk tavaly óta lényegében a digitális térben zajlik, ezért digitális életterünk biztonságban tartása minden eddiginél fontosabbá vált.

Az online adatvédelem fontosságának felismerése egyre több adatvédelem-orientált terméket eredményezett, ugyanakkor sokan még mindig nem tudják pontosan, milyen veszélyekkel járhat a személyes adataik nyilvánosságra kerülése. A létező fenyegetések ismerete megkönnyíti a megelőzésüket szolgáló intézkedések megtételét. Az egyik ilyen veszély a doxolás, vagyis egy adott személyről (az interneten elérhető) személyes információk összegyűjtése és közzététele az illető akarata ellenére. A Kaspersky és az Endtab.org ingyenes online kurzust indított közösen, hogy segítséget nyújtsanak a felhasználóknak és a hozzájuk közel állóknak a doxolás elleni védekezésben. A kurzusból kiderül, hogy mi az a doxolás, hogyan lehet ellene védekezni, és hogyan kezelhetők a következményei.

Gyakori feltételezés, hogy a doxolás olyan valami, ami bizonyos szakmákat űző sérülékeny csoportokkal vagy emberekkel történik, például újságírókkal, aktivistákkal vagy szexmunkásokkal. Sokan azt feltételezik, hogy az életük nem elég érdekes ahhoz, hogy célzott online támadások áldozatai legyenek. A valóságban azonban nem ez a helyzet: minden hátterű ember lehet doxolás áldozata. A doxolók cselekedetei mögött számos ok húzódik meg: például szórakozni akarnak az interneten, és nem mérik fel, hogy mekkora kárt okoznak; igazságot akarnak szolgáltatni (gyakran tévesen), bosszút akarnak állni, féltékenyek, zaklatnak valakit, vagy még az is előfordulhat, hogy így akarnak profitra szert tenni.

Még ha csak egyszer történik is meg, a doxolás akkor is teljesen tönkreteheti az emberek életét, ráadásul anélkül, hogy egyáltalán számítanának rá. A felhasználók számos módon veszélyeztetettek az online térben, ami nem korlátozódik pusztán a közösségi médiában való jelenlétre. Veszélyforrást jelenthetnek az adatkiszivárgások, a fitneszmérők, amelyek információkat osztanak meg a nyilvánossággal, továbbá a hivatalos nyilvántartások és a privát üzenetek is. Rengeteg helyen otthagyjuk személyes adataink nyomait, amelyeket aztán a doxolók "össze tudnak szedegetni" és az előnyükre felhasználni. Mindezt figyelembe véve a felhasználói adatok feletti ellenőrzés visszaszerzése és a digitális életünk irányítása igen nagy jelentőséggel bír a jóllétünk szempontjából. Ahhoz, hogy ez a jóllét megvalósuljon, a felhasználóknak pozitív digitális szokásokat kell kialakítaniuk és tudatosan, körültekintően kell hozzáállniuk az online tevékenységekhez. A Kaspersky és az EndTab.org által kidolgozott tanfolyam ehhez kíván segítséget nyújtani.

A hét rövid leckére felosztott anyag ismerteti a doxolás eredetét, a doxolók céljait, a doxolás etikai aspektusait, továbbá bemutatja, hogyan lehet ellene védekezni, és mindenekelőtt azt, hogy mit kell tenni, ha valaki doxolás áldozata lett. A kurzus első fele már elérhető online, a hátralévő leckék pedig a következő hetekben jelennek meg.

"Nem újdonság, hogy digitális világban élünk, amelyben, akárcsak a való világban, jó szokásokat kell kialakítanunk, és követnünk kell bizonyos szabályokat, amelyek segítségével biztonságosan barangolhatunk az online térben. A kiberbiztonság és a technológiahasználat területén szerzett szakértelmünkre építve megadjuk a felhasználóknak a fenti cél eléréséhez szükséges tudást és eszközöket. A doxolás természetesen nem érinti tömegesen az embereket, de soha nem lehetünk 100%-ig biztonságban tőle. És sajnos a tetteink sem garantálják, hogy valaki, aki haragszik ránk az interneten vagy a való életben, nem választ minket áldozatul - függetlenül attól, hogy a végcél kiberzaklatás vagy zsarolás-e, akár csak a poén kedvéért is, vagy a doxoló esetleg igazságot kíván-e szolgáltatni valami általa vélt sérelemért. A legkönnyebben tehát úgy kerülhetjük el a problémát, ha tudjuk, hogy mivel állunk szemben. Remélem, hogy kurzusunknak köszönhetően az emberek tájékozottabbak lesznek és kevesebb digitális stresszt élnek át, így gondtalanul élvezhetik a technológia nyújtotta előnyöket.

"Azt is fontos tudni, hogyan kerülhetjük el, hogy mi magunk is doxolóvá váljunk - akár véletlenül, akár szándékosan. Meg kell értenünk, hogy miért veszélyes ez a gyakorlat, és hogy miért megy szembe az erkölcsi normákkal, amelyeket a társadalom követni igyekszik" - fejtette ki Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója.

"A doxolásra nem figyel oda mindenki, pedig kellene. Ez különösen igaz a szülőkre. Annak ellenére, hogy bárki lehet célpont, ez egy olyan bántalmazási forma, amellyel a kiberzaklatás és a tini társkeresős visszaélések területén találkozhatunk. Ha tájékozódunk a doxolás veszélyeiről, mi és a gyermekeink is nagyobb biztonságban lehetnek online" - tette hozzá Adam Dodge, az Endtab.org vezérigazgatója.

Az online kurzus az első eleme azoknak az eszközöknek, amelyeket a Kaspersky azért jelentet meg, hogy lehetővé tegye a felhasználók számára a digitális jóllét fenntartását és fokozását. A kurzus ingyenesen elérhető az Education.kaspersky.com weboldalon.

Olvassa el a Dox, steal, reveal.Where does your personal data end up? (Doxolás, lopás és közzététel. Hol végzik a személyes adatok?) című jelentést, hogy többet tudhasson meg a doxolásról és a darkneten árult személyes adatokról.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.