A gyárakban már bizonyítottak, most korallokat mentenek a digitális ikrek

|

A tengeri élővilág feltérképezésében is szerepet vállalnak a virtuális mások.

Környezetvédelmi szervezetek, kutatóintézetek és a Siemens közösen dolgoznak azon, hogy a Föld legnagyobb és mindennapos veszélyben lévő korallzátonyairól digitális másolat készülhessen. Ennek több előnye is van: a virtuális ikerpár adatbankként, szimulációs térként és valós idejű információszolgáltatóként is funkcionálhat.

Ehhez viszont nemcsak ipari tapasztalatokra van szükség, hanem a korallzátonyok világát jól ismerő szervezetek szakmai támogatására is. Ezért jött létre az a nemzetközi összefogás, ami a világ mintegy egymilliárd lakosának megélhetését biztosító korallzátonyok védelmére szerződött. Ennek keretében a Siemens szakértői egy olyan digitális ikermodell létrehozásán dolgoznak a még élő korallzátonyokról, amit a fenntarthatósági és környezetvédő szervezetek, valamint a kutatóintézetek használhatnak szimulációk futtatására. Vagyis az ipari világban megszokott alkalmazáshoz hasonlóan anélkül tesztelhetnek lehetséges forgatókönyveket, hogy azok végrehajtása befolyásolná az élővilág működését. Ezzel pedig nemcsak a pusztulás ütemét vizsgálhatják, hanem kipróbálhatnak lehetséges megoldásokat is a korallzátonyok védelmére.

A zátonyok feltérképezése után 2023 második felére készülhet el az átfogó globális modell első változata. Az első területeket azonban már leképezték, így az amerikai Palmyra Atoll partszakasz digitális mása mostanra a szakértők rendelkezésére áll. Ezen próbálhatják ki majd először akár azt is, hogyan nézne ki a korallzátony 2050-ben a jelenleg is érvényesülő hatások következtében.

A globális korallállomány felmérése és digitalizálása után a Digital Reefs ikermodellek adatokat tárolnak majd, amik frissülhetnek a mérési eredmények alapján és felhasználhatók kutatásokban, szimulációkban és becslésekben. A pontos adatok ismerete teremti meg a lehetőséget arra, hogy a tudósok részletes szimulációkat futtassanak a várható hatásokról és a beavatkozások lehetséges következményeiről. Beavatkozásokra pedig mindenképpen szükség van a zátonyok megmentése érdekében, hiszen embertömegek megélhetése, és élőhelyek biztonsága függ attól, hogy egészségesek maradjanak ezek a komplex ökoszisztémák. Szakértők szerint még pont időben van a világ ahhoz, hogy megmentse a korallzátonyok egy - igaz, csak csekély - részét, de ehhez minden segítségre szükség van: szerencsére a digitális ikrekre ezen a területen is számíthatunk, nem csak egy gyártósor optimalizálásának során.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.