A járványhelyzet alatt a bankok feje is fáj

|

Mint minden iparág, úgy a bankszektor működését is alaposan felforgatta a világjárvány. A SAS kutatása megmutatta, mik a pénzintézetek előtt álló legfontosabb kihívások a jelenlegi helyzetben.

A pandémia miatt kialakult gazdasági és pénzügyi kihívások, nehézségek egyetlen iparágat sem kíméltek. A világjárvány merőben megnehezítette az ügyfelek viselkedésének, szándékainak előrejelzését és mérhetőségét, ami a bankok számára is jelentős kihívást jelent. A regionális leállások, az utazási korlátozások és ezáltal az ellátási láncok megszakadása a legtöbb iparágban fokozza az ügyfelek hitel-mulasztásának kockázatát.

Épp ilyen helyzetek miatt az Európai Bankhatóság (EBH) stressztesztek alkalmazásával méri fel a bankok pénzügyi és gazdasági helytállását az előre nem várt helyzetekkel, megrázkódtatásokkal szemben. A vizsgálati eredményekből felderíthetők a bankok sérülékeny pontjai, így egy időben elindított párbeszéd által a problémák megelőzhetővé vagy időben kezelhetővé válnak. Az állapotfelmérés segíti továbbá, hogy biztosítva legyen a pénzintézetek működéséhez szükséges tőkemennyiség.

A pandémiából eredő rendkívüli körülményekre tekintettel az EBH úgy határozott, hogy az EU-szintű stressztesztet 2021-re halasztja. Az Európai Központi Bank (EKB) támogatja a döntést, és a saját 2020-as tesztjét is a következő évre halasztja. A két szervezet célja az intézkedéssel, hogy a bankok működését megkönnyítsék, és lehetővé tegyék számukra, hogy olyan alapvető tevékenységeikre összpontosíthassanak, mint például az ügyféltámogatás.

A jelenlegi bizonytalan körülmények között egyre nagyobb szükség van a forgatókönyv-alapú elemzésekre, hiszen ezek nagymértékben hozzájárulnak a taktikai és stratégiai tervezéshez. Az elemzésekben piacvezető SAS összegyűjtötte azokat a kihívásokat, amikkel a bankok szembesülhetnek a jelenlegi helyzetben:

  • Bizonytalan és folyamatosan változó kilátások: A menedzsmentnek folyamatosan tisztában kell lennie az aktuális információkkal, hiszen csak ezek birtokában tudják meghozni a megfelelő döntéseket. A SAS megoldásai például különböző forgatókönyvek bemutatásával és modellezésével lehetővé teszik az aktuális elvárásoknak leginkább megfelelő döntések gyors meghozatalát.
  • A siló alapú stresszteszt folyamatok lassúak és rugalmatlanok. Míg az időszakos felügyeleti tesztek hetek alatt megtervezhetők és összehangolhatók, a válságkezeléshez olyan folyamatra van szükség, amely lehetővé teszi a hatáselemzést különböző forgatókönyveken keresztül. A SAS éppen ezzel foglalkozik: különböző forgatókönyvek és lehetőségek gyors lefuttatását teszi lehetővé. A sürgető problémák megoldása érdekében a testreszabható jelentések megkönnyítik az eseti elemzéseket.
  • Képzett tehetségek hiánya: A forgatókönyv-elemzés és a stresszteszt megköveteli a megfelelő elemzői készséget és az üzleti érzékenységet. A tehetségek toborzását és megtartását megnehezíti az iparágon belüli verseny. A SAS egy webalapú, nagymértékben automatizált, felhasználói felület-vezérelt folyamatot kínál, amely csökkenti az emberi kockázatokat.
  • A távoli munkaerő bevonása megnehezíti az együttműködést. Félreértésekhez, következetlen modellekhez és helytelen felvetésekhez vezethet a nyomás alatt készített elemzés. A SAS átfogó és következetes elemzésekkel segít egységesíteni ezt a folyamatot.
  • A felügyelet és a transzparencia fenntartása. A működési hibák kockázatát növeli a dinamikus és ismétlődő környezet. A strukturált és átlátható munkafolyamatok segítik fenntartani a megfelelő ellenőrzéseket és auditálhatóságot a hibák csökkentése érdekében.

A szervezeteknek könnyen és azonnal hozzáférhető munkakörnyezetre van szükségük annak érdekében, hogy különböző forgatókönyvek esetén gyorsan elemezhessék a vállalatuk teljesítményét.

A SAS-ról

A SAS megbízható elemzési erőforrása az olyan szervezeteknek, akik azonnali értéket keresnek az adataikban. A mély elemzési megoldásainknak és a széles körű ipari ismereteinknek köszönhetjük a visszatérő ügyfeleink bizalmát. A SAS® segítségével felfedezheti és betekinthet az adatai mögött rejlő tényezőkbe, értelmet adunk a számoknak. Ismerje fel mi működik és tegye helyre azt, ami nem. Hozzon intelligensebb döntéseket és hozza meg a lényeges változásokat.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.