A megfelelésen túl: Hogyan érjük el, hogy az uniós CSRD katalizálja a fejlődést?

|

A fenntarthatósági jelentéskészítésre vonatkozó új uniós szabályozás miatt szigorodni fognak a megfelelési követelmények - írja Colm McDaid, a Fujitsu környezetvédelmi elkötelezettségért felelős régióközi vezetője. De vajon kizárólag pozitív hatásai lesznek az új vállalati fenntarthatósági jelentéskészítésről szóló irányelvnek (CSRD)? Előfordulhat, hogy az EU új fenntarthatósági előírása nyomán valójában még kevesebb konkrét intézkedés születik?

Az EU vállalati fenntarthatósági jelentkészítésről szóló új irányelve (CSRD) sokkal átláthatóbbá kívánja tenni a vállalati működés környezeti, társadalmi és irányítási (ESG) hatásait a nem pénzügyi jelentéskészítési irányelv (NFRD) hatálya alá tartozó vállalatoknál. A 2024 januárjában hatályba lépő CSRD az ENSZ fenntartható fejlődési céljait szolgáló törekvésekre szeretne ráerősíteni. Ezekkel a célokkal az ENSZ a világ legsürgetőbb kihívásainak 2030-ig tartó kezeléséhez szab kereteket.

A CSRD szerteágazó jelentéstételi követelményei miatt azonban olyan sokan azért aggódnak, hogy a szervezetek minden erőforrásukat a megfelelésre fordítják majd ahelyett, hogy valódi előrelépést tennének a fenntarthatóság terén.

A gyakorlatban nehezen kivitelezhető?

A CSRD célja, hogy az EU-ban minden nagyvállalat és a KKV-k egy része számára kötelezővé tegye a fenntarthatósági jelentések készítését. Az ESG különböző témáival foglalkozik: például az éghajlatváltozással, az emberi jogokkal, a sokszínűséggel, a korrupció elleni küzdelemmel stb. Bár a CSRD üdvözlendő lépés a nagyobb átláthatóság és elszámoltathatóság felé, komoly kihívásokat támaszt azokkal a szervezetekkel szemben, amelyekre vonatkozik.

Az egyik fő kihívás az összegyűjtendő, ellenőrizendő és közzéteendő adatok puszta mennyisége és komplexitása. A CSRD értelmében a szervezeteknek 12 terület több mint 100 mutatójáról kell jelentést készíteniük. Ekkora adattömeg minőségének és megbízhatóságának biztosítása jelentős időt, erőforrásokat és szakértelmet igényel. Ráadásul a CSRD nemcsak magukra a szervezetekre, hanem leányvállalataikra, beszállítóikra és üzleti partnereikre is vonatkozik, ami további terhet ró az érintettekre a teljes értéklánc nyomon követése és irányítása terén.

Középpontban a lényegesség

Az EU természetesen számított erre. A CSRD-ben fontos szerepet játszik a lényegesség elve - ez határozza meg, hogy mit kell jelenteni. Az ESG kontextusában a lényegesség azt jelenti, mennyire hathatós és pénzügyileg mennyire jelentős egy adott intézkedés a vállalat átfogó ESG-elemzése szempontjából. A lényegesség elve arra ösztönzi a szervezeteket, hogy fordítsanak figyelmet azokra a tényekre és eseményekre, amelyek potenciálisan nagy hatással lehetnek az üzleti tevékenységükre és az érintettekre.

A CSRD kettős megközelítést alkalmaz a lényegesség terén: a pénzügyi lényegességet és a hatás lényegességét vizsgálja. A pénzügyi lényegesség az ESG-kérdések cégértékre gyakorolt potenciális hatása. Ezzel szemben a hatás lényegessége a vállalat tevékenységének lehetséges társadalmi és környezeti következményeire utal. Ez azt jelenti, hogy a szervezeteknek be kell számolniuk arról, hogyan befolyásolják az ESG-kérdések üzleti teljesítményüket, és hogyan befolyásolja üzleti teljesítményük az ESG-kérdéseket.

Előfordulhat, hogy a megfelelés és a hatás között kompromisszumot kell kötni. A CSRD rendeltetése, hogy következetes és összehasonlítható információkat biztosítson az érintett felek, például a befektetők, a szabályozó hatóságok, az ügyfelek és a civil társadalom számára. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a közölt információk pontosan tükrözik a fenntarthatósághoz való tényleges hozzájárulást. Fennáll a veszélye annak, hogy a szervezetek a CSRD minimumkövetelményeinek teljesítésére összpontosítanak az üzleti és társadalmi szempontból leglényegesebb kérdések kezelése helyett, ami alááshatja fenntarthatósági erőfeszítéseik hatásosságát és hitelességét.

Ez a kompromisszum az ENSZ fenntartható fejlődési céljaira vonatkozóan is releváns. A 2030-as határidővel kitűzött 17 globális cél között szerepel a szegénység megszüntetése, a bolygó védelme, valamint a béke és a jólét biztosítása mindenki számára. Az SDG-ket széles körben a fenntarthatóság legambiciózusabb keretrendszereként ismerik el. Végrehajtásuk, illetve megvalósításuk ugyanakkor komoly kihívásokat jelent. Az ENSZ nemrégiben közzétett jelentése szerint a világ egyelőre "messze" nem halad afelé, hogy 2030-ra elérje a fenntartható fejlődési célok többségét. A Covid19 világjárvány tovább súlyosbította a helyzetet, és számos területen példátlan elakadást és visszaesést okozott.

Hogyan tovább?

A megfelelés önmagában nem katalizálja a fejlődést. A kimerítő CSRD jelentések készítése mellett a vállalatoknak stratégiai szemlélettel, az üzleti tevékenységük szempontjából legfontosabb ESG-kérdésekre kell összpontosítaniuk. Másként fogalmazva: a CSRD-nek való megfelelés során a vállalatoknak nem szabad szem elől téveszteniük az átfogó képet. A fenntarthatósági jelentéskészítésre nem úgy kell tekinteniük, mint kipipálandó feladatra, hanem lehetőségként arra, hogy bizonyítsák elkötelezettségüket és vezető szerepüket a fenntartható fejlődési célok megvalósítása terén.

Igen, de hogyan? Holisztikus, stratégiai megközelítésére van szükség, amely a különböző ESG-kérdések közötti összefüggéseket és kompromisszumokat is figyelembe veszi. A vállalatoknak prioritásként kell kezelniük az üzleti tevékenységük és az érintettek szempontjából legrelevánsabb és leglényegesebb kérdéseket, és intézkedéseiket a rendelkezésre álló legjobb tudományos eredményekhez és szabványokhoz kell igazítaniuk.

A Fujitsu proaktívan részt vesz a CSRD és más fenntarthatósági előírások, például a klímaváltozással kapcsolatos pénzügyi jelentéskészítéssel foglalkozó munkacsoport (TCFD) által lefektetett szabályok és az EU-taxonómiarendelet kidolgozásában. A fenntarthatóságot üzleti tevékenységünk minden részletébe be kívánjuk építeni.

Annak érdekében, hogy ügyfeleinknek valóban érdemi segítséget tudjunk nyújtani a CSRD követelményeinek teljesítéséhez, szakértői csapatot állítottunk fel különböző szakterületek (pl. jog, ellátási lánc, kockázatkezelés, pénzügy, fenntarthatóság) képviselőiből. Ez a csapat az adatokon alapuló meglátások és innovatív megoldások felhasználásával dolgozik azon, hogy azonosítsa és kezelje a Fujitsu és az érintettek szempontjából leglényegesebb ESG-kérdéseket.

Hiszek az SDG-k és a CSRD szükségességében és sürgősségében, de abban is szeretnék segíteni, hogy az ESG-vel kapcsolatos lényegességi szempontok figyelembevételével újragondoljuk vállalati programjainkat. A fenntarthatósági jelentések készítése nem teher vagy korlát, hanem katalizátor és a pozitív változás motorja. A szervezetek úgy is megfelelhetnek a CSRD követelményeinek, hogy ezzel párhuzamosan jelentős pozitív változást érnek el saját maguk és a társadalom számára.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.