A Micro Focus tanácsai az open source komponensek biztonságának fenntartásához

|

A vállalatoknak muszáj kiemelt figyelmet fordítaniuk a szoftvereikben rejlő sebezhetőségekre, mivel akár egyetlen biztonsági rés is kaput nyithat a kiberbűnözők előtt a rendszereikhez.

Ha el akarják ezt kerülni, minden általuk fejlesztett szoftvert rendszeresen át kell vizsgálniuk és javítani, ha sérülékenységet találnak. A hibakeresést fontos kiterjeszteni a szoftverekben található open source komponensekre is, mivel az alkalmazások több mint 90 százaléka tartalmaz ilyen összetevőt. A Micro Focus szakértői arra mutatnak rá, hogy a megfelelő, fejlett megoldásokkal automatizálható és egyszerűsíthető a folyamat, a tesztelés és a javítás pedig zökkenőmentesen beilleszthető a szoftverfejlesztési ciklusba. 

Az üzleti életben gyorsan változnak a trendek és az elvárások, ami arra készteti a szoftverfejlesztő csapatokat, hogy olyan agilis gyakorlatokat alkalmazzanak, mint például a DevOps, hogy lépést tudjanak tartani az új igényekkel. Ezek az új megközelítések azonban nagy nyomást gyakorolnak a fejlesztőkre az alkalmazások gyorsabb létrehozásával és kiadásával kapcsolatban, akik ezért gyakran használnak nyílt forráskódú komponenseket annak érdeklében, hogy időt takarítsanak meg, és sikeresen teljesíteni tudják a kitűzött célokat a rövid szoftverkiadási ciklusokon belül. Az open source összetevők használatával ugyanis nem kell teljesen a nulláról kezdeniük a fejlesztést, hanem "mindössze" annyi a dolguk, hogy hozzáadják a szükséges funkciókat tartalmazó komponenst a saját kódjukhoz. Ez a megközelítés felgyorsítja a folyamatokat, és egyúttal a költségeket is csökkenti.

A biztonság kérdéses

A nyílt forráskódú komponensek ugyanakkor kockázatokat is hordozhatnak magukban, hiszen előfordulhatnak bennük biztonsági rések akár már a fejlesztés kezdetétől fogva, és a későbbiekben is fény derülhet egy-egy hibára. A szoftveres ellátási láncok menedzsmentjével foglalkozó Sonatype vállalat legutóbbi Open Source Index jelentése szerint a nyílt forráskódú projektek mindössze 11 százalékát tartják karban aktívan. A felmérés szerint átlagosan 8-ból 1 nyílt forráskódú letöltésnél jelen vannak már ismert kockázatok, bár a sebezhető verziók 96 százalékánál rendelkezésre állt javított verzió.

Vizsgálat profi eszközökkel

Az open source komponensek biztonságát tehát ugyanúgy érdemes vizsgálni és rendszeresen tesztelni, mint a saját fejlesztésű kódokét. Léteznek erre professzionális eszközök, köztük például a Sonatype megoldása, amely automatizálja a nyílt forráskódú eszközök vezérlését és vizsgálatát a teljes szoftverfejlesztési ciklusban. 

Az open source komponensek vizsgálatáról szóló videó megtekintéséhez kattintson ide

A termék ráadásul integrálható a Fortify professzionális alkalmazásbiztonsági teszteszközökkel, amelyek az egyedi fejlesztésű kódok teszteléséről gondoskodnak. A Fortify Static Code Analyzer az egyedi fejlesztésű forráskód statikus elemzésével képes azonosítani a biztonsági réseket, és rangsorolja is a hibákat fontosság szerint, hogy a kritikus sérülékenységeket javíthassák először. A Fortify Software Composition Analysis pedig automatizált módon vizsgálja a kódot az open source komponensek sérülékenységei után kutatva, és az eredményeket kiterjedt sebezhetőségi adatbázisokkal veti össze, amelyeket magas szintű gépi tanulásra támaszkodva, szakértő kutatók tapasztalatával kiegészítve tartanak naprakészen. 

A Sonatype megoldása és a Fortify termékcsalád együtt átfogó képet ad a szoftverekben található, egyedi fejlesztésű kódok és a nyílt forráskódú komponensek biztonságáról. Ehhez elég egy vizsgálatot lefuttatni, melynek eredményei a vezérlőpulton jelennek meg összesítve. Az eszközök egymással együttműködve holisztikus megközelítést tesznek lehetővé a különféle hibák javításához, és zökkenőmentesen integrálhatók a DevOps folyamatokba, így lehetővé teszik a kockázatok proaktív kezelését a szoftverfejlesztési ciklusok összes fázisában.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.