Bárki lehet „Green Computing” felhasználó

|

A környezettudatosság szellemében minden területen nő az érdeklődés a zöld megoldások iránt. Ennek egyik legfőbb oka az energiatakarékosság, a költségcsökkentés és a környezetkímélő gondolkodásmód elterjedése. A növekvő energiaárak folyamatosan arra ösztönzik a felhasználókat és a vállalkozásokat, hogy olyan zöld alternatív lehetőségek után kutassanak, amelyekkel jelentős költségmegtakarítás érhető el.

Zöld hálózati kihívások Az energiafogyasztás csökkentése és az ehhez kapcsolódó erőfeszítések hosszútávon jelentős költségmegtakarításhoz vezetnek – hívja fel a figyelmet Cseh Levente, a ZyXEL Hungary műszaki vezetője. A szakember a probléma okát abban látja, hogy sokan félnek, a zöld működés érdekében kompromisszumokat kell kötni a teljesítmény rovására. A zöld hálózati megoldások éppen ezért általában csak másodlagos szerepet kapnak, és nem alkotják szerves részét a teljes rendszernek. Apró odafigyeléssel pedig bárki környezettudatossá teheti otthoni, vagy akár irodai hálózatát a teljesítmény csökkenése nélkül. Az energiatakarékos hálózat kialakításának trükkjei Vezeték nélküli időzítő: Olyan routerek használata, melyek személyes napirendünkhöz igazítva programozhatók – és beállításainknak megfelelően ki/be kapcsolnak - , így energiát takarítunk meg, valamint csökkentjük az eszköz sugárzását is. Energiafogyasztás igazítása a kapcsolat állapotához: Olyan asztali switchek használata, melyek észlelik az aktív és inaktív kapcsolatokat és a fogyasztást automatikusan az aktív eszközökhöz igazítják. Ki/be kapcsolás időzítése: Olyan hálózati adattárolók alkalmazása, melyek a jobb hatásfok és a költségcsökkentés érdekében csak a meghatározott napon és időben kapcsolnak be- és ki, automatikusan. Energia-megtakarítás a kábelhossz alapján: Olyan asztali switchek alkalmazása, melyek automatikusan észlelik a csatlakoztatott Ethernet kábel hosszúságát. Minél rövidebb egy kábel, annál kevesebb energiát fogyaszt az eszköz. Intelligens ventillátorvezérlés: Smart fan technológiával ellátott hálózati adattárolók használata, melyek lényege, hogy amikor alacsonyabb az eszköz hőmérséklete a ventilátor leszabályozásával csökkenti a fogyasztást is. Hatszintű vezeték nélküli teljesítményszabályozás: Olyan hálózati adattárolók alkalmazása, melyek automatikusan leállnak, ha egy meghatározott ideig nem történik adatátvitel. Energiatakarékos üzemmód: Új generációs eszközök alkalmazása, melyek akkor, ha az Ethernet kapcsolat inaktívvá válik, energiatakarékos üzemmódba váltanak át, így csökkentve az energiafogyasztást. WIFI ki/be kapcsoló: A wireless output beállítás arra használható, hogy csökkentsük a hálózati lefedettséget (gyakorlatilag a vezeték nélküli rádió kimeneti teljesítményét csökkentjük vele), ezáltal kevesebb lesz az interferencia a szomszédos Acces Pointokkal, ennek következtében pedig kevesebb áramot fogyaszt az eszköz.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.