Big Data - Adatrobbanás

|

A többféle forrásból érkező, nem feltétlenül strukturált, nagyságrendekkel bővebb mennyiségű, gyors feldolgozást igénylő adatokat illetjük összefoglalóan a Big Data névvel. Ezek kezelése és feldolgozása konvencionális hardver és szoftver eszközökkel nem megoldható, így a nagy informatikai beszállítók is külön e célra fejlesztett technológiai megoldásokat kínálnak Big Data platform néven.

Az emberiség által előállított adatok mennyisége évről évre jelentősen emelkedik: az egyre nagyobb számban eladott okostelefonok, a felhasználók által előállított tartalmakat egyre szélesebb körben támogató internetes technológiák, valamint az általános műszaki fejlődés is mind hozzájárulnak ehhez a trendhez. Pusztán a Nagy Hadronütköztető (LHC) 13 petabájtnyi kutatási alapanyagot (13 ezer terabájtnyi) generált 2010-es működése során. A többféle forrásból érkező, nem feltétlenül strukturált, nagyságrendekkel bővebb mennyiségű, gyors feldolgozást igénylő adatokat illetjük összefoglalóan a Big Data névvel. Ezek kezelése és feldolgozása konvencionális hardver és szoftver eszközökkel nem megoldható, így a nagy informatikai beszállítók is külön e célra fejlesztett technológiai megoldásokat kínálnak Big Data platform néven. A Big Data eszközökből származó elemzések, kimutatások számos területen jelenthetnek versenyelőnyt – segítségükkel a közgazdasági, orvosi és szociológiai kutatások egyaránt részletesebbé, könnyebben kezelhetővé válnak, de a közműszolgáltatók, a pénzügyi szervezetek, valamint a gyártó- és kereskedő cégek is profitálhat a nagy tömegben feldolgozott, vegyes forrásokból származó adatokból. Egy Big Data eszközöket használó gyártó cég például az internet egészének figyelésével a termék piacra dobása után követheti az arról írott cikkeket, a közösségi médiában születő kommenteket, hozzászólásokat, véleményeket – így azonnali kimutatások készíthetők a marketing és értékesítési tevékenység eredményességéről. Intelligens mérőeszközök telepítésével a közműszolgáltatók valós időben figyelhetik a vezetékeken átfolyó teljesítményt, majd ez alapján rugalmasan, menet közben tervezhetik át a kapacitást. Telekommunikációs szolgáltatók külső adatbázisokat felhasználva kiszűrhetik a megbízhatatlan, szerződési feltételeket be nem tartó ügyfeleket, valamint pénzügyi szolgáltatók, biztosítók is jelentősen könnyebben szűrhetik ki a csalásgyanús eseteket. A Big Data platform nem váltja ki a jelenlegi üzleti intelligencia rendszereket, valamint adat- és riport tárházakat, sokkal inkább kiegészíti, szélesebb körűvé teszi azokat. Segítségével az eddig megszokott formában hasznosíthatóvá válnak az eddig méretük miatt kezelhetetlen adattömegek is. A szakterületen eltöltött évtizedes tapasztalatait és széles piaci ismereteit felhasználva az R&R Software eszköz független tanácsadóként segíti megrendelői számára a BI-EPM és Big Data stratégia kidolgozását és teljes körű bevezetését. Az R&R Software saját fejlesztésű eszközei mellett nyílt forráskódú megoldásokat, valamint vezető szállítóktól származó (Oracle, IBM, Microsoft, SAP) technológiákat is elismert kompetenciával alkalmaz.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.