Ne dőlj be az átveréseknek: hogyan vásárolj biztonságosan ma, a Szinglik Napján?

|

A globális ázsiai platformokon meghirdetett, év végi ünnepek előtti promóciókat és akciókat világszerte lelkesen fogadják, a csalók pedig már több nyelven is célba veszik a felhasználókat.

A Kaspersky kutatói 2018-ban ugrásszerű növekedést észleltek a nagy Szinglik Napi akciók előtti pénzügyi adathalász-támadások számában. Amint az alábbi grafikonból is látható, a pénzügyi adathalász-támadások száma októberben átlagosan napi 350 000 körül mozgott, majd néhány nappal 2018. november 11. előtt 950 000 fölé ugrott fel. A kutatók jelenleg is hasonló levélszemét- és adathalász-támadásokat tapasztalnak, ezért mindenkit arra figyelmeztetnek, hogy legyenek óvatosak a vásárláskor.

A fentiek mellett a Kaspersky szakemberei mobil alkalmazásokban is találtak fenyegetéseket, amelyeket népszerű e-kereskedelmi platformoknak álcáztak. A Szinglik Napja alkalmából speciális akciókat meghirdető boltok aránya hagyományosan magas. 2019-ben az online boltok 83%-a tettette magát ázsiai piactérnek, 2018-ban pedig 93%-ra rúgott ez az arány. 

"A Szinglik Napja alkalmából az árengedményeket és a promóciókat széles körben hirdetik a felhasználóknak, így ez a legjobb időszak a vásárlásra, ugyanakkor az adathalászok és a levélszemét-küldők számára is csúcsidőszakot jelent. A csalók ebben az időszakban aktívabbá válnak. Az óriási árengedményeket és a korlátozott ajánlatokat hajszolva az emberek ébersége alább hagy, és kisebb valószínűséggel tudják megkülönböztetni az adathalász weboldalakat a valódiaktól. Az ilyesmi azonban nem kell, hogy akadályt jelentsen a legjobb ajánlatokra vadászók számára. A vásárlóknak nincs miért aggódniuk, ha követik az alapvető kiberbiztonsági szabályokat, szóval mindenkinek sok szerencsét kívánok az év legjobb fogásaihoz!" - mondta Andrej Kosztyin, a Kaspersky biztonsági kutatója. 

Ha nem akarod, hogy a november 11-i vásárlásodat elrontsák a levélszemetek és az adathalász támadások, fogadd meg ezeket az egyszerű tanácsokat: 

  • Ha e-mailben kapsz egy remek ajánlatra mutató linket, mindenképpen ellenőrizd a beágyazott hiperhivatkozást - van, hogy ez eltér a látható hivatkozástól. Ha eltér, akkor az akciót kínáló oldalt közvetlenül a törvényes weboldalról keresd fel.
  • Csak hivatalos piactereken vásárolj, és figyelj a webcímekre, ha másik kezdőlapokról irányítanak át rájuk. Ha a webcím eltér a hivatalos kiskereskedőétől, érdemes ellenőrizned az ajánlatot, amelyikre átirányítottak, mégpedig úgy, hogy megkeresed a hivatalos weboldalon.
  • Használj viselkedésalapú adathalászat-blokkoló technológiákkal rendelkező biztonsági megoldást, mint amilyen például a Kaspersky Security Cloud vagy a Kaspersky Total Security, amelyik értesít arról, ha adathalász oldalt próbálsz meg felkeresni.
  • Soha ne használd ugyanazt a jelszót több weboldalon vagy több szolgáltatásban, mert ha az egyiket ellopják, az összes fiókod sérülékennyé válik. Ahhoz, hogy erős, hekkelésbiztos jelszavakat hozz létre és ne kelljen fáradoznod azok megjegyzésével, használj jelszókezelő alkalmazásokat, például a Kaspersky Password Managert.

A Kasperskyről
A Kaspersky egy 1997-ben alapított globális kiberbiztonsági vállalat. A Kaspersky internetes fenyegetésekkel kapcsolatos tudását és biztonsági szakértelmét folyamatosan innovatív biztonsági megoldások és szolgáltatások fejlesztésére használja, hogy védelmet kínáljon vállalkozások, a kritikus infrastruktúra, a kormányok és a fogyasztók számára világszerte. A vállalat széleskörű biztonsági portfóliójába vezető végpont védelmi és számos speciális biztonsági megoldás és szolgáltatás tartozik, az összetett és fejlődő digitális veszélyekkel elleni küzdelem érdekében. Több mint 400 millió felhasználót védenek a Kaspersky technológiái, valamint 270.000 vállalati ügyfélnek segítenek megóvni azt, ami a legfontosabb számukra. További információ: www.kaspersky.com

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.