Egyetemi felhőtrendek: kutatási eredmények a HP közelmúltban végzett felméréséből

|

Az egyetemi felhőszolgáltatások bővítésének, megvalósulásának egyik meghatározó eleme a WIFI hálózat bővítése

A HP Magyarország, a Networkshop 2013 Konferencián felmérést végzett, melynek célja az egyetemi és nemzetközi felhőszolgáltatások egyetemi kommunikációban betöltött szerepének vizsgálata volt.(1) A villámfelmérés arra mutatott rá, hogy a vizsgált online egyetemi szolgáltatások közül a megkérdezettek körében a legnépszerűbbek a levelező szolgáltatások, a legjelentősebb érdeklődés pedig az online vizsgázási rendszer iránt mutatkozik. Az egyetemi felhő-alapú szolgáltatások bővítésének és működésének egyik kulcsaként a WIFI hálózat bővítését nevezték meg a felmérésben résztvevők. Leginkább kedvelt egyetemi felhőszolgáltatások és a használt eszközök A kutatás rámutatott arra, hogy a vizsgált egyetemi felhőszolgáltatások közül a válaszadók a levelező szolgáltatásokat veszik igénybe a legnagyobb arányban – az egyetemi levelezőrendszerek nem sokkal maradnak le a nemzetközi levelezőrendszerek mögött. A szolgáltatásokat a megkérdezettek elsősorban asztali vagy hordozható számítógépen használják, illetve a válaszadók több mint fele az okostelefonját is használja erre a célra. A felhőszolgáltatások megítélése A felmérésben vizsgált felhőszolgáltatásokat a megkérdezettek mintegy 90 százaléka hasznosnak tartja a felsőoktatási intézmények kommunikációjában, mindössze 7 százalékuk véli úgy, hogy ezek a lehetőségek alacsony mértékben befolyásolják az egyetemek kommunikációs folyamatait. Egyetemi felhőszolgáltatások – merre tovább? A megkérdezettek lagnagyobb arányban a dokumentumtárral kapcsolatban jelezték, hogy szívesen látnák az egyetemi informatikai szolgáltatások között, a könyvtári szolgáltatásokat a kérdőívre válaszolók csaknem fele említette a hiányolt szolgáltatások között. Noha, a kutatásban megkérdezett intézmények szinte mindegyikében található kiépített WIFI hálózat, amellyel kapcsolatban nagyrészt elégedettség mutatkozott körükben, a hálózat bővítésével kapcsolatban még lennének további elvárásaik (több, mint egyharmaduk kiválónak, és ugyanennyien jónak tartják azt; annak további bővítését az összes megkérdezett több, mint fele említette a fejlesztendő informatikai területek között). Az egységes azonosítást, az egyetemi online szolgáltatások bővítését és az elektromos hálózat fejlesztését a megkérdezettek több, mint egyharmada jelölte meg fejlesztési területként annak érdekében, hogy még elterjedtebb legyen az egyetemi felhő-alapú szolgáltatások használata. Az online vizsgáztatási rendszer iránt jelentős érdeklődés mutatkozott a megkérdezettek körében: több, mint kétharmaduk jelezte, hogy intézményében már sikerrel használják, vagy a közeljövőben tervezik bevezetni azt.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.