Energiahatékonyabbá vált az üveggyártás

|

Az osztrák Stoelzle Glass Group a Siemens megoldásaival csökkentette energiafelhasználását.

Évente 3,8 milliárd üvegterméket gyárt az osztrák Stoelzle Glass Group. Míg korábban csupán a vállalat költségeinek 10 százalékát tették ki az energetikai kiadások, addig ez az arány 30 százalékra nőtt, így nem volt kérdéses, hogy hatékonyabbá tegyék a termelésüket.

A több mint 200 éves múltra visszatekintő üveggyár további céljai között szerepel, hogy jelenlegi szén-dioxid-kibocsátását 50, energiafelhasználását pedig 20 százalékkal csökkentse 2030-ig. A vállalat az energiahatékonyság fokozásához és az emisszió leszorításához és a Siemensben találta meg a megfelelő ipari partnerét.

Felismerés, optimalizálás, fenntartás

A nagy energiaigényű üveggyárban hamar felismerték, hogy a céljaik eléréséhez a teljes rendszer optimalizálására lesz szükség, és olyan megoldást kerestek, amely egyszerre biztosít lehetőséget a felügyeletre és az ideális működési lehetőségek feltárására. Bár a Stoelzle-csoport üzemeiben már korábban is voltak mérőhelyek, ezek szórványosan helyezkedtek el a gyárterületen és nem volt közöttük semmiféle összeköttetés, emiatt az eredmények elemzéséhez további adatösszesítő munkára volt szükség. Problémát jelentett továbbá, hogy nem határoztak meg olyan egységes mutatószámokat (KPI-okat) sem, amelyek mentén mérni lehetett volna a gyártás teljesítményét, valamint a kibocsátási paraméterekkel kapcsolatos célokat.

Így 2020 elején, amikor a Stoelzle Glass először kereste fel a Siemens szakértőit, gyakorlatilag tiszta lappal vágtak bele a projektbe. A Siemens már a KPI-ok meghatározásában is gyakorlati támogatást nyújtott, az áttörést pedig a Simatic Energy Manager PRO rendszer kiépítése jelentette. Ez lehetőséget biztosított arra, hogy a termelési folyamatok minden szinten átláthatóvá váljanak, a kibocsátás-csökkentés lehetőségeit pedig a mérési eredmények alapján azonosítsák.

A hatékonyságfokozás mellett az Európai Uniós jogszabályoknak való megfelelés miatt is valódi, megbízható adatokra volt szükség. A Siemens Simatic EnMPRO energiagazdálkodási rendszere azért is alkalmas a feladatra, mert a gyártósoroktól kezdve az üzemegységeken át a teljes cégcsoport minden gyárának adatait képes együtt kezelni. Ennek köszönhetően vállalatszintű energiamérlegeket tudnak készíteni, amely segít rávilágítani arra, hogy hol, milyen mértékű beavatkozásokra van még szükség.

Kibocsátás-csökkentés egy tisztább jövőért

Amellett, hogy a rendszer bevezetésével átláthatóvá vált az energiafelhasználás, a SiGREEN alkalmazás segít meghatározni a gyártott termékek valódi karbonlábnyomát. Így részletes kibocsátási jegyzőkönyvek készíthetők, amik alapján további fejlesztési irányokat határozhatnak meg akár a teljes cégcsoportra nézve.

Eredmények

Elsőként 2021-ben a köflachi telephelyen vezették be az energetikai rendszereket, amely 70 új gáz-, villamosenergia-, sűrített levegő- és vízmérési ponttal bővült, és amelybe 1800 adatpontot integráltak a folyamat- és termelési rendszerekből. Már az első lépések is jól látható eredményeket hoztak: a kommunális vízfelhasználás 50, a földgázhasználat pedig 20 százalékkal csökkent az üzemben a méréseknek és a beavatkozás lehetőségének köszönhetően. A tapasztalatokra alapozva 2022 végére már mindegyik európai Stoelzle Glass üzemet ellátták a szükséges mérőpontokkal és kapcsolati hálózattal, 2023-ban pedig az amerikai gyáregység felszerelését tervezik, hogy megvalósuljon a globális átállás egy zöldebb és hatékonyabb gyártásra.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.