Fenntarthatóbb növénytermesztés robotokkal

|

Egy cseh mintafarmon betanított robotok segítik a munkát.

Robot ellenőrzi a növények állapotát. Forrás: Siemens

A világ folyamatosan növekvő élelmiszerigénye és a klímaváltozás egyre szükségesebbé teszi az újgenerációs, fenntartható mezőgazdasági megoldásokat. A legnagyobb kihívás, hogy a termelés kevesebb erőforrással, lehetőleg vegyszermentesen, mégis hatékonyabban történjen, akár mesterséges intelligenciával ellátott robotok segítségével. Erre ad példát egy csehországi innováció.

Robotizált epertermelés

Az eper útja az üvegházakban elvetett apró magtól a boltok polcára feltett édes gyümölcsig hosszú, és rengeteg kézi munkát igényel. Vagy legalábbis igényelt - a Brno melletti Ráječek-farmon is. Ebben a cseh gazdaságban az eper termesztését és betakarítását kétféle robottal teszik modernebbé. A Fravebot (Fruit and Vegetable Robot) Scout a növények egészségi állapotát és érettségét ellenőrzi, míg a Fravebot Harvestor a gyümölcs szüretelésére alkalmas.

 

Eperszüretelés robottal. Forrás: Siemens

A Ráječek-farm így lényegében egy modern epertermesztő gazdasággá vált, amelynek digitális ikerpárját létrehozták a virtuális környezetben (Nvidia Omniverse). A Siemens vezérlőrendszerrel és szoftveres megoldásokkal támogatott robotokat ebben a digitális környezetben képzik ki arra, hogy a valóságban képesek legyenek felismerni a betegségeket vagy például a kártevőket.

Mivel a szimulációs eszközök olyan fizikai törvényszerűségeket is képesek modellezni, mint például az eper súlya, a robot előre betanítható, anélkül, hogy akár csak egyetlen métert megtett volna a valós környezetben. Ez a technológia jelentősen felgyorsítja a robotfejlesztési folyamatot, és csökkenti a költségeket.

A robotok programozása és vezérlése így minden eddiginél egyszerűbb a valós és digitális világ összekapcsolásával, valamint széleskörű alkalmazási lehetőségek előtt nyitja meg az utat. A zöldségek és gyümölcsök intelligens, automatikus betakarítása mellett ezek a robotok más haszonnövények, akár dísznövények, virágok termesztésére is használhatóak, mivel képesek az ehhez szükséges nagyon finom mozdulatokra és teljeskörű precizitásra.

A robottechnológiával betakarított gyümölcsök. Forrás: Siemens

Dubaji vertikális gazdaság

Az adatok, a mesterséges intelligencia és a robotika kombinációját hatékonyan kihasználó mezőgazdaság másik iskolapéldája a szintén Siemens-megoldásokkal támogatott Bustanica, a dubaji vertikális farm. A Közel-Kelet legnagyobb ilyen termőterülete 95 százalékkal kevesebb vizet igényel, mint egy hasonló hozamú, kültéri farm, és több mint egymillió kilogramm terméshozamot garantál, teljesen vegyszermentesen.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.