Fujitsu NEXTGenIO: itt az exa-nagyságrendű számítástechnika

|

A Fujitsu tovább tágítja a nagy teljesítményű számítástechnika (HPC) határait új fejlesztésű hardverfürtjével, amely gyorsítja a tudományos kutatások ütemét, és segít jobban és gyorsabban értelmezni a komplex rendszerek működését (pl. az időjárásjelentések készítésekor).

A platform áttörő számítási teljesítményét sikeresen validálták az Edinburghi Egyetem EPCC szuperszámítógépes központjában. A Fujitsu ezután a rendszert átadta üzemeltetésre az egyetemnek. A Fujitsu más hardver- és szoftverszállítókkal, egyetemekkel és kutatóintézetekkel közösen dolgozta ki a rendszer prototípusát az Európai Bizottság Horizon 2020 programja által finanszírozott NEXTGenIO1 kutatás-fejlesztési projektben.  

A NEXTGenIO projekt célja, hogy megszüntesse a fejlődést jelenleg akadályozó szűk keresztmetszetet az I/O-teljesítmény terén egy olyan, nagy teljesítményű, energiahatékony számítási platform fejlesztésével, amely képes az exa-nagyságrendű alkalmazások által megkövetelt skálázható I/O-teljesítmény nyújtására.  

A Fujitsu által Intel-komponensek felhasználásával megtervezett, 34 node-ból álló prototípusfürtöt tesztelés és validálás után átadták üzemeltetésre az Edinburghi Egyetem EPPC szuperszámítógépes központjának. 

A maximális teljesítményt szem előtt tartva fejlesztett NEXTGenIO rendszer és rendszerszoftverek az Intel® Optane™ DC perzisztens memóriamodulok2 segítségével hidalják át a memória és az adattárolási igény közötti szakadékot. A 34 számítási node mindegyike két második generációs Intel® Xeon® Scalable Family processzorral és 3 TB Intel® Optane™ DC perzisztens memóriával dolgozik, és komplett szoftvercsomaggal támogatja a nagy I/O-teljesítményt és memóriát igénylő feladatok zökkenőmentes elvégzését.  

"Nagy örömmel bocsátjuk rendelkezésre rendkívül sikeres közös tervezési folyamatunk eredményét. A többi projektpartnerrel együtt olyan ultranagy teljesítményű számítási platformot alkottunk, amely megnyitja az utat a jövő rendkívül adatigényes következő generációs számítási kihívásainak legyőzése felé. A Fujitsu elkötelezetten vesz részt a nagy teljesítményű számítástechnika európai ökoszisztémájának közös fejlesztésében" - mutatott rá Ingolf Stärk, a Fujitsu nagy teljesítményű számítástechnikáért felelős igazgatója.  

"Büszkék vagyunk rá, hogy mi üzemeltethetjük a NEXTGenIO prototípusfürtöt, amelynek segítségével megszüntethetjük a memória- és az I/O-teljesítmény gyakori szűk keresztmetszeteit a HPC és a nagy teljesítményű adatanalitikai alkalmazások terén. Külön szeretném kiemelni a Fujitsuval folyatott kiváló együttműködést, amelynek során izgatottan kísértük figyelemmel az architektúra megtervezésétől kezdve a hardverszállításig tartó fejlesztési folyamatot. Az új megoldással meggyőződésünk szerint több területen is új alapokra tudjuk helyezni a számítástechnikai működést" - nyilatkozta Mark Parsons professzor, az EPCC igazgatója és a NEXTGenIO projekt koordinátora.  

A NEXTGenIO konzorcium partnerei már eddig is lenyűgöző teljesítményjavulást értek el az új számítási technológiával. 3 

·        Az ECMWF, a Középtávú Időjárás-előrejelzések Európai Központja a NEXTGenIO projektben képviselt végfelhasználók egyike. Az ECMWF a jövő masszívan párhuzamos szuperszámítógépes létesítményeihez fejleszt időjárás-előrejelző rendszereket. Jelentései szerint a NEXTGenIO prototípus mintegy tízszeresére növeli a sávszélességet az osztott helyi adatbázisoknál napjaink Lustre/HDD-alapú, hagyományos I/O-rendszereihez képest.

·        A számítási erőforrások és a tudományos áteresztőkapacitás kihasználásának hatékonyságát bizonyítják a NEXTGenIO rendszer CASTEP anyagtudományi szimulációs kóddal végzett tesztjei. Ezek több területen is a kutatási projektek jelentős gyorsulását ígérik. A CASTEP-pel végzett DNS-szimulációknál mintegy kétszeres relatív hatékonyságnövekedést sikerült elérni.

"Projektpartnereinkkel szoros együttműködésben valódi áttörést értünk el a nemfelejtő memóriatechnológiában. Ennek a kutatásnak az eredményei alapján a számítási platformok teljesen új generációját tudjuk majd megépíteni a jövő nagy adattömeggel dolgozó, valós idejű alkalmazásai által megkövetelt sebesség és teljesítmény biztosítására. Miután a platformot már teszteltük és optimalizáltuk a nagy teljesítményű tudományos számítástechnikai alkalmazásokra, hamarosan ügyfeleink és partnereink számára is elérhetővé tesszük ezeket a komoly fejlesztéseket" - jelentette ki Rupert Lehner, az EMEIA-termékdivízió Kelet-Közép-Európáért felelős vezetője.  

A NEXTGenIO prototípus a projektben részt vevő hardver- és szoftverszállítók, egyetemek és kutatóintézetek több mint három éves közös kutatásának gyümölcse. A Fujitsu PRIMERGY és PRIMEQUEST szervereket használó ügyfelei már élvezhetik a projektben kifejlesztett és validált technológia előnyeit. 

Ár ás piaci bevezetés

A Fujitsu jelenleg a következő szervermodellekhez szállítja az Intel® Optane™ DC perzisztens memóriamodulokat (DCPMM): PRIMERGY TX2550 M5, RX2530 M5, RX2540 M5, RX4770 M5, CX2560 M5, CX2550 M5, PRIMEQUEST PQ3800E2 és PQ3800B2. A termékek általános elérhetősége modelltől, illetve országtól/régiótól függ.

 

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.