Internetes jegy és megújult Elvira

|

A MÁV-START és a MÁV INFORMATIKA Zrt. az Utazás 2008 kiállításon közös standon mutatta be a nagyközönségnek azt a rendszert és a hozzá tartozó automatát, amelyen keresztül online vásárolható vasúti menetjegy. Az érdeklődők ki is próbálhatták a standon felállított jegykiadó automatát.

A MÁV-START Zrt. vezetése 2007 második felében határozta el az Internetes jegyvásárlási szolgáltatás bevezetését, az utasok kényelmesebb jegyvásárlásának biztosítása érdekében. A megvalósításra a MÁV INFORMATIKA Zrt. kapott lehetőséget, aki ELVIRA néven a széles körben ismert és használt utasinformációs szolgáltatást működteti. A jegyvásárlási rendszer az ELVIRA rendszerre épül. Az utasok az ELVIRA megújult felületén tudják továbbra is összeállítani az utazásaikat. Itt adhatják meg, hogy honnan, hova és mikor akarnak elutazni. Az egyes belföldi utazási ajánlatok mellett az ELVIRA feltünteti a jegyvásárlás lehetőségét, amelyet kiválasztva az utas meghatározhatja, hogy a kiválasztott utazáshoz, milyen menet- és helyjegyeket kíván vásárolni. Megadható az utazás jellege (egy útra szóló, menettérti), a kedvezmény mértéke, a kocsiosztály, s hogy dohányzó vagy nem dohányzó helyet kíván az utas. Egyszerre több útra, több különböző jegy is vásárolható. A helyjegyes vonatokra megtörténik a helyfoglalás is. A kiválasztott menetjegyek és helyjegyek egy kosárba kerülnek, aminek a tartalmát az utas bankkártya segítségével az Interneten keresztül fizeti ki. A fizetés a partnerbank rendszerén, titkosított csatornán keresztül történik, teljesen biztonságos módon. A MÁV-START és MÁV INFORMATIKA a kártyaadatokat nem látja, csak a banktól kap értesítést a fizetés sikeres vagy sikertelen voltáról. A sikeres fizetést követően az utas egy 10 számjegyű átvételi kódot kap, amit kinyomtathat (az utazás részletes adataival együtt, mint pl. átszállások időpontjai, ülőhely számok) vagy feljegyezhet. Az utazásra szolgáló jegyét, mely egyben a nyugta is, a forgalmasabb állomásokon elhelyezett jegykiadó automatákon tudja átvenni, ezen átvételi kód megadásával (az automata érintőképernyőjén való bevitellel). Amennyiben az utasnak számlára van szüksége, azt az Internetes felületen rögzíti, a számlázási adatok megadásával. A számlát papíron, levélben kapja meg. Az így kiadott jegyek megegyeznek a pénztárakban is előállított jegyekkel, így kezelésük is azzal megegyező módon történik. Az Internetes jegyekre vonatkozóan így nincsenek korlátozások. Szinte bármilyen belföldi vonatjegy kiadható Interneten, bármilyen viszonylatra és kedvezménnyel. Érvénytartamuk, lemondásuk, visszatérítésük megegyezik a hagyományos jegyekkel, ebben sincs korlátozás.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.