Kaspersky: Társkereső appok 2021-ben

|

Technikailag biztonságosabbak, de még mindig fennáll a zaklatás és a doxolás veszélye.

A robottársaktól a tökéletes partnert kiválasztó mesterséges intelligenciáig a technológia mára véglegesen összefonódott a randizással és a társkereséssel. Különösen igaz ez most, másfél évvel a lezárások után, amelyek alatt a digitális kapcsolatok jelentették az egyetlen találkozási lehetőséget. A Kaspersky kutatói e trend biztonságra gyakorolt hatásait kívánták megismerni, ezért kilenc népszerű társkereső appot vetettek alapos vizsgálat alá, hogy felmérjék, mennyire biztonságosak. Megállapították, hogy a korábbi, 2017-ben végzett kutatáshoz képest a randiappok mostanra technikai szempontból biztonságosabbak lettek, különösen az adatátvitel területén. Továbbra is jelentős kockázatot jelentenek azonban abban tekintetben, hogy túl sok személyes információt tesznek közzé a felhasználóról, aki így kiszolgáltatottá válik a különféle fenyegetéseknek, például a zaklatásnak és a doxolásnak.

Lassan már a múlté lesz az, hogy életünk szerelmét egy buliban ismerjük meg, olyan mértékű fellendülés tapasztalható az online társkeresésben - nem utolsósorban a világjárványnak köszönhetően. A Tinderen 2020. márciusában egyetlen nap alatt 3 milliárdos rekordot ért el a húzások száma, míg az OkCupidon ugyanazon év márciusa és májusa között 700%-kal nőttek a társkeresések. E növekvő népszerűség közepette a Kaspersky elhatározta, hogy megismétli a társkereső appokat vizsgáló 2017-es kutatását, hogy megnézze, mi fejlődött a biztonságosságuk terén, és mi nem.

A kutatáshoz a következő kilenc népszerű, jó értékelésekkel és globális felhasználói bázissal rendelkező randiappot elemezték: Tinder, Bumble, OkCupid, Mamba, Pure, Feeld, Her, Happn és Badoo. Megállapították, hogy bár a társkereső appok 2017-hez viszonyítva technikai szempontból biztonságosabbak lettek, továbbra is súlyos adatvédelmi kockázatok állnak fenn.

2017-ben a vizsgált alkalmazások közül négynél lehetséges volt az appból küldött adatok elfogása, és számos app a nem titkosított HTTP protokollt használta. 2021-re azonban határozottan javult a helyzet. Már egyik alkalmazás sem használ HTTP-t, és ha a protokoll nem biztonságos, nincs adatküldés.

Ettől függetlenül a társkereső appok továbbra is komoly adatvédelmi aggályokra adnak okot. Az alkalmazások zöme lehetővé teszi, hogy a felhasználók valamelyik közösségi oldalon (Instagram, Facebook, Spotify stb.) használt profiljukkal regisztráljanak fiókot. Ha a felhasználó ezt a lehetőséget választja, a profilja automatikusan kitöltődik az adott közösségi oldalról származó adatokkal, például fotókkal és profilinformációkkal. A felhasználókat emellett olyan információk megadására is megkérik, mint az, hogy hol dolgoznak, vagy hová járnak egyetemre. A fent említett adatok mindegyike megkönnyíti a randiapp használója közösségi médiás fiókjainak megtalálását, és az adott fiókok adatvédelmi beállításaitól függően a rengeteg egyéb személyes információhoz való hozzáférést.

Ráadásul egyes alkalmazások, mint például a Happn, a Her, a Bumble és a Tinder kötelezővé teszi a felhasználóknak a tartózkodási helyük megosztását is. Más alkalmazások, mint például a Mamba, szinte méterre pontosan megadják a felhasználók egymástól való távolságát. A Happn alkalmazásnak olyan funkciója is van, amelynek segítségével a felhasználó láthatja, hogy hányszor és hol keresztezték egymás útját a "matchével".


Az olyan adatokhoz való hozzáférés, mint a tartózkodási hely, munkahely, név, elérhetőség stb. kiszolgáltatottá teszi a felhasználót a kiberzaklatásnak vagy akár a fizikai zaklatásnak, továbbá a doxolásnak is (amikor a korábban privát adatokat nyilvánossá teszik az áldozat megszégyenítése céljából vagy ártó szándékkal). Sőt, a Mamba az egyetlen alkalmazás, amelyik ingyenesen teszi lehetővé a használói számára a fotóik elhomályosítását, a Pure pedig az egyetlen olyan, amelyik megtiltja, hogy a felhasználók képernyőfotót készítsenek a chatekről. Ezek a gyakorlatok lehetővé teszik a felhasználók beszélgetéseinek és fotóinak az engedélyük nélküli megosztását, akár zsarolás vagy doxolás céljából is.

Ugyanakkor számos alkalmazás fizetős verziókkal is előrukkolt már, amelyekben további választási lehetőségeket kínálnak - sokszor olyanokat, amelyek növelhetik a felhasználók biztonságát. A Tinder és a Bumble fizetős verziójában például manuálisan választhatjuk ki a tartózkodási helyünket egy régiót megadva. Mivel csak a régiót lehet kiválasztani, és nem egy konkrét távolságot, sokkal nehezebb meghatározni a felhasználó pontos helyét. Egyes alkalmazások - például a Happn - fizetett verziói "inkognitó módot" is felkínálnak a használóknak, akik ezzel elrejthetik a profiljukat azok elől, akiket nem húztak jobbra, valamint az idegenek elől.

"Mindig kihívást jelent megtalálni az egyensúlyt a digitális jelenlét kiépítése és az internetre kikerülő személyes adataink megóvása között, ráadásul az online társkeresésre való átállás egy újabb olyan területet teremt, ahol a felhasználóknak meg kell határozniuk a kapcsolatok kialakításának és a biztonságuk egyidejű megóvásának legjobb módját. Szerencsére az elmúlt években azt láttuk, hogy a társkereső appok jó irányba haladnak, és biztonságosabb kapcsolatteremtést tesznek lehetővé a felhasználók számára. Törekszenek arra, hogy biztonságban tartsák az adatokat, és sok olyan alkalmazás van, amelynek a fizetett verziójában a felhasználóknak van választási lehetőségük, például manuálisan határozhatják meg a tartózkodási helyüket, vagy elhomályosíthatják a fotóikat. Remélhetőleg a jövőben ezek az opciók minden alkalmazásban ingyenesen lesznek elérhetők. A legjobb, amit a felhasználók a biztonságuk érdekében tehetnek, az az, hogy körültekintően osztanak meg adatokat magukról, mind a társkereső profiljukban, mind a beszélgetésekben" - fejtette ki Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója.

A társkereső appok jövőjét illetően a Kaspersky számos előrejelzéssel - és reménnyel - szolgál, különösen a biztonságosságukat illetően. Ilyen például a mesterséges intelligencia alkalmazása a felhasználók csalás elleni védelméhez, vagy az ellenőrzött fiókok létrehozása. Ezeket, valamint a társkeresés és a szerelem jövőjével kapcsolatos további előrejelzéseket az Earth 2050 projekt keretében ismerhetik meg az érdeklődők, és a saját gondolataikat is itt oszthatják meg.

A társkereső alkalmazások biztonságosságáról a Securelist weblapon található bővebb információ.

A Kaspersky szakértői a következőket javasolják a társkereső appok biztonságos használatához:

        Ne osszon meg túlságosan sok személyes információt (vezetéknév, munkahely, barátokkal készült fotók, politikai nézetek stb.) a profiljában

        Ne kapcsoljon hozzá más közösségi médiás fiókokat a profiljához

        Ha lehet, manuálisan válassza ki a tartózkodási helyét

        Ha lehet, használjon kéttényezős hitelesítést

        Törölje vagy rejtse el a profilját, ha már nem használja az appot

        Használja a társkereső appokba beépített üzenetküldőket. Csak akkor javasolt más üzenetküldőkre áttérni, ha megbízik a matchében. Ha végül emellett dönt, úgy állítsa be a chatet, hogy a privát adatai titokban maradjanak.

        A készülékein használjon megbízható biztonsági megoldást, például a Kaspersky Security Cloudot. A szoftver segít az eszközökön zajló kártékony vagy gyanús tevékenységek észlelésében, illetve ellenőrzi a felkeresett weboldal URL-jének biztonságosságát.

 

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.