Kaspersky: világszerte 1,1 millió webes támadás 2021. áprilisában

|

A játéktémát kiaknázó webes támadások számának növekedése még a lezárások tavaszi enyhítését követően is folytatódott.

Miközben 2020-ban az országok világszerte lezárásokra kényszerültek, az online játékosok száma az egekbe szökött. 2020. március végéremind az aktív felhasználók száma, mind a Steamen aktívan játszó egyidejű felhasználók száma abszolút rekordot ért el (a Steam a legnépszerűbb online játékplatform, közösség és áruház). A rekordot 2021. márciusában ismét megdöntötték, ekkor ugyanis a platform felhasználóinak száma megközelítette a 27 milliót.

Magától értetődik, hogy az online játékok népszerűségének növekedésével párhuzamosan a kiberbűnözők is igyekeztek a saját hasznukra fordítani ezt a trendet. Tavaly tavasszal a Kaspersky kutatói megállapították, hogy jelentősen megnőtt az antivírus-szoftverek által észlelt olyan weboldalak száma, amelyek népszerű játékok és platformok nevének álcája alatt aknázták ki a játéktémát: 2020. áprilisában a blokkolt átirányítások napi száma 54%-kal nőtt 2020. januárjához képest.

A játéktémát kiaknázó webes támadások számának növekedése még a lezárások tavaszi enyhítését követően is folytatódott, és 2020. novemberében megközelítette a 2 500 000-et, ami abszolút rekordot jelent. A 2021 elején tapasztalható visszaesést követően a webes támadások száma megint emelkedésnek indult, és 2021. áprilisában elérte az 1 125 010-et, ami 34%-os növekedést jelent ez év márciusához képest.A játéktémát kiaknázó webes támadások száma 2020. január és 2021. május között

A tavalyi évhez hasonlóan a csaliként használt legnépszerűbb játék most is a Minecraft volt, bár a 2021-es év későbbi szakaszában a Counter Strike: Global Offensive már folyamatosan megelőzi a Minecraftot a csaliként használt legnépszerűbb játék szerepében. E tekintetben a Dota esetében is komoly megugrás volt megfigyelhető 2020 nyarán. A játéktémát kihasználó kártékony linkekbe rejtett leggyakoribb fenyegetések különféle trójai vírusok voltak (kártékony fájlok, amelyek segítségével a kiberbűnözők az adatok törlésétől és blokkolásától a számítógép működésének megszakításáig bármit megtehetnek). A malware-t ingyenes verzióknak, frissítéseknek, népszerű játékok bővítményeinek, valamint csaló programoknak álcázták.

"Mostanság példátlanul magas - csaknem 3 milliárd - a játékosok száma világszerte, és a videójátékokkal való játszás remek módot kínál a kikapcsolódásra ebben a pandémia sújtotta időszakban. Ez természetesen azzal jár együtt, hogy a kibertámadók továbbra is érdeklődést mutatnak a téma iránt, és tekintettel arra, hogy egyre többen játszanak a munkához használt eszközeiken, a vállalati erőforrások is veszélybe kerülnek. Ugyanakkor vannak módszerek arra, hogy a játékosok biztonságosan adhassák át magukat a játék örömeinek. Csak annyit kell tenniük, hogy követik az alapvető kiberbiztonsági legjobb gyakorlatokat" - mondta Tóth Árpád, a Kaspersky magyarországi igazgatója.

A videójátékokkal kapcsolatos webes támadásokról a Securelist oldalon található bővebb információ.

A Kaspersky szakértői szerint így lehetünk védve a támadásoktól játék közben:

  • Használjunk erős jelszavakat, és, ha lehet, kéttényezős hitelesítést (2FA) a videójátékos fiókjaink védelméhez
  • Óvakodjunk a csaló programoktól és a videójátékok kalózváltozataitól, mivel ezek a kiberbűnözők kedvenc csalijai közé tartoznak
  • Használjunk olyan erős, megbízható biztonsági megoldást, amelyik nem lassítja le a számítógépet játék közben. Ilyen például a Kaspersky Total Security, amely zökkenőmentesen működik a Steammel és más játékszolgáltatásokkal együtt.
  • Biztonságosabb a játékokat hivatalos oldalakról beszerezni, és érdemes kivárni az akciókat - elég gyakran vannak ilyenek, szóval nem kell sokáig a babérjainkon ülni.
  • Óvakodjunk az adathalász kampányoktól és az ismeretlen játékosoktól. Érdemes alaposan ellenőrizni a weboldalt, ahová az e-mailben kapott link irányít át, valamint a megnyitandó fájl kiterjesztését is.
  • Lehetőleg ne kattintsunk külső oldalakra mutató hivatkozásokra a játékchatben, és alaposan ellenőrizzük minden olyan forrás címét, amely a felhasználónév és a jelszó megadására kér minket, hiszen lehet, hogy az oldal hamis.
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.