Kukoricából fénymásoló

|

Az egyelőre csupán Japánban kapható Ricoh imagio Neo 752ec/602ec és az imagio MP C1500-as gépek alkatrészeiben a Ricoh a Mitsui Chemicals-szal együttműködve sikeresen használta fel az új növényi-alapú műanyagokat.

Az újrahasznosítható, megújuló anyagok legújabb generációját a növény-alapú műanyagok képviselik, amelyek ma még kevéssé elterjedtek a világban, de a környezetszennyezés növekedésével és az energiatartalékok csökkenésével, rövidesen mindennapi életünk megszokott részévé válnak majd. Ezeket a szempontokat vette figyelembe a környezetvédelmet eleve kiemelt figyelemmel kezelő Ricoh, amikor a kukorica-alapú műanyagok felhasználása mellett döntött legújabb termékeiben. A hagyományos, kőolaj alapú műanyagoknak több negatív tulajdonságuk is van. Egyrészt, a felhasználás utáni elégetés által növekszik a légkör szén-dioxid tartalma, és ez hozzájárul az „üvegház-gázok” felhalmozódásához, illetve a globális felmelegedéshez. Másrészt ezen anyagok előállításához a Föld korlátozottan rendelkezésre álló energiahordozóit használják fel, miközben az ismert kőolajtartalékok már csak mintegy 40 évre elegendőek. A növényi alapanyagokból – például kukoricából, burgonyából vagy cukornádból – készült műanyagok fő alkotóeleme a tejsav, amelyet az adott növények keményítőjének erjesztésével állítanak elő. A hagyományos műanyagokkal szemben ezen műanyagok alapanyagai hosszú távon is elérhetők és sokkal inkább környezetbarátok. – Három évvel ezelőtt a növényi alapú műanyagokat alkalmatlannak ítélték a másolókban történő felhasználásra, a nem megfelelő hő- és ütésállóság, valamint a korlátozott formálhatóság miatt. Mi azonban bebizonyítottuk, hogy mégis lehetséges az ilyen irányú felhasználás – mondta Tadakatsu Hadara, a Ricoh kutatás-fejlesztési részlegének munkatársa. – Úgy hisszük, hogy ezen új, környezetkímélő alapanyagok használatával a változás katalizátoraként működhetünk. Nagyszerű lenne, ha a növényi alapú műanyagokat beilleszthetnénk a természetes ökológiába. A kukorica alapanyagú termékek közül is kivételesnek számít a Ricoh imagio Neo 752ec/602ec, amelynek növény-alapú műanyagtartalma eléri az 50 százalékot. A növényi alapú műanyagok használatában elért sikereken felbuzdulva a Ricoh azt tervezi, hogy a közeljövőben egyre több másolóban és alkatrészben fogja felhasználni az új, környezetbarát anyagokat.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.