A mesterséges intelligencia szép új világa – az innováció etikai háttere

|

A mesterséges intelligencia (MI) egyre jobban átszövi mindennapi életünket. Innovációi forradalmasítják az üzleti életet, ösztönzik a globális gazdasági növekedést és - a humán képességeket és termelékenységet kiegészítve - a világon mindenütt támogatják az önálló emberi munkavégzést.

 

 

Ellenőrzés nélkül azonban az MI-t is lehet nem rendeltetésszerűen alkalmazni, kárt okozni vele, sőt a legrosszabb esetben rossz célra felhasználni. Az innovátoroknak ezért óriási a felelősségük abban, hogy megismerjék a kapcsolódó problémákat, és egyetemes irányelveket dolgozzanak ki az MI etikus és rendeltetésszerű alkalmazására.

Emberközpontú MI: Fujitsu Zinrai

A Fujitsu 2015 óta vezető szerepet játszik az MI felelős fejlesztésében. Ekkor mutatta be az emberközpontú MI Zinrai keretrendszert, amely az emberi élet határterületein működő mesterséges intelligenciát állítja a középpontba.

Figyelembe véve a Fujitsu MI-megoldások fejlesztésében játszott vezető szerepét, felismertük, hogy az MI-re épülő megoldásaink révén ügyfeleinkkel közösen teremthetünk értéket, és ösztönözhetjük a digitális átalakulást, azaz az emberközpontú intelligens társadalom létrejöttét.

MI-fejlesztési stratégiánkat az emberi jóllétet szem előtt tartva alakítjuk. A partnereinktől, a végfelhasználóktól, a kutatóintézetektől, a tudományos közösségtől, a start-upoktól stb. érkező inputok és felismerések fejlődő ökoszisztémáját saját MI-alapú összekapcsolt szolgáltatásaink portfóliójával ötvözve, valódi "co-creation" szemlélettel, ügyfeleinkkel közösen teremtünk értéket.

Az emberközpontú innováció megvalósításába szervesen beépülő MI-fejlesztések soha nem látott lehetőségeket kínálnak a társadalom jobbítására és mindennapi életünk megváltoztatására. Néhány példa a Fujitsu partnereivel közösen fejlesztett, sikeres MI-alapú megoldásaira:

  • MI az egészségügyben: a Fujitsu a madridi San Carlos kórház kutatóintézetével közösen saját MI-technológiájára épülő fejlett platformot fejlesztett. A gépi tanulásra épülő platformmal az orvosok klinikai és nem klinikai adatforrások integrált, csoportosított, anonim adataihoz férnek hozzá. A platform egy nyolc orvosból álló csapatéval megegyező hatékonysággal képes diagnosztizálni a depressziót.
  • MI a gyártóiparban: A Fujitsu és a Siemens Gamesa közösen fejlesztett MI-megoldása felgyorsítja a minőség-ellenőrzés folyamatát. A Siemens Gamesa vezető szélturbina-gyártó 5000 turbinalapátot állít elő évente. A Fujitsu MI-megoldása 80%-kal mérsékli a minőség-ellenőrzés időigényét, közel 32 ezer emberórányi munkát megtakarítva ezzel a vállalat számára évente.
  • MI a környezetvédelemben: Digital Owl - A Fujitsu Ausztrália Új-Dél-Wales államának fajmentő programja keretében segít megkeresni, azonosítani és kezelni a veszélyeztetett állat- ás növényfajokat a Dengar hegyvidék közelében. A projekt keretében feltérképezi, hogyan segíthet az MI fenntarthatóbb környezetvédelmi eredményeket elérni, azonosítani és követni a veszélyeztetett fajokat. A Fujitsu MI-alapú videóanalitikai megoldása behatárolja az érintett fajok élőhelyét, és hatékonyabbá teszi hosszú távú megóvásukat.
  • MI a közlekedésben: Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az üzemanyagellátás MI-alapú optimalizálásával - A Fujitsu Vessel Fuel Optimization (VFO) szolgáltatása a Fujitsu és a Kongsberg Digital partnerkapcsolatának első gyümölcse. Segítségével a hajózási társaságok csökkenthetik a nagy tengerjáró hajók üzemanyagköltségét és megfelelhetnek az - üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését célzó - alacsony kéntartalmú üzemanyag használatát előíró szabályoknak. Az új előírások bevezetése több milliárd dollár költséget okoz az iparágnak amiatt, hogy a vállalatoknak ki kell váltaniuk a szabályoknak nem megfelelő, eddig felhalmozott globális üzemanyagkészleteiket.

Együttműködés az MI etikai vonatkozásának megértésében

Az etikusan alkalmazott MI iránti egyetemes igényt felismerve sokan foglalkoznak a mesterséges intelligencia etikai elveinek kidolgozásával. A Fujitsu nemrég hozta nyilvánosságra az MI alkalmazásában követett értékteremtési alapelveit.

A Fujitsu MI innovációs tevékenységében elsődleges szerepet játszó Fujitsu Laboratories of Europe is dolgozik az MI által támasztott etikai kihívások azonosításán. Célja, hogy az MI-t rendeltetésszerűen, körültekintően és az emberközpontú innováció szabadságának korlátozása nélkül alkalmazzák.

A Fujitsu volt a világon az első olyan globális szervezet, amely nyíltan elismerte az MI etikai vonatkozásainak fontosságát, és együttműködésre lépett az Oxfordi Egyetem DELab digitális etikai laboratóriumával.

Európában alapító tagként működtünk közre az AI4People kezdeményezés elindításában, amely az MI etikai keretrendszerének kialakításán és az MI irányításának szabályozását célzó ajánlások bevezetésén dolgozik - kezdetben Európa területén. Aktívan részt veszünk az etikai keretrendszer létrehozásában, és az MI-irányítási ajánlások megfogalmazásában.

Szintén szorosan közreműködünk a nemrég létrehozott uniós AI Alliance munkájában. Ezt a több érintett részvételével működő szakmai fórumot 2018 júniusában az Európai Bizottság alapította meg azzal a céllal, hogy széles körű, nyílt párbeszédet indítson el az MI fejlesztések különböző aspektusairól és a mesterséges intelligencia társadalmi-gazdasági hatásáról.

A több mint 1200 tagot és 52 szakértőt számláló HLEG-et (High-Level Expert Group on Artificial Intelligence) közvetlenül az Európai Unió hozta létre az MI körüli vita ösztönzésére és az Európai Bizottság kapcsolódó szabályalkotási tevékenységének támogatására.

A Fujitsu Laboratories of Europe 2018 szeptembere óta szorosan nyomon követi a szervezet MI etikával kapcsolatos tevekénységét. Közreműködött a HLEG 2019 áprilisában kiadott "A hiteles mesterséges intelligencia etikai irányelvei" (Ethics Guidelines for Trustworthy AI) című tanulmányának elkészítésében is. Ez a dokumentum jelentősen befolyásolja az Európai Unió mesterséges intelligenciával kapcsolatos általános stratégiáját. A tanulmány elkészítéséhez nyújtott konzultáció és javaslatok proaktív módon alakítják az Unió jövőbeni MI etikai előírásait.

MI az emberi jóllét szolgálatában

A Fujitsu régóta mélyen elkötelezett egy jobb társadalom megteremtése iránt. A nyolcvanas években az MI terén elindult kutatás-fejlesztés is ezt a célt szolgálja.

A Fujitsu Laboratories nemrég külön mesterségesintelligencia-laboratóriumot hozott létre Kawasakiban működő központjában, ahol több mint 100 szakértő kutató dolgozik a legújabb technológiákkal az MI jelenlegi problémáinak megoldásán*.

A laboratórium egyik központi törekvése "az emberek bizalmát élvező és a társadalmi fejlődést előmozdító MI" megteremtése.

Ezt a tevékenységet jól kiegészíti az a munka, amelynek keretében a Fujitsu Laboratories az MI etikai vonatkozásainak mélyebb megértésén dolgozik Európában és a világ más részein. A Fujitsu legfőbb célja ezzel a társadalom jobbítása és a bizalomra épülő jövő előkészítése az emberközpontú innováción keresztül.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.