MultiView: beágyazott rendszer alapú, költséghatékony elosztott IP hálózati mérőeszköz platform

|

A NETvisor új "MultiView/MiniProbe" termékcsaládja új, költséghatékony hardver platformon ad lehetőséget az elvégzett mérések magas szintű kiértékelésére mind a távoli mérésadatgyűjtők, mind a helyi operator számára. Az újonnan kifejlesztett hardver-szoftver platformon a műszercsalád versenyképes alternatívát ad a versenytárs külföldi gyártók nagyságrendekkel drágább eszközeivel szemben.

A NETvisor évek óta részt vesz mindkét hazai nagy IPTV szolgáltató szolgáltatási infrastruktúrájának fejlesztésében és - szakértői tevékenységen keresztül - az üzemeltetési problémák megoldásában. Tapasztalatunk az, hogy az IPTV szolgáltatás jellege miatt - különösen a Magyarországon elterjedt ADSL technológián megvalósítva - szükséges a jelátvitel mérése azokon a pontokon, ahol az IPTV jel kilép a szolgáltató ún. "gerinc" hálózatából, és áthalad az ún. "hozzáférési" hálózatba. Az átviteli hibák döntő része itt keletkezik, azonban ezen hálózatok, átadási pontok szisztematikus, állandó jellegű mérésének akadálya az hogy szolgáltatónként több tucat ilyen "hozzáférési" hálózat van az ország területén, és mindegyikbe szükséges lenne mérőműszer telepítése, valamint a hibaelhárításban részt vevő technikusok felszerelése "mobil" eszközökkel is. Az ilyen méréseket elvégezni képes műszerek azonban jellemzően csak külföldi gyártóktól, magas áron szerezhetők be. A NETvisor már korábban kifejlesztette azt a (szoftver alapú) technológiát, amely lehetővé teszi egyszerre több IPTV csatorna átviteli minőségének mérését. A elemző algoritmus magas számításigénye miatt azonban ezt eddig csak gépterembe telepített nagy teljesítményű, "appliance" megoldással lehetett megvalósítani. Történtek kísérletek kisméretű, hordozható eszközök létrehozására is, de ezek a hardver korlátai miatt csak kis számú (1-3) csatorna korlátozott elemzésére voltak képesek. A közelmúltban lezárt hardver-szoftver fejlesztés eredményeképp megvalósult az a műszer-platform, amely lehetővé teszi - nagy számításigényű forgalom ill. átvitel-elemző algoritmusok futtatását - a műszerek hordozható, kis méretű és tápigényű kivitele - mind beltéri, mind időjárás-álló kültéri házba való építhetőségét - költséghatékony gyárthatóságot, a külföldi gyártók hasonló termékeinél jóval kedvezőbb árszint elérését - a hardver teljesítménye lehetővé teszi azt is, hogy mért adatok rendelkezésre álljanak mind egy távoli adatgyűjtő, mind egy, a műszeren futó helyi grafikus felület számára, ahonnét a terepen dolgozó műszerész azokat közvetlenül, külön hálózati kapcsolat nélkül le tudja kérdezni A műszerplatform első alkalmazása a MultiView IPTV-referencia rendszerében történt meg, azonban a kifejlesztett általános megoldás további, nagy teljesítményű forgalomelemző alkalmazásokban (pl. VOIP minőségbiztosítás, titkosított VPN-ek kialakítása stb) is használható. A kutatás-fejlesztési projektet részben az Európai Únió, ill. az Európai Regionális Fejlesztési Alap finanszírozta.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.