Ökoszisztémák - a sikeres átalakulás titka?

|

A jelenleg zajló nagyszabású változások idején egyre nagyobb fontosságra tesznek szert az üzleti környezetben a szállítói és partneri ökoszisztémák. Legyen bármilyen nagy, ma már egyetlen szervezet sem gondolhatja úgy, hogy egyedül képes mindent megcsinálni.

Andy Seferta

A technológia gyors ütemű fejlődése és a hagyományos iparági határokat elmosó, diszruptív technológiák megjelenése nyomán új piacok, új szereplők jönnek létre, és új típusú verseny bontakozik ki. A gyorsan változó világban a sikerhez elengedhetetlen a rugalmas ökoszisztéma-modellben való eredményes működés képessége, a megosztás és az együttműködés készsége.

A Fujitsu maga is az ökoszisztémában való eredményes működést határozta meg a sikeres átalakulás egyik fő támogató tényezőjeként (azaz a "digitális izomerő" fontos elemeként). Az új együttműködések felfedezésére, az új ökoszisztémák megnyitására és az ügyfeleknek szóló új értékajánlatok létrehozására való hajlandóság alapvető fontosságú a kívánt átalakulási eredmény eléréséhez.

Az ökoszisztéma előnyeinek hasznosítása

Az okok nyilvánvalóak. Az egészséges ökoszisztémák kölcsönös előnyöket hoznak létre egyértelműen definiált szabályok és kölcsönös ösztönzők alapján. A nagy horderejű változások (pl. a világjárvány) idején biztosítják az ellátási láncban oly szükséges ellenálló képességet és piacra jutási útvonalakat - e téren egyetlen szervezet sem tud önállóan versenyezni velük. Arra is lehetőséget biztosítanak az ökoszisztéma tagjainak, hogy új szektorokban és földrajzi piacokon fedezzenek fel növekedési lehetőségeket.

Példák az ökoszisztémák sikerére

Nagyszerű példa minderre a Ricex innovatív globális rizskereskedelmi platform. Az automatizációs és blokklánc-technológiákra épülő digitális platform létrehozásával a Ricex összekapcsolta egymással az importőröket, az exportőröket és a szolgáltatókat (szállítócégeket, biztosítókat, jogászokat) és egységes globális rizskereskedelmi ökoszisztémát hozott létre. Ez a hatékonyság és a bizalom új szintjét teremtette meg, megnövelte a kistermelők nyereségét, és jelentős társadalmi előnyöket generált.

Egy másik kiváló példa az ipar és a tudományos élet együttműködésének értékét szemlélteti. Az "Industry FIVE" (Future Innovation Venture Exchange) innovációs tőzsdét a Fujitsu a manchesteri egyetemmel közösen, azzal a céllal hozta létre, hogy a világszínvonalú kutatási és iparági üzleti perspektívákat egyesítve egyre összetettebb és sokrétűbb piaci kihívásokra keressen megoldást. A Fujitsu technológiai és szolgáltatási jövőképe jegyében megrendezett éves Fujitsu Distinguished Engineer (FDE) konferencia lehetőséget biztosított a nemrég közösen kidolgozott Trust c. tanulmány eredményeinek ismertetésére és az ökoszisztémán belüli kapcsolatok fontosságának bemutatására.

Mennyire erős az Ön szervezete ökoszisztémájának "izomereje"? Mennyire elkötelezettek a vállalatuk jövőre való felkészítéséhez szükséges külső kapcsolatok fejlesztése mellett? Rendelkeznek a diszruptív változások túléléséhez és a digitális átalakulás izgalmas lehetőségeinek kiaknázásához szükséges ökoszisztémákkal?

Ennek ellenőrzésére a legjobb módszer, ha mielőbb elvégzik a Fujitsu ötperces "Digital Muscles" felmérését. Lehet, hogy az eredményt látva Önök is meg fognak lepődni!  

Facebook - Tumblr - Tweet

 

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.