Pénzügyi fenyegetések 2020-ban: célkeresztben a pénzügyi technológia, a mobil bankolás és az e-kereskedelem

|

Ezek a Kaspersky főbb előrejelzései a fenyegetési környezet várható alakulásáról a pénzügyi szektorban.

A pénzügyi kiberfenyegetéseket a legveszélyesebb fenyegetések közé szokták sorolni, mivel általában közvetlen pénzügyi veszteséget eredményeznek az áldozatok számára. A 2019-es évben jelentős fejlemények következtek be az iparágban, és emellett a pénzügyi támadók módszereiben is. Ezek az események lehetővé tették a Kaspersky szakemberei számára, hogy előrejelzéssel szolgáljanak a 2020-as pénzügyi fenyegetési környezet várható fejleményeit illetően. A legfontosabbak ezek közül a következők:

·       Támadás alatt a pénzügyi technológia (fintech). A mobil befektetési alkalmazások világszerte egyre népszerűbbek a felhasználók körében. Ezt a trendet természetesen a kiberbűnözők sem fogják figyelmen kívül hagyni 2020-ban. Sajnos nem mindegyik app alkalmazza a legjobb biztonsági gyakorlatokat, például a többfaktoros hitelesítést vagy az app csatlakoztatásának védelmét, és ez megnyithatja az utat a kiberbűnözők előtt az ilyen alkalmazások használóinak megtámadásához. 

·       Új mobilbanki trójai vírusok. A földalatti fórumok vizsgálata és megfigyelése alapján a Kaspersky arra a megállapításra jutott, hogy egyes népszerű mobilbanki trójai vírusok forráskódja már ténylegesen kiszivárgott a nyilvánosság elé. A malware-forráskódok (pl. Zeus, SpyEye) kiszivárgásával járó korábbi hasonló esetek eredményeképpen megnőtt az említett trójai vírusok új variációinak száma. Ez a minta 2020-ban is megismétlődhet. 

·       Térítés ellenében biztosított hozzáférés a banki infrastruktúrákhoz és bankok elleni zsarolóvírus-támadások. A Kaspersky szakemberei 2020-ban a banki hálózatokhoz való hozzáférés bűnözők közötti értékesítésére szakosodott csoportok tevékenységének fokozódására számítanak mind az afrikai és az ázsiai régióban, mind pedig Kelet-Európában. Az elsődleges célpontok a kis bankok, valamint a nagy szereplők által a közelmúltban felvásárolt pénzügyi szervezetek lehetnek, amelyek az anyavállalataik szabványai szerint építik újjá a kiberbiztonsági rendszerüket. Emellett arra is számítani lehet, hogy ugyanezek a bankok célzott zsarolóvírus-támadások áldozataiul esnek, mivel a bankok azon szervezetek közé tartoznak, amelyek inkább kifizetik a váltságdíjat, mint sem hogy beletörődjenek az adatok elvesztésébe. 

·       Magecart-támadások 3.0: egyre több kiberbűnözői csoport veszi majd célba az online fizetés-feldolgozó rendszereket. Az elmúlt néhány évben óriási népszerűségre tett szert a támadók körében az úgynevezett JS-lefölözés (a fizetési kártyák adatainak az online áruházaktól való ellopására használt módszer). A Kaspersky kutatói jelenleg legalább 10 olyan különböző szereplőről tudnak, akik ilyen támadásokat hajtanak végre, és a szakemberek szerint ez a szám jövőre még tovább nőhet. A legveszélyesebb támadásokra a szolgáltatásokat nyújtó (pl. az e-kereskedelmet szolgáltatásként nyújtó) vállalatok számíthatnak, ami több ezer céget sodorhat veszélybe.

 "Az idei évben számos jelentős fejleménynek lehettünk tanúi. A 2018 végén előre jelzetteknek megfelelően új kiberbűnözői csoportok bukkantak fel (mint például a CopyPaste), a Silence csoport kibővítette támadási területét, a kiberbűnözők pedig azokra az adatokra helyezték át a fókuszukat, amelyek segítenek kikerülni a csalás elleni rendszereket a támadásaik során. A viselkedési és a biometrikus adatokkal a földalatti piacokon kereskednek. Arra is számítottunk továbbá, hogy nőni fog a JS-lefölözésre épülő támadások száma, és ez így is történt. 2020 közeledtével azt javasoljuk a pénzügyi szektor potenciálisan érintett területein tevékenykedő biztonsági csapatoknak, hogy készüljenek fel az új kihívásokra. Semmi elkerülhetetlen nincs a potenciális jövőbeli fenyegetésekben; a lényeg az, hogy megfelelően felkészüljünk rájuk" - fejtette ki Jurij Namesztnyikov, a Kaspersky biztonsági kutatója. 

A pénzügyi szektor mellett a Kaspersky kutatói más iparágakról is megállapították, hogy új biztonsági vonatkozású kihívásokkal kell majd szembenézniük a következő évben:  ·      

Az egészségügyi szektor számára azt tanácsolják, hogy koncentráljanak az egészségügyi nyilvántartások és a hálózatba kapcsolt egészségügyi eszközök védelmére, mivel ezek a támadók célpontjává válhatnak.·      

A nagyvállalatok biztonsági csapatainak a felhőinfrastruktúrára kell kiemelt figyelmet fordítaniuk, továbbá a bennfentesek vállalati hálózathoz való hozzáférése jelentette növekvő kockázatot is kezelniük kell. Vannak ugyanis olyan bűnözői csoportok, amelyek a bennfentesek különféle technikákkal (pl. zsarolással) történő toborzására szakosodtak. ·      

A telekommunikációs szektornak és a mobilkommunikációt nagy mértékben használó többi iparágnak fel kell készülnie azon kockázatok felmérésére és kezelésére, amelyeket az 5G technológia 2020-tól kezdődően várható szélesebb körű alkalmazása hoz majd magával.  

A Kaspersky 2020-ra szóló vertikális fenyegetés-előrejelzéseinek teljes listája a Securelist.com weboldalon található. 

Az előrejelzések listája a Kaspersky Security Bulletin (KSB) című közleményének része. Az évente kiadott közlemény előrejelzéseket és elemzéseket tartalmaz a kiberbiztonság világát érintő főbb változásokról. A KSB közlemények ezen a linken érhetők el. 

Ha kíváncsi arra, hogy milyen előrejelzésekkel szolgáltak a Kaspersky szakértői a 2019-ben várható fenyegetések vonatkozásában, olvassa el ezt a dokumentumot. 

A Kasperskyről
A Kaspersky egy 1997-ben alapított globális kiberbiztonsági vállalat. A Kaspersky internetes fenyegetésekkel kapcsolatos tudását és biztonsági szakértelmét folyamatosan innovatív biztonsági megoldások és szolgáltatások fejlesztésére használja, hogy védelmet kínáljon vállalkozások, a kritikus infrastruktúra, a kormányok és a fogyasztók számára világszerte. A vállalat széleskörű biztonsági portfóliójába vezető végpont védelmi és számos speciális biztonsági megoldás és szolgáltatás tartozik, az összetett és fejlődő digitális veszélyekkel elleni küzdelem érdekében. Több mint 400 millió felhasználót védenek a Kaspersky technológiái, valamint 270.000 vállalati ügyfélnek segítenek megóvni azt, ami a legfontosabb számukra. További információ: www.kaspersky.com

 

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.