Privát 5G: 2024-ben fantasztikus drónfejlesztéseket hoz a milliméterhullámú technológia

|

2024 a drónok éve lesz a privát 5G újdonságainak köszönhetően - állítja Carlos Manuel Cordero, a Fujitsu Technology Solutions technológiai vezérigazgató-helyettese.

2024 a drónok éve lesz a privát 5G újdonságainak köszönhetően - állítja Carlos Manuel Cordero, a Fujitsu Technology Solutions technológiai vezérigazgató-helyettese. Előrejelzése szerint a késleltetés megszüntetése és az új milliméterhullámú (mmWave) sávszélességgel és technológiával járó hihetetlenül gyors adatátvitel jelentős új felhasználási lehetőségeket nyit meg a drónok, robotok és a távsebészet előtt.

Privát 5G

A nyilvános hálózatokban végrehajtott beruházásoknak köszönhetően az 5G technológia már megjelent a lakossági mobilpiacon. A GSMA szerint szerint 2023 januárjáig 229 szolgáltató indított 5G mobilszolgáltatást 87 piacon, és az év végéig további 30 új piacon tervezik az 5G bevezetését, ami globális szinten 1,5 milliárdra emeli az 5G-csatlakozások számát.

A privát 5G a nyilvánossal megegyező protokollokkal biztosít nagyobb kapacitást, kisebb késleltetést és nagyobb megbízhatóságot a vállalatok digitális átalakítási programjaihoz. Ilyen program például a gyárak gyártósorainak automatizálása, a robotika és az automata járművek bevezetése a raktárlogisztikában, valamint a drónok használata a helyszíni felmérésekhez és a biztonsági alkalmazásokhoz. Az Airbus kiváló példa a privát 5G térhódítására. A repülőgépipari óriás Európa-szerte a helyszíni mérnöki csapatok és a csatlakoztatott eszközök közötti adatátvitelre használja az 5G-technológiát az Airbus üzemeiben és telephelyein.

mmWave 5G

A privát 5G eddig nyilvános 5G mobilszolgáltatásra épült, amely jellemzően 3,6 GHz-es mikrohullámú hullámsávot használja, kb. 100 mm-es hullámhosszal.

A "milliméterhullám" a mikrohullámok feletti, EHF (Extremely High Frequency) sávra utal. Ezek hullámhossza 1 mm és 10 mm között mozog, ami a 30-300 GHz közötti tartománynak felel meg. Mivel ezeken a szinteken sokkal több hely van, mint a "szűkös" mikrohullámú környezetben, a sávszélesség jelentősen megnövelhető. És ez nem az egyetlen előny. A nagyobb sávszélesség azt jelenti, hogy az adatcsomagok sokkal gyorsabban megérkeznek, ami csökkenti a késleltetést. A mindössze 1-3 milliszekundumos milliméterhullámú késleltetés a gyakorlati felhasználási területek többségénél nem is észlelhető.

Persze vannak azért kompromisszumok is. A hullámterjedés - a jel által megbízhatóan megtett távolság - gyengébb a magasabb frekvenciákon. 1 mm-es hullámhosszon a terjedés körülbelül 1 km. Ez azonban a magánvállalati környezetben nem jelent problémát, sőt, akár előny is lehet.

Gyorsuló bevezetés

Az EU már harmonizálta a milliméterhullámok használatát a privát 5G-hez, bár a szolgáltatók eddig lassan vették át az új szabályozást. Az Ookla 2023-as jelentése megállapítja, hogy 2022-ben mindössze két frekvenciatenderre került sor: egyre Indiában, egyre pedig Spanyolországban.

Ez a közömbösség azonban gyorsan változik. Ausztrália, Dánia, Finnország, Németország, Görögország, Hongkong, Japán, Dél-Korea, Svédország és az Egyesült Királyság mind lefoglalta a mmWave frekvenciákat a privát 5G céljaira. A Fujitsu Japánban épített ki privát 5G hálózatot, többek között a 28 GHz-es frekvenciasávban. És további országokban, köztük Magyarországon és Ausztriában is megkezdődött az mmWave-szolgáltatás bevezetése.

Minden feltétel adott?

Fontos a frekvencia, ám a technológia sem kevésbé az. És itt gyors felzárkózására számítunk az mmWave-berendezések beszerzésében 2024 során. A Fujitsu partnere, az Ericsson a nemzeti hatóságok által hitelesített új rádiókkal és antennákkal jelenik meg az első negyedévben.

A jövőre gondolva a Fujitsu az általa telepített összes privát 5G rendszert előre felkészítette, hogy az mmWave-integráció azonnal megtörténhessen, amint az új technológia elérhetővé válik.

És az üzleti terv?

Az mmWave előnyei egyértelműek, de nem minden használati forgatókönyvre érvényesek. A technológia főleg azokon a területeken releváns, ahol nagy jelentősége van az ultragyors adattovábbításnak és a valós idejű válaszadásnak.

Ilyen például a drónok és egyéb robotok irányításának és felügyeletének képessége, ahol a nagy késleltetésből adódó pontatlanság anyagi kárhoz vagy még súlyosabb következményekhez vezethet.

A drónokat egyre több területen használják. A magánfelhasználói piacion is egyre általánosabbak a drónlogisztikai szolgáltatások, például az Amazon és a UPS is bővíti drónos szállítási kínálatát.

A B2B-szegmensben egyre gyakrabban alkalmaznak drónos felméréseket olyan iparágakban, mint az olaj- és gázipar, valamint a közmű- és építőipar. A drónok biztonságosabb és hatékonyabb módszert biztosítanak az infrastruktúra és a berendezések ellenőrzésére. Mivel gyorsabbak és olcsóbbak, naponta akár többször is lehetővé teszik az automatizált ellenőrzést, szemben a mai manuális rendszerekre jellemző heti néhány alkalommal.

A gyárakban és raktárakban egyre gyakrabban használnak robotokat, amelyeknél szintén szükség van az mmWave által ígért precíziós vezérlésre.

Egy másik, bár sokkal távolabbi felhasználási terület a távsebészet. Itt világszerte a sebészeti robotok gyors terjedése és a kórházak költségvetésének csökkenése jelenti a legfőbb hajtóerőt - a piac értéke 2026-ra várhatóan eléri a 14,4 milliárd dollárt. A sebészeti ellátás új modelljét létrehozva, a távsebészet képes összehangolni egymással ezt a két, látszólag ellentétes trendet.

Ezeken a területeken elengedhetetlen az mmWave alkalmazása, és határozottan arra számítok, hogy a technológia elterjedése jelentősen felgyorsul 2024-ben. Hamarosan sokkal több drónnal fogunk találkozni a kereskedelem területén!

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.