Semmi sem elképzelhetetlen: Linux rendszerekből épült botnet hálózat

|

A vezető, proaktív védelmet kínáló biztonságtechnológiai vállalat, az ESET kiadta ‘Unboxing Linux/Mumblehard - Muttering Spam for your Servers’ című kutatását, amely a Mumblehard kártevő felépítését és tevékenységét vizsgálja.

A Linux/Mumblehard a Linuxot és a BSD rendszereket futtató szervereket támadja. A kártevő elsődleges célja, hogy a fertőzött eszközöket kéretlen leveleket küldő botnet kiépítésére használja fel. „Képesek vagyunk azonosítani a megfertőzött gépeket és figyelmeztetni a tulajdonosokat” – mondta Marc-Etienne M. Léveillé, az ESET vezető biztonsági kutatója. „Beszédes adat, hogy a 7 hónapos vizsgálati periódus alatt több mint 8500 egyedi IP címet azonosítottunk. Most, hogy a fenyegetés technikai paraméterei nyilvánosak, az áldozatok könnyebben megérthetik mivel állnak szemben, és megtisztíthatják szervereiket.” Az ESET kutatói szerint a kártevő két fő összetevőből épül fel. Az első komponens a Joomla és a Wordpress sérülékenységeit kihasználó általános backdoor (hátsóajtó) program, amely parancsokat fogad az irányító szervertől (Command and Control server). A második összetevő teljes funkcionalitású spammer daemon (olyan rendszerszintű háttérfolyamatok és szolgáltatások, amik folyamatosan futnak, és valamilyen feladat elvégzéséért felelősek), amelyet a hátsóajtón keresztül kapott utasítás indít el. Megfigyelhető, hogy a Mumblehard kártevő a Linux és BSD rendszereket futtató feltört DirectMailer nevű programon keresztül is terjed, amely jogtiszta változatát 240 dollárért lehet beszerezni a Yellowsoft oldalán. „Nyomozásaink során erős kapcsolatot találtunk a Yellsoft nevű szoftvercéggel. Néhány egyéb nyom mellett azt találtuk, hogy a kártevőben kódolt IP címek szorosan kötődnek a Yellsoft címeihez” – tette hozzá Léveillé. Összefoglalva a Linux/Mumblehard fő célja az volt, hogy legitim IP címek mögül hosszú időn keresztül tömeges méretekben spam üzeneteket küldjön ki. A fertőzött gépek száma a kutatók által vizsgált hat hónap alatt megduplázódott, és az elemzés arra is fényt derített, hogy az évek óta rejtve működő trójai kapcsolatban állhat a YellSoft nevű tömeges levélküldést végző (úgynevezett DirectMailer) céggel. Maga a kártevő egy Perl nyelven írt script volt, amit elkódolva és futtatható formátumra (ez a Unix rendszereken ELF) lefordítva terjesztettek. Fontos tanulsága az esetnek, hogy kártevő szempontból időnként az alternatív operációs rendszerek is veszélyben lehetnek, ezért ezeken is fontos a megfelelő konfigurálás, a tűzfal események nyomon követése, és a rendszeres biztonsági ellenőrzések elvégzése. Az incidens emellett arra is ráirányította a figyelmet, hogy, a szerver kiszolgálók biztonságát sem szabad elhanyagolni, illetve fontos a megbízható biztonsági megoldások, mint például az ESET Server Security rendszeres futtatása. Az ESET kutatóinak teljes részletességű leírása (white paper) az alábbi linken olvasható: http://www.welivesecurity.com/wp-content/uploads/2015/04/mumblehard.pdf

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.