Tovább zakatol a hazai gőzmozdonygyártás

|

Siemens automatizálással modernizált a győri Märklin gyár

A Märklin vasútmodellek varázsa és a megszólalásig élethű világuk régóta nyűgöz le kicsiket és nagyokat világszerte, de karácsonykor talán még többen lelik örömüket e meghitt környezetben. A 164. születésnapját ünneplő, a vasútmodellpiac elsőszámú gyártója a kerti játékvasúttól a miniatűr 'Z' méretarányig folyamatosan jelenik meg újabb és újabb kollekcióival.

A világpiacon kapható modellvasutak és pályaelemek jelentős részét a Märklin Hungária Kft. győri gyárában készítik, ahol a gyártástervezéstől a végső felirat nyomtatáson és 'öregítő festésen' át a csomagolásig minden feladatot végeznek.

A már 30 éve meglévő, hazai gyártást magas hozzáadott érték jellemzi: a remekműveket a mérnöki tudás és az iparművészi kézi munka együttese alkotja, melynek célja az eredeti szerelvények minél pontosabb kicsinyített reprodukálása. Az innovatív megoldások lehetővé teszik, hogy a korszerű technikai vívmányok is beépüljenek a modellekbe, fokozva a valóságérzetet és ezzel a játékélményt. Hiszen a mai digitális mozdonyok és szerelvények már egyedileg, távvezérelten mozognak, a gőzmozdonyok füttyentenek, hangosan 'gőzt eresztenek', csikorogva fékeznek, fényeikkel és füstjükkel utánozzák hatalmas 'eredetijüket'.

A hazai gyárban a műanyag fröccsöntéshez is maguk tervezik és készítik szerszámaikat, az akár több száz alkatrészből felépülő kis mozdonyok és kocsik egyes elemeit 3D nyomtatással állítják elő, tamponnyomó technológiával több rétegben viszik fel a színeket, feliratokat, némely különleges modellre pedig digitális nyomtatással a képeket. A pontosságot jól jellemzi, hogy tizedmilliméternyi elcsúszás már selejtet eredményez.

A komoly precizitást követelő gyártási folyamat sokféle megmunkáló, formázó, alakító és festési technológiából áll össze, így a géppark a funkcióit és korát illetően is rendkívül színes. Némelyik régóta használt, de még mindig jó mechanikájú gép egy kis felújítással, korszerű vezérléssel és hajtásrendszerrel felruházva a legkorszerűbbekkel veszi a versenyt.

Ilyenek például a miniatűr feliratokat a szerelvények oldalára varázsló tamponnyomó gépek, ahol a léptetőmotoros technológia helyett a megfelelő pontosságot és dinamikát már a Siemens megoldásai (SINAMICS S210 szervóhajtás rendszer, valamint SIMATIC S7-1500 vezérlőrendszerek) biztosítják. A technológiai váltással magas szinten felügyelt, korszerű gépet kapott a győri gyár, ahol a kezelőszemélyzet érintőképernyőn, igény szerint módosíthatja a paramétereket, vagy számítógépről távolból menedzselheti a folyamatokat.

A Siemens-technológia nem ismeretlen a Märklinnél, az üzemeikben régóta bizonyítanak a cég megoldásai, Győrben például a Siemens ipari automatizálási hardver és szoftver eszközei segítik a gyártást.

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.