Újabb kibertámadás Ukrajnában- ESET vírusriport

|

Az Ukrajnából érkező kibertámadás híre mellett, a 10 legnagyobb számban terjedő károkozó listája sem engedte, hogy megnyugodjunk. Immár fél éve a Win32/Bundpil féreg vezeti a mezőnyt, amely külső adathordozókon terjedve valódi károkozásra is képes, hiszen a meghajtóinkról mind a futtatható, mind pedig a mentési Backup állományainkat törölheti.

A toplistára visszatért a HTML/IFrame is, ezúttal a kilencedik helyre tudott felkapaszkodni. A HTML/Iframe gyűjtőneve az olyan vírusoknak, amelyek HTML weboldalak Iframe tagjeibe ágyazódva egy megadott kártékony URL helyre irányítja át a böngészőt a felhasználó tudta és engedélye nélkül. A HTML/IFrame vírus fertőzött weboldalakon keresztül terjed. Az LNK/Agent trójai családból újabb verzió „küzdötte” fel magát a legjobbak közé, így ezzel már három különféle LNK/Agent is szerepel a top 10-ben. Ez a kártékony link hivatkozást tartalmazó kártevő különféle parancsokat fűz össze és futtat le észrevétlenül a háttérben. Működését tekintve sokban hasonlít a régi autorun.inf működési mechanizmusára. A novemberi listán a második, harmadik és ötödik pozíciót tudták megszerezni. Fekete karácsony Ukrajnában 2015. december 23-án, közel 700 ezer ember maradt áram nélkül az ukrajnai Ivano-Frankivsk régióban néhány órára. Az ESET kutatói felfedezték, hogy az áramkimaradás nem egy elszigetelt jelenség volt, hanem több más áramszolgáltató vállalatot is megtámadtak a kiberbűnözők egyidőben Ukrajnában. Az ESET szakemberei szerint a támadók a BlackEnergy elnevezésű backdoor segítségével helyeztek KillDisk trójai programokat a célpontok számítógépeire, amelyek így indíthatatlanná váltak. A BlackEnergy és a KillDisk közötti kapcsolatra elsőként az ukrán kiberbiztonsági ügynökség, a CERT-UA hívta fel a figyelmet 2015 novemberében. Akkor számos médiavállalatot támadtak egyszerre az ukrán helyi választások idején. A jelentés szerint nagy mennyiségű videó anyag és dokumentum semmisült meg a támadás eredményeként. A támadás részleteiről itt olvashat bővebben: http://www.welivesecurity.com/2016/01/03/blackenergy-sshbeardoor-details-2015-attacks-ukrainian-news-media-electric-industry/ [b]Vírustoplista[/b] Az ESET több millió felhasználó visszajelzésein alapuló statisztikai rendszere szerint 2015 novemberében a következő 10 károkozó terjedt világszerte a legnagyobb számban, és volt együttesen felelős az összes fertőzés 20.38%-áért. Aki pedig folyamatosan és első kézből szeretne értesülni a legújabb Facebook-os kártevőkről, a közösségi oldalt érintő mindenfajta megtévesztésről, az csatlakozhat hozzánk az ESET Magyarország www.facebook.com/biztonsag, illetve az antivirusblog.hu oldalán. 01. Win32/Bundpil féreg 02. LNK/Agent.BZ trójai 03. LNK/Agent.BS trójai 04. HTML/ScrInject trójai 05. LNK/Agent.AV trójai 06. JS/TrojanDownloader.Iframe trójai 07. Win32/Sality vírus 08. Win32/Ramnit vírus 09. HTML/Iframe vírus 10. INF/Autorun vírus

0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.