14 évre ítélték az orosz IT-biztonsági vezetőt

|

A Group-IB orosz kiberbiztonsági vállalat vezetője, Ilja Szacskov egy szigorúan őrzött fegyházban fogja letölteni a büntetését.

Egy moszkvai bíróság 14 év börtönbüntetésre ítélte hazaárulásért Ilja Szacskovot, az egyik vezető orosz kiberbiztonsági cég, a Group-IB társalapítóját.

Szacskov a moszkvai városi bíróság döntése szerint büntetését egy szigorúan őrzött fegyházban fogja letölteni, és 500 ezer rubel (5560 dollár) pénzbüntetést kell fizetnie. Az ügyet zárt ajtók mögött tárgyalták, és a bírósági anyagokat titkosították.

A kiberbiztonsági vállalkozót 2021-ben tartóztatták le azzal a gyanúval, hogy titkos információkat adott át külföldi kémeknek. Az ügyészség szerint Szacskov 2011-ben államtitoknak minősülő információkat gyűjtött és továbbított külföldi hírszerző szolgálatoknak. Szacskov tagadta a vádakat.

A Bloomberg szerint a per összefüggésben állhat azzal, hogy információkat adott át az Egyesült Államoknak egy olyan hackercsoportról, amely állítólag kapcsolatban áll az orosz hírszerzéssel, és amelyet a 2016-os amerikai elnökválasztás idején elkövetett kibertámadásokkal vádolnak.

Hirdetés

Szacskov azóta nem áll kapcsolatban a Group-IB-vel, hogy a cég áprilisban kivonult az orosz piacról. Helyette új céget alapítottak, a F.A.C.C.T.-t (Fight Against Cybercrime Technologies), amelynek Szacskov a részvényese. A Group-IB közleményben ítélte el a szerdai bírósági ítéletet, míg az F.A.C.C.C.T. közölte, hogy a védelem fellebbez az ítélet ellen.

A Group IB kibertámadások észlelésével és megakadályozásával, az interneten elérhető szellemi tulajdon védelmével foglalkozik. Az egyik vezető orosz kiberbiztonsági vállalat, amelynek kliensei között bankok, energiaipari és távközlési cégek vannak, de az Interpol nemzetközi rendőri szervezet is igénybe veszi a szolgáltatásait.

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.