Hirdetés
. Hirdetés

A szervezet lelke

|

Akkor működik jól egy szövetség, ha tagjai nemcsak szakmai munkát végeznek, hanem közösségben gondolkodnak, együtt dobban a szívük. Jó példa erre az MVISZ, amely idén ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját, ügyvezető titkárának, Fainné Lacsny Évának neve pedig már jó ideje összeforrt a szakmai szervezet munkásságával és sikereivel.

Hirdetés

A Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége (MVISZ) a magyar informatikai piac legnagyobb, meghatározó vásárlóit tömörítő társadalmi szervezete, amely az informatikai eszközöket, rendszereket és szolgáltatásokat felhasználó vállalatok, intézmények érdekeit képviseli. Szakmai rendezvényein az informatikai vezetők olyan programokon vehetnek részt, amelyek az új technológiák megismerése mellett saját szakterületük fejlesztését is célozzák. Aktív szerepet vállal az informatikai szektor szereplői közti érdekegyeztetésben, a közös vélemény kialakításában, és tevékenyen támogatja az informatikai kultúra általános fejlődését. Nagy hangsúlyt fektet a tagvállalatai közötti tapasztalatcserére, tudásmegosztásra, valamint kiemelt feladatának tekinti a szakmai utánpótlás-nevelést a felsőoktatásban és a közoktatásban egyaránt. Célkitűzéseik hatékony megvalósításához kétévente választanak új elnökséget, ám a ciklusokon átívelő stabilitást, a zökkenőmentes működést az ügyvezető titkár áldozatos munkája biztosítja. Arról, hogy miben más és mennyivel több az MVISZ a többi szakmai szervezethez képest, Fainné Lacsny Évával beszélgettünk.

Computerworld: Mióta titkára a szervezetnek és milyen nagyobb változásokat élt meg?
Fainné Lacsny Éva: Már 14 éve - e hosszú idő alatt pedig sok minden történt az MVISZ életében. Nehézségek mindig voltak és mindig is lesznek, a kihívás is egyre több, ahogy nő a szervezet és bővülnek a programok, lehetőségek. Könnyebb biztosan nem lesz a munka, de ami a legfontosabb, hogy abszolút fölfelé ívelő pályán haladunk, egyre több eredményt tudunk felmutatni és egyre nagyobb az elismertségünk mind a szövetségen belül, mind kívül. Azt látom, hogy nagy szükség van nemcsak a piacon, hanem társadalmilag is a szakmai közösségünk által képviselt értékekre és összefogásra, mivel ezek túlmutatnak a munkakapcsolatokon. Tagjaink a mindennapokban is támaszkodhatnak egymásra, nálunk nemcsak szakmai egyeztetés folyik, hanem közös gondolkodás, együttműködés zajlik, amely természetesen vezetői munkájában is mindenkit inspirál. Így jöhet akármilyen krízis, az MVISZ erős közössége képes megküzdeni vele.

Bár sokan a pandémiára és a háborúra tekintenek válságként, az elmúlt tizenöt évben is tapasztaltunk kríziseket. A nagy dotcom bukás vagy a 2008-as gazdasági válság mind a taglétszám csökkenését eredményezte, ugyanis aki nem vett részt igazán az MVISZ életében, annak csak egy költségsor voltunk. Természetesen, aki ezzel szemben aktív részese volt a tagságnak, pontosan tudta, hogy miért érdemes a tagdíjat befizetni. Ami egyébként töredéke annak, amekkora értékben hasznos szakmai tapasztalatokat és kapcsolatokat szerezhet nálunk. Az éves díj ráadásul tartalmazza a rendezvényeinken történő ingyenes részvételi lehetőségeket, az általunk támogatott eseményeken VIP, vagy jelentős kedvezménnyel járó regisztrációkat, továbbképzéseket, konferenciákat.

CW: Hogyan változott a taglétszám?
Fainné Lacsny Éva: Fritsch Róbert elnök úrnak ez volt az egyik vállalása, hogy aktív tagokkal bővíti közösségünket, és mindent meg is teszünk ennek érdekében. Az elmúlt egy évben sok új belépőnk volt, így már elértük az 50-et. Bármilyen iparágból, bármilyen méretű szervezetet szívesen látunk, mindegy, hogy startup vagy nagyvállalat, államigazgatás vagy versenyszektor, mindenki hozzá tud járulni a közösségünkhöz, de továbbra sem célunk, hogy 500 tagvállalatunk legyen. Egyik fő feladatunk, hogy öregbítsük az MVISZ hírnevét, ezért rendszeresen előadunk más konferenciákon és szívesen részt veszünk kerekasztal-beszélgetéseken, hogy azokat is megcélozzuk, akik esetleg még nem ismernek minket.

CW: Milyen arányú az aktivitás a tagok között?
Fainné Lacsny Éva: Büszkén mondhatom, hogy kevés szervezetnél van ilyen magas arányú - 80-90 százalékos - kreatív, aktív tagság. Általában akkor tapasztalunk lazulást egy kapcsolaton, amikor a cég képviseletét ellátó vezető munkahelyet vált. Ilyenkor természetesen azonnal igyekszünk megszólítani az új kollégát és mihamarabb bevonni a közös munkába, programokba. Kiemelt szerepet játszanak a szervezet életében a rendezvények, hiszen itt tud megvalósulni legjobban a közösségépítés is. Folyamatosan bővítjük, színesítjük programjaink számát és tematikáját, amióta pedig lehetőség van a hibrid részvételre, sokkal többen vannak jelen személyesen és online is. Emellett a sajtót is szívesen látjuk a rendezvényeinken!

Hirdetés

CW: Milyen a korfa az informatikai vezetők körében?
Fainné Lacsny Éva: Alapvetően az IT-vezetői pozíció, a már nagyobb szakmai múlttal rendelkező szakemberek köre, ebből adódóan a tagok zöme a középkorosztályt képviseli, de folyamatosan dolgozunk azon, hogy a fiatalokat is megszólítsuk, jó példa erre a Braun Péter-díjunk is, amely a 35 év alatti szakembereket célozza. Ma viszont már azzal is számolnunk kell, hogy a technológiai fejlődéssel az informatikai vezetői pozíció is átalakul.

CW: Ha bárkit megkérdezünk a Szövetség valamelyik rendezvényén, azt mondja, hogy Ön a szervezet lelke. Milyen kihívásokkal kell megküzdenie?
Fainné Lacsny Éva: Mivel közösség vagyunk és közösen gondolkodunk, a feladatokat is csapatban oldjuk meg, így a sikerek mindannyiunk érdemei. Személy szerint számomra a legnagyobb kihívást az jelentette, hogy megtaláljam magam mellé azt a munkatársat, aki képes ezzel a munkatempóval és munkamorállal dolgozni, mint én. Nem volt könnyű a keresés, de végül Fried Zsuzsanna személyében megtaláltuk azt a kollégát, aki tulajdonképpen a jobb kezem lehet, így már több, mint három éve erősíti csapatunkat. Ennek ellenére gyakran érzem úgy, hogy még így is kevesen vagyunk, a munka ugyanis egyre szerteágazóbb, hisz minden fronton aktívak vagyunk.

CW: Mik a szervezet távolabbi céljai?
Fainné Lacsny Éva: A legfontosabb, hogy továbbra is erőteljes szakmai közösség maradjunk, megtartva lendületünket. Mi tényleg számíthatunk egymásra, a szakmai életen túl nagyon fontosak a személyes kapcsolataink a szövetségen belül is. Például, ha valaki munkahelyet szeretne váltani, segítünk neki, nincs az a szakmai probléma, amin ne lendítenénk túl egymást és nincs olyan kihívás, amivel ne tudnánk együtt, közösen megbirkózni. Ezek az értékek megfizethetetlenek.

CW: Bárki be tud illeszkedni a Szövetségbe?
Fainné Lacsny Éva: Az összetartozásunk színvonala és ereje kívülről is jól látszik, ami sokaknak úgy tűnhet, mintha az MVISZ egy zárt burok lenne, pedig biztos vagyok benne, hogy kevés szervezet működik ilyen nyitottan és közvetlenül, mint a miénk, ahol ilyen mélységben foglalkoznak a tagokkal, mint nálunk. A szűken vett szakmai tartalom mellett éppen ezért egyéb témák, például a HR is megjelenik a programjainkban, hogy ne csak az IT-sokat szólítsuk meg, hanem a vállalati döntéshozók széles spektrumát. További célja a sokrétű témaválasztásunknak, hogy ezzel is segítjük az üzlet és az informatika között a kommunikációt. Mindezek eredményeként mára jóval változatosabb lett a közösségünk profilja, mint a pandémia előtt volt.

CW: Hogyan ítéli meg az MVISZ szerepét a hazai IT-piacon?
Fainné Lacsny Éva: Bízom benne, hogy 50 év múlva is ugyanilyen jó csapat leszünk, mert igencsak szüksége van a társadalomnak a közösségformáló szervezetekre. Egyre jobban felértékelődik az ilyen szövetségek szerepe, mint amilyen a miénk. Nem véletlenül szervezünk programozótáborokat, hiszen nem lehet elég korán elkezdeni ennek a szemléletnek az átadását. Igyekszünk minél több programnyelvbe betekintést engedni, de nem az a cél, hogy egy hét tábor után programozókká váljanak a diákok. Nagyon fontos nekünk is, hogy megfelelő utánpótlást neveljünk, a logikus gondolkodásra serkentjük őket. Pályaorientációs előadást szervezünk nekik, együttműködéseinknek köszönhetően a fiatalok iparági szinten is betekintést nyerhetnek az egyes szakmákba. És ez csak néhány plusz mindabból a gazdag programból, ami jelentősen megkülönbözteti a VISZ-táborokat a többitől.

A kezdetek...
A nonprofit szakmai szervezetet hivatalosan 1997. március 12-én alapították. Alapszabályban rögzített feladatai között szerepel a vállalati, intézményi vásárlók érdekeinek védelme, az informatikai kultúra általános fejlődésének és terjesztésének támogatása és az informatikusok, informatikai vezetők elismertségének növelése is. A szervezet első elnökének az alapítók - Balogh István, Bartók Sándor Péter, Dina István, Farkas Ferenc, Horváth János, Juhász Miklós, Kardos János, Klár András, Mester Sándor, Sándor László és Turmezey László - Farkas Ferencet választották meg. Jelenlegi elnöke Fritsch Róbert, korábbi elnökök: Jenei Zoltán, Jungbauer József, Takács Tibor, Braun Péter és Strausz György.

A szervezet főbb szakmai díjai
Az Év Informatikai Vezetője díj - A 2011-től megreformált Év CIO-ja díjat 2002 óta ítéli oda a VISZ által felkért független szakmai bizottság, mely mára a vállalatok működésében egyre nagyobb szerepet kapó informatikai vezetők legnagyobb presztízsű szakmai elismerésévé vált. A díjra nem kizárólag CIO-kat, hanem tágabb értelemben vett informatikai vezetőket - többek között technológiai fejlesztésért felelős vezetőket (CTO), innovációs vezetőket (CINO), digitalizációért felelős vezetőket (CDO) vagy akár operatív vezetőket (COO) is - jelölhetnek cégek, szakmai szervezetek, illetve a zsűri tagjai.

Az év fiatal informatikai vezetőjének járó Braun Péter-díj - A VISZ történetének egyik legmeghatározóbb elnökének emlékét őrző elismerést 2016 óta ítélik oda egy kiemelkedő szakmai teljesítményt nyújtó, de még 35 évnél fiatalabb informatikai vezetőnek.

Az év Informatikai Biztonsági Vezetője díj - A 2022-től indult pályázat célja, hogy felhívja a figyelmet az informatikai biztonsági vezetők tevékenységének fontosságára, valamint díjjal ismerje el az évek során kiemelkedő teljesítményt nyújtó Informatikai Biztonsági Vezető munkáját.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.