Hirdetés
. Hirdetés

A Windows 10 engedély nélkül telepít Office webappokat

|

Ne lepődjünk meg, ha egyszer csak a Word, az Excel, az Outlook és a PowerPoint böngészőből futtatható változata jelenik meg a Start menünkben. Nem is appokkal van baj, hanem telepítésük módjával.

Hirdetés

A Microsoft a jelek szerint azzal kísérletezik, hogy az Edge böngészőn keresztül automatikusan telepíti a Word, az Excel, az Outlook és a PowerPoint online változatainak Progressive Web App (PWA) változatát a Windows 10 rendszerekre. Ez önmagában még nem volna olyan óriási baj, hiszen az Office-alkalmazások ingyenes mutációi akár még hasznosak is lehetnek. A gond az, hogy minderről a felhasználót erről elfelejtették értesíteni, ráadásul a telepítés a rendszer automatikus újraindításával jár, ami akár munkák elvesztéséhez is vezethet.

Hirdetés

A Microsoft Office PWA moduljai a Word, az Excel, az Outlook és a PowerPoint webes változatai, amelyeket az Edge-en vagy a Chrome-on keresztül tudunk futtani. Idáig az volt a módi, hogy aki igényt tartott rájuk, maga telepíti, majd a Start menüből indíthatja el el őket. Most azonban a jelek szerint a Microsoft ezen változtatni akar, az elmúlt napokban ugyan több Windows-felhasználó azt tapasztalta, hogy gépére szó nélkül felkerültek a Office webappjai.

Amennyire tudni lehet, ez egy Edge-kísérlet része, ám míg a Windows Insider tesztelők hozzájárulásukat adták az ilyen kísérletekhez, a panaszos Windows 10-felhasználók esetében ilyen szó sincs: egyszercsak megjelent a Start menüjükben az appok parancsikonja, sőt, esetenként még Microsoft-hirdetések is érkeztek velük.

Bár a PWA-k nem foglalnak helyet a merevlemezen, és adott esetben tényleg hasznosak lehetnek, a módszer akkor sem helyeselhető. Szerencsére akinek útjában vannak, könnyen megszabdulhat tőlük: a Gépházban az Alkalmazások elemre kattintva nyissa meg az Alkalmazások és szolgáltatások oldalt, a listában keresse meg a nem kívánt elemet, majd kattintson az Eltávolítás parancsra.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.