Hirdetés
. Hirdetés

A Windows 10 következő nagy frissítésének menetrendje

|

A tavaly nyári évfordulós frissítés elterjedésének üteme alapján most sem számíthatunk gyors áttérésre.

Hirdetés

Ha a Microsoft hasonlóképpen frissíti a számítógépeket a Windows 10 operációs rendszer áprilisban megjelenő Creators Update nevű legújabb változatával, mint tavaly az évfordulós frissítés esetében, akkor akár három hónapba is beletelhet, mire a követelményeknek megfelelő PC-k legtöbbjére feltelepül a szoftver.

Az AdDuplex hirdetési hálózat adatai szerint 60 nappal a Windows 10 1607 - közismertebb nevén az évfordulós frissítés - 2016. augusztus 2-i megjelenése után a Windows 10-et futtató számítógépeknek csupán a 35 százalékán futott a legfrissebb változat. Kilencven nappal később ez az arány már 80 százalékra ugrott, jelezve azt, hogy a Microsoft egy meglehetősen óvatos és lassú kezdés után jelentősen felpörgette a frissítési folyamatot.

Egyelőre nincs semmilyen jele annak, hogy a pár napon belül megjelenő Creators Update esetében gyorsabb terjesztésre számíthatunk.

A Microsoft világossá tette az első két nagy Windows 10 frissítés alkalmával - az első a 2015 novemberében kiadott 1511-es verziószámú változat, a második a tavaly nyári 1607-es jelű verzió volt -,nem igazán fontos számára, hogy a felhasználók gyorsan megkapják a legújabb operációs rendszer kiadást. Mindezt most alátámasztja a litván AdDuplex cég által kiadott statisztika. 

Több nyomós oka is van annak, hogy a szoftvergyártó fokozatosan terjeszti az operációs rendszer nagy frissítéseit. Az egyik az, hogy nem akarja túlterhelni a frissítési hálózatot és az internetet, de még ennél is fontosabb, hogy minimalizálni kívánja a Microsoft azon számítógépek számát, amelyeknél problémákat - akár használhatatlanná válást - okozhat a frissítés.

Korábban a vállalat a Windows 10 által szolgáltatott használati adatok segítségével azonosította azokat a PC-ket, amelyekre a legnagyobb valósínűséggel problémamentesen lehetett telepíteni az aktuális frissítést, és ezeket a számítógépeket upgrade-elte először. Ahogy terjedt az új változat, a Microsoft megvizsgálta a beérkező adatokat, és ha szükségessé vált, módosította a telepítési folyamatot, mielőtt kiterjesztette a frissítésre kijelölt PC-k körét. Ez a sok felhasználó által kifogásolt adatszolgáltatás teszi lehetővé a szoftvergyártó számára, hogy kiszűrje a potenciálisan problematikus számítógépeket, és kizárja őket a frissítésből mindaddig, amíg ki nem derül számára, hogy mi okozhatja a problémákat.

Ez a megközelítés nem csupán a Microsoftra jellemző, a többek között a Mozilla is hasonlóképpen frissíti a számítógépeket a Firefox böngésző legújabb változataira.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.