Hirdetés

Amit a Sötét Webről tudni érdemes

|

Nem csupán illegális tevékenységekre használják az internet eme szegletét, az elnyomó rezsimekben élők a Sötét Web eszközei segítségével kommunikálnak a külvilággal.

A Sötét Web gyűjtő elnevezés azokra a webhelyekre utal, amelyek egy titkosított hálózaton működnek, és amelyeket a hagyományos keresőszolgáltatásokkal nem lehet megtalálni, illetve a hagyományos böngészőkkel nem lehet elérni. A Sötét Web szinte összes webhelye a Tor titkosító eszközt használja. A Tor arról ismert, hogy képes elrejteni a személyazonosságunkat és online tevékenységünket. Álcázhatjuk vele valódi tartózkodási helyünket, mintha egy másik országban lennénk, vagyis hasonlóan működik, mint a VPN szolgáltatások. Amikor egy webhely a Tort használja, ezzel ugyanezt a hatást éri el, sőt, még ennél is jobban álcázza magát.

Egy, a Sötét Weben lévő, Tor titkosítással működő webhely meglátogatásához az internetezőnek a Tort kell használnia. Ahogy a végfelhasználó IP-címét több rétegnyi titkosítás segítségével álcázzák egy másik IP-címmel, ugyanez történik a webhely IP-címével is.

Bár a Sötét Weben lévő webhelyeket bárki meglátogathatja, nagyon nehéz kideríteni, hogy kik üzemeltetik ezeket az oldalakat. Kockázatot jelent továbbá a lelepleződés veszélye, amikor kiderül, hogy valaki látogatja az internet eme szegletét.

Nem minden Sötét Weben lévő oldal használja a Tort, a rekreációs drogok kereskedésével foglalkozó Silk Road Reloaded például az I2P segítségével álcázza magát. De az elv ugyanaz marad, a látogatónak ugyanazt a titkosító eszközt kell használnia, mint amit az oldal használ, továbbá tudnia kell, hogy hol találja meg a webhelyet.

A Sötét Web nem csupán illegális tevékenységeket folytató webhelyeket tartalmaz. A zárt, totalitáriánus társadalmakban élő emberek a Sötét Webet használják a külvilággal való kommunikációra. Sőt, miután kiderült, hogy az amerikai és brit kormány erőteljesen figyeli az emberek internetes aktivítását, a demokratikus országokban élők közül is sokan érzik úgy, hogy a Sötét Webet kell használniuk magánszférájuk, személyes adataik hatékonyabb megvédése érdekében.

A Sötét Web az utóbbi időben akkor kapott nagy sajtónyilvánosságot, amikor 2015 augusztusában kiderült, hogy az Ashley Madison patrnerkereső szolgáltatástól ellopott 10 gigabájtnyi adat kikerült a Sötét Webre.

A brit kormány még 2015 márciusában egy dedikált kiberbűnözési egységet hozott létre a Sötér Web ellehetetlenítésére, azzal a céllal, hogy megakadályozza a veszélyes bűnözői csoportok és gyermekpornográfiát terjesztők tevékenységét.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.