Hirdetés
. Hirdetés

Az SD-WAN lehet a hibrid munkahelyek jövője

|

A szoftveresen definiált széles sávú hálózat lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy belső hálózataik hatókörét kiterjesszék a távoli irodákra vagy az otthon dolgozókra.

Hirdetés

Az informatikai döntéshozók körében végzett felmérés szerint az SD-WAN technológia gyorsan az új standarddá válik a vállalkozások körében, különösen a COVID-19 járvány okozta, az otthoni munkavégzésre való tömeges átállás következtében.

Az SD-WAN, vagyis a szoftveresen definiált széles sávú hálózat lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy belső hálózataik hatókörét kiterjesszék a távoli irodákra vagy az otthon dolgozókra. Ez kétféleképpen valósítható meg: Bérel privát vonalon keresztül, amely közvetlenül összeköti az egyik helyszínt a másikkal, útválasztók segítségével, vagy nyilvánosan az ISP áramkörökön keresztül történő adatátvitellel, áramkör- vagy csomagkapcsolással együtt.

Az Altman Solon stratégiai tanácsadócég által a Masergy szoftveresen definiált hálózati szolgáltató számára készített tanulmány szerint a vállalkozások 79 százaléka használja jelenleg az SD-WAN valamilyen formáját, és 2026-ra ez a szám 92 százalékra fog emelkedni. Közülük 58 százalék tervezi a hibrid hozzáférési modell használatát, hogy egyensúlyt teremtsen a nyilvános és a privát SD-WAN előnyei és hátrányai között.

A jelentés szerint a privát SD-WAN-ok megfizethetetlenül drágák lehetnek, de megbízhatóbbak és biztonságosabbak, míg a nyilvános SD-WAN ennek az ellenkezője: Sokkal megfizethetőbb, de a biztonság és a stabilitás terén kompromisszumot kell kötni.

Hirdetés

Az informatikai döntéshozók mindössze 17 százaléka mondta, hogy szervezete jelenleg teljesen privát SD-WAN-okat használ, és 16 százalékuk szerint öt év múlva is teljesen privát SD-WAN-ok lesznek náluk. A nyilvános számok hasonlóak: 16 százalék jelenleg teljesen nyilvános, és 27 százalék tervezi, hogy öt éven belül is az lesz.

A hibrid viszont jelenleg az SD-WAN-piac 67 százalékát teszi ki, ami öt éven belül néhány százalékponttal csökkeni fog a teljesen nyilvános hozzáférés javára, mielőtt a fent említett 58 százalékos számnál megállapodna. A nyilvános hozzáférést használók 55 százaléka nyilatkozott úgy, hogy hajlandó átállni a hibrid modellre, mert az alkalmazások teljesítménye nem elégséges, és a megtakarításokat ellensúlyozzák a minőségi problémák. A magánhozzáférést használók 65 százaléka azt mondta, hogy a távmunka növekedése és a jobb költséghatékonyság iránti vágy miatt hajlandó a hibrid modellre váltani.

Röviden, a beruházások megtérülése a közös pont mind az állami, mind a magánszervezetek között, amelyek hajlandóak átállni a hibrid modellre, amely az adott alkalmazott vagy távoli telephely igényei alapján magán vagy nyilvános kapcsolatokat használna.

"Ez a tanulmány megerősíti, hogy az IT-vezetők megértik az SD-WAN-kapcsolat értékét, és olyan hibrid hozzáférési modellek felé hajlanak, amelyek megfelelő egyensúlyt találnak az ár és a teljesítmény között a ROI maximális pontján" - mondta Terry Traina, a Masergy technológiai igazgatója.

Másrészt a biztonságos hozzáférés szolgáltatási határ (SASE), az SD-WAN alternatívája sok IT-vezető számára vakfolt. Míg a válaszadók 82 százaléka azt mondta, hogy ismeri, csak 32 százalékuk állította, hogy pontosan tisztában van azzal, hogy mi is ez, és milyen hatással lehet a szervezetükre.

Az SASE az SD-WAN-nal szemben a felhő-natív, edge-computing megközelítéssel bővíti az irodai hálózatot, és hosszú távon jobb választásnak bizonyulhat: a Gartner előrejelzése szerint 2024-re a szervezetek 40 százaléka fogja használni az SASE-t, szemben a 2018-as mindössze 1 százalékos aránnyal.

"A felmérés megerősíti azt, amit anekdotikusan mindenki észrevett. Még mindig sok a zavar a SASE-vel kapcsolatban" - állípította meg Traina. Az SD-WAN széles körű elfogadottsága érett technológiának jelzi, de hogy gyorsan kiszorítja-e a SASE, az egyelőre nem világos.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.