Hirdetés
. Hirdetés

Devops: Vezetés átalakító erővel

|

Szorosan összefügg a menedzsment stílusa és az informatikai osztály teljesítménye, mutatta ki a Puppet és a DORA globális felmérése, amely a DevOps gyakorlatát térképezte fel. Öt dimenzió jellemzi a vezetést, amely alatt az IT-csapatok nemcsak kiszolgálják, hanem a kitűzött stratégiai célok eléréséhez is hathatósan hozzásegítik az üzletet.

Hirdetés

Minden vállalat szoftverekre támaszkodik, ezért az informatikai megoldások és az értük felelő IT-osztály működése is döntően befolyásolja az üzlet teljesítményét. Az informatikai szakemberek munkájára pedig az általuk használt technológiák, felügyeleti és fejlesztőeszközök, valamint a folyamatautomatizálás szintje mellett olyan tényezők is erősen kihatnak, mint a vezetés stílusa és a folyamatos tanulás, optimalizálás kultúrája.

Hirdetés

A szoftverszállítás automatizálásához nyílt forráskódú platformot szállító Puppet és a szoftverfejlesztés teljesítményének jobb megértését célzó kutatásokat végző DevOps Research and Assessment (DORA) hatodik alkalommal készítette el éves helyzetjelentését a fejlesztés és az üzemeltetés területét összekapcsoló agilis módszertanok gyakorlati alkalmazásáról.

Huszonhétezernél több informatikai szakember, fejlesztő és vezető válaszait gyűjtötte be eddig a két cég a világ minden térségéből, amelyeket elemezve szoros összefüggést mutatott ki a DevOps-módszerek alkalmazása és a nagyobb IT-teljesítmény között. Négy éve még a válaszadók 16 százaléka mondta, hogy DevOps-csapat tagjaként dolgozik, tavaly viszont már a megkérdezettek 27 százaléka nyilatkozott így. A látványos növekedés a Puppet és a DORA szerint egyértelműen arról tanúskodik, hogy a DevOps mára módszerek és értékek elfogadott készletévé vált, amely a szoftverkibocsátás ciklusainak lerövidítésével, a minőség javításával és a biztonság fokozásával, valamint a fejlesztés folyamatát kísérő gyorsabb visszajelzéssel bizonyítottan nagyobb teljesítményhez segíti az IT-osztályt. Jobb eredményeket érhet el ennek köszönhetően az üzleti oldal is, amelyek a bevételek, a nyereség és a piaci részesedés növekedésén lesznek lemérhetők.

Öt stílusjegy
Legfrissebb jelentésében (2017 State of DevOps Report) a Puppet és a DORA azt vizsgálta, hogy a menedzsment stílusa miként befolyásolja a nagyobb informatikai és szervezeti teljesítményt eredményező munkamódszerek és folyamatok továbbfejlesztését. Az alapul szolgáló felmérésben ezúttal 3200 vállalati informatikus vett részt a világ minden térségéből, de a legtöbb válasz Észak-Amerikából (54 százalék) és Európából (27 százalék) érkezett.

Elemzésükhöz a kutatók az átalakító erejű vezetés öt stílusjegyét vették alapul. A vezetők ebben a modellben ihlető módon segítik beosztottjaikat, hogy munkájukban értelmet leljenek, ezzel nagyobb teljesítmény elérésére ösztönzik őket, ugyanakkor megkönnyítik az ehhez szükséges szervezeti átalakítások sikeres keresztülvitelét is. Értékeket, jövőképet és példát mutatnak ezek a menedzserek, a közös célok elérése érdekében együttműködésre bátorítva csapataikat, de az egyes beosztottak személyes igényeire is odafigyelnek.

Előrejelzésében a Gartner is az IT-vezetés stílusának fontosságára hívja fel a figyelmet. A piacelemző szerint 2020-ra a csapataik átalakítását elmulasztó CIO-k felét a vállalatok el fogják távolítani digitalizációért felelő menedzsmentjükből.

Gyorsan mindig jobbat
Röviden a következők a Puppet és a DORA DevOps helyzetjelentésének legfontosabb megállapításai:

Az átalakító erejű vezetők, akik képesek a vállalati kultúra és gyakorlat formálására, ezáltal a teljesítmény növelésére, stílusuk öt jellemzőjéről ismerhetők fel - Az ebbe a csoportba sorolható menedzserek öt vonása - jövőkép felmutatása, motiváló kommunikáció, a beosztottak támogatása, a személyes eredmények elismerése és törődés az emberekkel - szorosan összefügg az IT-osztály sikerességével. A nagy teljesítményű csapatok vezetőire sokkal inkább jellemzők az említett tulajdonságok, mint a gyengén teljesítő csapatok menedzsereire. Az átalakító stílust legkevésbé alkalmazó vezetők csapatai feleakkora eséllyel kerültek az elemzésben a nagy teljesítményű csapatok közé, mint a többiek.

Nemcsak gyorsabban szállítanak a nagy teljesítményű csapatok, hanem szoftvereik stabilabbak is - Ami a szállítás gyorsaságát illeti, az erősen és a gyengén teljesítő csapatok közötti szakadék szűkült, mert utóbbiak a megelőző év adataihoz képest valamelyest rövidítettek a ciklusidőkön, és a változtatásokat is gyorsabban viszik keresztül. Ugyanakkor a gyenge teljesítményt felmutató csapatok szoftvereiben nőtt a hibák száma, miként hosszabbra nyúlt a javításukhoz szükséges idő is. A kutatás készítői szerint ez arra utal, hogy a rövidebb ciklusidőket követelő üzleti oldal nyomásának engedve a rosszabbul teljesítő csapatok nem tudnak kellő figyelmet fordítani a szoftver minőségére.

Az automatizálás áldás az informatikai szervezeteknek - A kimagaslóan teljesítő IT-csapatok másoknál jóval kiterjedtebben automatizálják az olyan munkafolyamatokat, mint a konfiguráció-menedzsment, a szoftverek tesztelése és telepítése, valamint a változtatások jóváhagyása. Következésképp több idejük marad az innovációra, és az üzlet igényeire is gyorsabban tudnak válaszolni.

A DevOps módszereit minden szervezet alkalmazhatja - Legutóbbi elemzésében a Puppet és a DORA nemcsak pénzügyi, hanem más mutatókat is alapul vett a szervezeti teljesítmény méréséhez. A kapott eredmények azt mutatják, hogy a nagy teljesítményű csapatok nemcsak pénzügyi, hanem más céljaikat is kétszer akkora eséllyel érték el, mint a többiek. A 2016-os kutatás során már bebizonyosodott, hogy a DevOps módszerei nem csupán a felhőben mikroszolgáltatásokat bevezető IT-csapatok teljesítményét növelik, ugyanolyan jól alkalmazhatók a kereskedelmi forgalomban készen kapható, polcról levehető, dobozos szoftverek telepítésekor is. Érdemes ezért az utóbbit újragondolni és a DevOps-világba illeszteni, amihez a mostani helyzetjelentés tanácsokat is megfogalmaz.

Lazán összekapcsolt architektúrákkal és csapatokkal biztosabb a folyamatos szoftverszállítás - A nagyobb teljesítményre törekvő IT-szervezetek okosan teszik, ha olyan, egymással lazán összekapcsolt szolgáltatások felé fordulnak, amelyeket egymástól függetlenül fejleszthetnek és vezethetnek be, és ennek megfelelően egymással lazább kapcsolatban álló, de a változtatások megtételére felhatalmazott csapatokat hoznak létre. A váltás nagyobb ráfordítást követel majd az olyan vállalatoktól, amelyeknél a tervezőasztaltól az éles üzemig sok átadáson és jóváhagyáson keresztül vezet az út. Nem marad el azonban az eredmény sem, mert a lazábban összekapcsolt csapatok és szolgáltatások a gyorsabb szoftverszállítás mellett jobb minőség és nagyobb stabilitás elérését teszik lehetővé.

A szoftvertermékek lean menedzsmentje növeli a szervezeti teljesítményt - A termékmenedzsment lean módszereit alkalmazva az informatikai csapatok rövidebb átfutással szállíthatnak olyan képességű szoftvereket, amilyeneket az üzleti oldal valóban vár tőlük. A szállítás lerövidülő ciklusai alkalmat adnak a csapatoknak a kísérletezésre, így létrejön a visszacsatolás köre a felhasználó és a fejlesztő között, amivel érthető módon az egész vállalat jól jár.

Folyamatos szállítás és tanulás
Összegzésképpen a Puppet és a DORA megállapította, hogy a jó vezetők közvetett módon segítik a sikeresen működő szervezet kialakítását és technológiák bevezetését, arra ösztönözve csapataikat, hogy igény szerint újraépítsék, finomítsák rendszereiket és együttműködésüket, és a lean termékmenedzsment szellemében folyamatos szoftverszállításra térjenek át.

Az átalakító erejű vezető minden módszer alkalmazását szorgalmazza, amely növelheti a teljesítményt, ugyanakkor a vállalat céljainak eléréséért dolgozó csapatok és csapattagok egymás közötti kommunikációját és együttműködését is segíti. Olyan vállalati kultúrát alapoznak meg és ápolnak ezek a menedzserek, amelyben a folyamatos kísérletezés, tanulás és optimalizálás minden kolléga napi munkájának része lesz.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.