Hirdetés
. Hirdetés

Elavult informatika működteti az USA kormányhivatalait

|

A Szilícium-völgy országában a 80 milliárdos kormányzati IT-büdzsé háromnegyedét az örökölt rendszerek karbantartása emészti fel.

Hirdetés

Az Egyesült Államok védelmi minisztériumánál az atomfegyver-bevetés irányításában szerepet játszó, üzenetküldő rendszer tartalékrendszere például IBM Series 1 típusú számítógépeken fut, amelyek először 1976-ban jelentek meg a piacon, és 8 hüvelykes, fél megabájt tárkapacitású hajlékonylemezeket használnak.

Több mint öt évtizeddel ezelőtti programnyelven írt adatbázisban kezeli az amerikai adóhivatal, az Internal Revenue Service az adófizetők mesteradatait. A háborús veteránok ügyeivel foglalkozó minisztérium alkalmazottainak bérszámfejtő rendszere csakúgy, mint a segélyeket kiutaló alkalmazás az 1950-es években született COBOL programnyelven készült.

Néhány további kormányhivatal IT-rendszerei az 1992-ben kibocsátott Windows 3.1 operációs rendszeren, vagy az annál újabb, de már szintén nem támogatott Windows XP-n futnak - derült ki a kormányhivatalokat elszámoltató iroda, a Government Accountability Office (GAO) jelentéséből.

Dave Powner, a GAO IT-felügyeleti kérdésekkel foglalkozó osztályának igazgatója a kérdésben tartott meghallgatáson elmondta, hogy a kormány évi több mint 80 milliárd dolláros informatikai költségvetésének 75 százalékát a meglévő - közöttük az említett, örökölt - rendszerek karbantartására fordítja, és csupán a keret negyedéből tud fejleszteni, új rendszereket bevezetni.

A meghallgatást tartó bizottság IT-környezetük modernizálására sürgette a kormányhivatalokat. Azok törekednek is a korszerűsítésre, de mint képviselőik elmondták, az örökölt rendszerek némelyike változatlanul jól működik, ezért lejjebb csúszik a prioritások listáján. A védelmi minisztérium említett tartalékrendszere például harmadlagos szerepet tölt be a működésben, miközben rendelkezésre állása 99,99 százalékos, mondta Terry Halvorsen informatikai igazgató.

Lelassították azonban az informatikai környezet modernizálását az utóbbi évek költségvetési megszorításai, mondta Terry Milholland, az adóhivatal IT-vezetője. Ezt azonban a bizottság republikánus tagjai visszautasították, mondván, ahol 70-es és 80-as évekből származó rendszerekről beszélünk, ott a közelmúlt megszorításainál, a pénznél többről van szó.

A bizottság több demokrata tagja arra kérte a kongresszust, hogy szavazza meg az információtechnológia modernizálásáról szóló törvényt, amely 3,1 milliárd dolláros, rotációs rendszerben felhasználható alapot hozna létre a kormányhivatalok számára. A rendszerfrissítésre beadott kérelmeket egy független bizottság bírálná el, és a támogatást a hivataloknak később vissza kellene fizetniük a megtakarításból, amit a fejlesztéssel el kell érniük.

Powner arra is felhívta a figyelmet, hogy a hivatalok az adatközpontok konszolidálásával további megtakarítást is elérhetnek. Bár Barack Obama kormánya ezt a folyamatot 2010-ben elindította, és azóta 3100 adatközpontot bezárt, még mindig további 10 500-at üzemeltet. Újabb kétezer adatközpont konszolidálásával, illetve részben felhőbe költöztetésével a kormányzat évi 5,4 milliárd dollárral csökkenthetné az üzemeltetés költségeit.

Hirdetés

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.