Hirdetés
. Hirdetés

Előretör a Windows 10

|

Már a második egymást követő hónapban nő jelentősen a Windows 10 használati aránya, ahogy egyre közeledik a Windows 7 nyugdíjba vonulása.

Hirdetés

A NetApplications adatai szerint a Windows 10 részesedése az összes személyi számítógépen az elmúlt hónapban 2,1 százalékponttal nőtt, és elérte az 51 százalékot (a windowsok háziversenyében 58 százalékon áll). Ezzel egyidejűleg a Windows 7 használati aránya 1,5 százalékponttal 30,3 százalékra csökkent az összes PC-n, a Windowsok között pedig 34,5 százalékos a részesedése. Augusztus immár a hatodik egymást követő hónap volt, amikor a 2020. január 14-én visszavonuló (e dátumot követően nem kap több frissítést) Windows 7 részesedése csökkent.

Hirdetés

Az amerikai Computerworld legfrissebb becslése szerint visszavonultatásakor a Windows 7 még mindig közel 30 százalékos részesedéssel rendelkezik majd a Windowsok között. Ugyanakkor a Windows 10 használati aránya várhatóan 64 százalék körül lesz jövő januárban. Csak összehasonlításképpen: nyugdíjba vonulásakor a Windows XP használati aránya 29 százalék volt.

Elemzők szerint a Microsoft felgyorsíthatná a Windows 7-ről Windows 10-re való áttérést azzal, hogy ismét ingyenessé tenné a migrációt, csakúgy mint a Windows 10 megjelenését követő egy évben. Ez a lépés eléggé valószínűtlen, mivel komoly hatással lenne a Windows 10 Home és Pro eladásaira. A 12 hónapos ingyenes időszakban havonta átlagosan 1,7 százalékponttal nőtt a Windows 10 operációs rendszer részesedése a NetApplications statisztikája szerint. 

Ha a Microsoft most ismét bevezetné az ingyenes frissítés lehetőségét, a Windows 10 jövő januári részesedése elérné a 68 százalékot, vagyis 4 százalékponttal magasabb lenne, mint a jelenleg várható érték. A Windows 7-et futtató számítógépek aránya pedig további 4 százalékponttal 26 százalékra csökkenne a nyugdíjba vonulás idejére. 

Márpedig a Windows 7 operációs rendszer részesedésének 30-ról 26 százalékra csökkenése azt jelentené, hogy 60 millióval kevesebb PC lenne sérülékeny a hackertámadásokkal szemben amiatt, hogy a Windows 7 jövő január közepétől már nem kap majd biztonsági frissítéseket a Microsofttól.   

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.