Hirdetés
. Hirdetés

Ez vár a nyugdíjba menő Windows 7-re

|

Még egy évig jönnek a frissítések az operációs rendszerhez, ezt követően a vállalatok még 3 évig juthatnak hozzá a foltokhoz.

Hirdetés

Pár nap híján pontosan egy év múlva, 2020. január 14-én megszűnik minden idők legnépszerűbb Windowsának, a Windows 7-nek a támogatása, ami azt jelenti, hogy használói nem kapnak majd biztonsági frissítéseket a Microsofttól (hacsak nem fizetnek érte, lásd lentebb), ami a mai kiberháborús időkben meglehetősen kockázatossá teszi a további használatát. Addig azonban még 12 hónap hátra van, vagyis 12 frissítőkeddi foltra (vagy akár többre is rendkívüli frissítések formájában) még mindenki bizton számíthat. És eldöntheti, hogy a rizikó ellenére megtartja-e kedvenc rendszerét, vagy átnyergel a Windows 10-re.

Hirdetés

Jelenleg a Net Applications statisztikája szerint az összes windowsos személyi számítógép 43 százalékán fut a jó öreg Windows 7, amelyet csupán a múlt hónapban tudott megelőzni a már három éve piacon lévő Windows 10. A Windows 7 pályafutásának csúcsán, 2015 júniusában az összes Windows-használó PC-jének 67 százalékán végezte munkáját fáradhatatlanul.

Ez az arány a Windows 7 nyugdíjba vonulásakor testvérlapunk, az amerikai Computerworld becslése szerint még mindig 36 százalék lesz (az előrejelzés során az operációs rendszer részesedésének az elmúlt 12 hónapban a Net Applications által mért csökkenési ütemét vizsgálták, majd az átlagos érték alapján állapították meg a jövő januári részesedési arányt).

Mivel a vállalatoknál is rengeteg PC-n fog futni a Windows 7 a határidő lejárta után, a biztonsági kockázatok elkerülésére a Microsoft a nyugdíjba menetelt követően még 36 hónapig kínál frissítéseket az operációs rendszerhez a "Windows 7 Extended Security Updates (ESU) konstrukció keretében. A kiterjesztett támogatást csak a Windows 7 Professional és a Windows 7 Enterprise változatok esetében lehet igénybe venni, és csupán akkor, ha ezeket mennyiségi licencmegállapodás keretében vásárolták. A Windows 7 ESU-t 12 hónapos időszakokra lehet megvásárolni, és eszközönként kell fizetni érte.

A Microsoft 2017 áprilisi adatai szerint gépenként 515 dollárral kerül többe a vállalatoknak a Windows 7 három éven keresztüli további használata, mint a Windows 10-re való áttérés. A becslés a Forrester Research kutatásán alapszik, amelyet a Microsoft finanszírozott.

Jelenleg hozzávetőlegesen 645 millió személyi számítógépen fut a Windows 7 világszerte. Ez az eredmény úgy jön ki, hogy a Windows 7 jelenlegi piaci részesedését beszorozzuk az összes windowsos számítógép a Microsoft által megadott 1,5 milliárdos számával.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.