Felturbózott Edge böngésző a Windows 10 új változatában

|

A Creators Update-hez adott Edge kellemes újításokkal szolgál, egyelőre azonban kevés kiegészítő érhető el hozzá.

Az április 11-én esedékes következő nagy Windows 10 frissítés, a Creators Update legfontosabb újdonságainak egy részét az Edge böngészőben találjuk. Itt van mindjárt a Flash kezelése: aki utálja az Adobe médialejátszóját, örömmel fogja tapasztalni, hogy az Edge alaphelyzetben blokkolja a Flash tartalmakat. A böngésző jelenlegi változatában csak a nem lényegesnek minősített Flash tartalmakat, például a hirdetéseket blokkolja a program. A blokkolás növeli a biztonságot és a teljesítményt, valamint az akkumulátor üzemidőt. Azoknál a weboldalaknál, amelyek a HTML5-öt is használják a multimédiás tartalmak megjelenítésére, az Edge automatikusan ezt a technológiát használja majd a Flash helyett. Ráadásul utasíthatjuk a böngészőt arra, hogy emlékezzen a Flash preferenciáinkra az egyes weboldalakon.

 

Egy másik hasznos új szolgáltatása az Edge-nek az ePub és PDF formátumú fájlok megjelenítése, valamint a program képes lesz a szövegek hangos felolvasására. A Microsoft ugyancsak javított a böngésző biztonságán.

Könnyebbé teszik az interneten való navigációt a felhasználói felület továbbfejlesztései. Ha kattintunk az új lap gomb melletti lefelé nyílra a böngészőablak tetején, láthatóvá válik az össze megnyitott böngészőlap nézőképe. Ha kattintunk valamelyik nézőképen, azonnal a hozzá tartozó böngészőlapra jutunk. Ha nem akarjuk már nézegetni a megnyitott oldalakat, de később újra meg szeretnénk látogatni őket, egy tőlük jobbra lévő gombra kattintva csoportként elmenthetjük őket. Ha pedig meg akarunk nyitni egy ily módon elmentett csoportot, egy gombra való kattintással újra aktiválhatjuk azt.

Az egyelőre nem világos, hogy az Edge böngésző egyik legnagyobb fogyatékosságát, a kiegészítők szűkös voltát, orvosolják-e a Creators Update-ben. Jelenleg csupán kevesebb, mint kéttucatnyi bővítmény érhető el a Microsoft programjához. A szoftvergyártó blogbejegyzése szerint további kiterjesztés API-kat adtak ki a fejlesztők számára, és a vállalat azon munkálkodik, hogy több kiegészítő készüljön az Edge böngészőhöz. Figyelembe véve azonban azt a sajnálatos tényt, hogy jelenleg milyen kevés modullal bővíthető a program funkcionalitása, nem valószínű, hogy a Creators Update megjelenéséig elárasztanának minket a fejlesztők újabb pluginok tömegével.

Hirdetés
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!