Hirdetés
. Hirdetés

Fitnesz nyomkövetőt kapnak a tehenek

|

Ausztráliában komoly segítséget nyújthat a csordák helyének és állapotának a figyeléséhez a fülre rögzíthető új eszköz.

Hirdetés

Egy fülre szerelhető eszközt dolgozott ki az állatok mozgásának nyomon követésére Ausztráliában a CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation) tudományos és kutatási kormányszervezet és a mezőgazdasági technológiákat fejlesztő Ceres Tag startup, melynek segítségével a farmerek pontosan tudni fogják, hogy merre vannak az állataik és mit csinálnak.

Hirdetés

A GPS nyomkövető rendszert és több szenzort tartalmazó eszközt múlt héten sikeresen tesztelték 100 tehénnel a CSIRO kutatási telepén. Márciusban is végeztek egy tesztet, akkor 20 kilenc-tizenkét hónapos Droughtmaster fajtájú tinó viselte az eszközt.

A technológia együttműködik a meglévő szarvasmarha felügyelő szoftverekkel, így a farmerek nyomon követhetik, hogy az állatok merre legelnek, továbbá értesülhetnek a betegséget vagy szülést jelző szokatlan mozgásokról, valamint arról, ha egy marha elszökött vagy ellopták azt. A Ceres Tag nagyobb átláthatóságot ad a tenyésztők számára, lehetővé téve a farmerek számára, hogy a kockázatok és a költségek csökkentése, valamint a hatékonyság növelése érdekében nyomon kövessék és figyeljék állataikat, nyilatkozta David Smith, a Ceres Tag vezérigazgatója.

A strapabíró eszközöket úgy tervezték, hogy az állatok teljes életében használhatók maradjanak, még mostoha körülmények esetén is. Napenergia táplálja őket, és a beépített gyorsulásmérő révén riasztást küldhetnek olyan szokatlan viselkedések észlelésekor, amelyek az állatok eltulajdonítására vagy a csordát megzavaró más eseményekre utalhatnak.

A farmerek Ausztráliában hagyományosan járművekkel vagy repülőgépekkel figyelik meg, hogy csordáik hol tartózkodnak. Így aztán minden segítséget szívesen fogadnak munkájuk megkönnyítéséhez, ezért elégedettek vagyunk, hogy kevesebb mint egy év alatt sikerült a kutatási fázisból fejlesztési szakaszba eljutni, mondta dr. Ed Charmley, a CSIRO részlegvezetője.

Az eszköz jövőbeli változatai még kisebbek és könnyebbek lesznek, és további funkciókat tartalmaznak majd, például testhőmérséklet-mérést a betegségek még korábbi jelzésére, valamint virtuális kerítés képességeket. Chamley az eszközt egyszerűen csak a tehenek fitnesz nyomkövetőjének nevezi.

A Ceres Tag arra számít, hogy terméke lesz az első, a nemzetközi nyomonkövetési szabványoknak, többek között az ausztrál National Livestock Identification System (NLIS, állatállomány-azonostási rendszer) előírásainak megfelelő, fülre rögzíthető nyomkövető.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.