Hirdetés
. Hirdetés

Heteken belül két Windows 10-kiadás is nyugdíjba vonul

|

A Windows 10 1809 támogatása már tavasszal megszűnt volna, ha a COVID-19 miatt nem kap fél év haladékot. Most mindenki azt várja, hogy hasonló engedményben részesül a Windows 10 1903 is, amelynek a támogatása hivatalosan decemberben jár le.

Hirdetés

Ugyan a Windows 10-nél "névleg" megállt a Microsoft, tehát nem érkezett újabb verziószám az operációs rendszerből, a nagy frissítőcsomagok után újabb és újabb buildszámokkal látják el az aktuális kiadást. A cég ez alapján vállalja a támogatást is, tehát az egyes buildek számára határoz meg határidőket. Normális körülmények között a különböző Windows 10 funkciófrissítések nyugdíjazása között hosszabb idő telik el. A koronavírus-járvány azonban felforgatta a szokásos menetrendet, és emiatt nemsokára néhány héten belül két funkciófrissítés támogatása is megszűnik.

Hirdetés

November 10-án utolsó frissítését kapja a Windows 10 Home 1809 és a Windows 10 Pro 1809. A támogatásuk eredetileg már május 12-én lejárt volna, de a COVID-19 miatt a Microsoft adott nekik még fél évet. December 8-án a Windows 10 1903 végórái jönnek el. Ez a frissítés 2019 májusában jelent meg, A Microsoft 18 hónap támogatást ígért hozzá, így a decemberi kapuzárás az eredetileg tervezett menetrendhez igazodik.

Megfigyelők azonban furcsállják, hogy míg az első járványhullám idején a 1809 hosszabbítást kapott, most a 1903-al szemben ilyen könyörtelen a fejlesztő: hiszen a váltás a távmunkák miatt jelenleg ugyanolyan problematikus, mint volt tavasszal. A Microsoft talán azért ilyen szőrösszívű, mert úgy véli, hogy az informatikai csapatok már alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez, és gond nélkül le tudják bonyolítani az esetleges átállásokat.

Ugyanakkor azonban egyáltalán nem kizárt, hogy Microsoft az utolsó pillanatban meggondolja magát, és fél év haladék ad a Windows 10 1903-nak. Erre azért lehet némi esély, mert az AdDuplex elemzőcég friss adatai szerint szeptember végén a Windows 10 eszközöknek még mindig a 26 százaléka, vagyis több, mint egynegyede ezt a verziót futtatja, és ez a mennyiség már eléri azt a kritikus tömeget, ami álláspontja módosítására késztetheti a Microsoftot.

Mindenesetre, ha valaki biztos szeretne lenni abban, hogy továbbra is frissítéseket kaphat a rendszeréhez, illetve problémák esetén támogatásért fordulhat a Microsofthoz, inkább frissítsen az újabb buildekre.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.