Hirdetés
. Hirdetés

Hogyan beszéljünk egymás nyelvén? - az mVISZ nyárindítóján jártunk

|

Többek között erre a kérdésre adott választ a VISZ idei nyárindító konferenciája, amelyet hagyományosan egy balatoni városban tartottak.

Hirdetés

A Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége (MVISZ) a magyar informatikai piac legnagyobb, meghatározó vásárlóit tömörítő társadalmi szervezete, amely az informatikai eszközöket, rendszereket és szolgáltatásokat felhasználó vállalatok, intézmények érdekeit képviseli. Szakmai rendezvényein az informatikai vezetők olyan programokon vehetnek részt, amelyek az új technológiák megismerése mellett saját szakterületük fejlesztését is célozzák.

Ebből egyik kiemelkedő eseményük a kétnapos nyárindító konferencia, amelyen nem kizárólag szakmai programok vannak, hanem sokrétű témaválasztásunknak köszönhetően olyan információkkal és tudással is gazdagodhatnak a résztvevők, amelyek egyéni szakmai fejlődésüket is tovább erősítik. Idén a siófoki Balaton Hotelben tartott előadások mellett hajózás, vitorlázás és kerékpározás is gazdagította a programot.

Hirdetés

A szakmai programot a hagyományokhoz híven Fritsch Róbert, a VISZ ismételten megválasztott elnöke nyitotta meg, aki bemutatta a szervezet jelenlegi és jövőbeli vállalását, céljait. Az MVISZ egy olyan szervezet, amely összefogja és képviseli a magyarországi vezető informatikusokat. Tagjai számára számos előnyt kínál, így például hálózatépítést, tudás- és tapasztalat megosztást, szakmai képviseletet, és karrierfejlesztést - hangzott el az előadásban, amelyben szó esett a már jól ismert szakmai elismerésekről is: az Év informatikai vezetője díjról, a Braun Péter díjról és az Év információbiztonsági vezetője díjról is.

A Balatoni Hajózási Zrt. két vezetője, Veigl Gábor vezérigazgató és Németh Valentin üzleti-stratégiai igazgató a vezetői kihívásokról, vezetői aspektusokról, változásmenedzsmentről, transzformációról, a pandémia alatti válságkezelésről, fejlődésről és építkezésről, hatékonyságról és motivációról tartottak előadást a rendezvényen. Itt bemutatták a Balatoni Hajózási Zrt. IT-szakterületeit, architektúra és digitalizáció, IT-beruházási projektek, belső IT és vállalati irányítási rendszer szakterületekre bontva.

Az ügyféligény megértése - domborúból homorúvá alakulás ereje címmel tartotta meg előadását Huba Eörs, az IFUA Horváth & Partners Kft. partnere, aki megmutatta a hallgatóságnak, milyen (egyszerű) képlet alapján működik az ügyfél, a haszon és a költségek tekintetében.

Miként kommunikáljunk generatív MI rendszerekkel? - tette fel a kérdést Kiss Gergely, az Attrecto alapítója, akitől azt is megtudhattuk, melyek a Midjourney negatív oldalai amellett, hogy jól lát és remekül teljesít a teszteken bizony hallucinál, magyarul is ügyeskedik és mikre számíthatunk a ChatGTP 4 esetében.

Egymás nyelvén - az irattároló dobozoktól az SSD-ig címmel tartotta meg névadó előadását Kárpáti Tamás, az Iron Mountain Multi Country (Croatia & Hungary) Managing Directora, aki arról is biztosította a jelenlévőket, hogy bizony egy darabig még biztosan papírt is használunk a folyamatainkban.

A kávészünet utáni előadásban egy nagyon fontos téma bilincselte le a résztvevőket, mégpedig Bárány Zsolt, az SAP Hungary Beszerzés és Üzleti hálózatok üzletágvezetőjének, az Üzleti hálózatok: a vállalatok közös nyelve című előadása, amely azt feszegette, hogy tulajdonképpen milyen nyelvet is beszélnek a vállalatok egymással?

Még az ebéd előtt ezt követte egy csoportos beszélgetés A hallgatóság közbeszól címmel, amelyben stílustanácsadó a színek, ruhák és mozdulatok nyelvéről edukálta a közönséget, emellett szó volt a generációk harcáról, a mesterséges intelligenciával történő kommunikációról, az MI képeken át történő megértéséről, tippeket és trükköket kaphattak a szakemberek az eltérő munkastílusú emberek kezeléséhez, és mindenki nagyon sokat tanulhatott az ITeráció - mitől "kész" egy utasítás címet viselő szekcióból. A hagyományokhoz híven a "közbeszólások" összefoglalóit a csoportok vezetői összegezték a teljes publikumnak.

Az ebéd után Kevesebb duma, gyorsabb munka címmel tartott előadást Péterfi Balázs, a Syspro Informatika Zrt. kereskedelmi képviselője, akit a GREPTON Informatikai Zrt. senior adattárház és BI tanácsadója, Lévai Gábor követett Adatból érték című előadásával. Az ezt követő pódiumbeszélgetést Zsolt Eszter, a MultiAlarm SE szakmai vezetője tartotta a pályaalkalmasságról. Ezután szintén egy nagyon nagy érdeklődésre számot tartó fejezet következett, mégpedig a generációk harca. Varga Gábor, a 99999 Informatika Kft. szakembere azt feszegette, hogyan kommunikáljon egy jó rendszerintegrátor, Mádi Gábor, a ShiwaForce IT igazgatója az Együtt a DevOps csapatban című előadásában a nemzedékek összecsiszolásáról beszélt. Ezután a kommunikációs nehézségeket elemező Családregények - pillanatfelvétel című pódiumbeszélgetés tette igazán személyes hangvételűvé az eseményt. Végül a sétahajókázás, vitorlázás és kerékpározás előtt a modernkori nyelvújítást a Kazinczyk a versenyszférában című előadás mutatta be a résztvevőknek.

"Az mVISZ nyárindító rendezvénye különleges élmény volt sok tekintetben. Az elmúlt években sokszor tapasztaltuk, hogy az IT segít biztonságos távolságot tartani és jól gazdálkodni az időnkkel. Nem kell feleslegesen átutazni a várost egy megbeszélésért, vagy folyamatosan egy légtérben lenni mindenkinek. Ezzel szemben ez a program tökéletes példája volt annak, hogy az IT össze is hoz, iparágtól, korosztálytól, nemtől és beosztástól függetlenül tanulságos szakmai előadásokat hallgattunk együtt, vitorláztunk a Balatonon vagy éppen lötyöghettünk a Coco Jumbora. A rendezvényen valóban manifesztálódott a szakmaiság, a profizmus és a funky életérzés" - nyilatkozta Schrankó Péter, a Computerworld lapigazgatója.

A második napon az érdeklődők látogatást tettek az FGSZ Földgázszállító Zrt-nél, ahol megismerhették a szervezet alaptevékenységét, Tóth József IT-igazgató tolmácsolásából mindenki megtudhatta, mit is takar a földgázszállítás. Segítségére volt Kovács Károly OTR vezető, akivel az IT-t érintő kihívásokról beszéltek közösen a gázipari alaptevékenységek támogatása tekintetében, érintve a Scada rendszereket is. Kovács Zsolt rendszerirányítás és egyensúlytartásvezető elkísérte a résztvevőket a rendszerirányító központba, majd Tichy-Rács Bálint, a VISZ Szakmai Fórum vezetője és a Netlock CIO-ja IT Biztonság Szakmai Fórumot tartott 60 percben "BCP-k és DRP-k a gyakorlatban" címmel.

Aki lemaradt erről a nagyon gazdag programról, ne csüggedjen, már közeleg a VISZ újabb rendezvénye, az INFOGolf 2023.

 

 

 

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.