Hirdetés
. Hirdetés

Itt a Bluetooth 5

|

A vezeték nélküli kommunikációs protokoll új verziója gyorsabb elődeinél, és a hatósugara is jókorát nőtt.

Hirdetés

Egyértelműen a dolgok internetét (IoT) célozza meg a Bluetooth 5, amely kétszer nagyobb adatátviteli sebességet kínál az alacsony energiafogyasztású alkalmazásokhoz.

A Bluetooth Low Energy (BLE) - a Bluetooth 5 specifikációjának legtöbb újdonságot tartalmazó része - akár 2 Mbps-os sebesség elérését is lehetővé teszi, hatósugara pedig elegendő egy átlagos ház vagy emelet teljes lefedéséhez, mondta a Bluetooth Special Interest Group (SIG) az új verzió bejelentésekor. Képességeinél fogva a BLE okosotthonokba és -irodákba szánt eszközök preferált hálózati technológiájává válhat.

Meglehetősen nyitott még az otthoni IoT piac, mivel az emberek egyelőre nem vásárolják tömegével a hálózatba kapcsolt termosztátokat, ajtózárakat és hasonló eszközöket, mondta Avi Greengart, az ABI Research elemzője. Szerinte a Bluetooth számára előnyt ad, hogy az olyan alternatívákkal szemben, mint a ZigBee és a Z-Wave, a legtöbb okostelefonban megtalálható.

- Két-három éven belül jóformán az összes telefont Bluetooth 5-re frissítik a gyártók - mondta Greengart. - A széles körű elterjedtség gyakran a szabvány egyik legfontosabb része.

Miután az új protokoll megjelenik a telefonokban, azokkal a felhasználók külön hub közbeiktatása nélkül, közvetlenül vezérelhetik majd a Bluetooth 5-ös IoT eszközöket.

A Bluetooth fokozatosan vált a protokoll két változata között. A klasszikus változat évek óta működik például a telefonok és az autók, az egér és a PC-k között. A kisebb energiafogyasztású BLE olyan kis, akkumulátoros eszközökhöz készült, amelyek éveken át működnek emberi közbeavatkozás nélkül.

Ma már lényegesen több eszköz használja a BLE-t, mint a klasszikus változatot, de a legtöbb chip tartalmazza mindkettőt, mondta Steve Hegenderfer, a Bluetooth SIG fejlesztési programjait vezető igazgató. A Bluetooth 5-ben a BLE sebessége eléri a klasszikus változatét, ezért a gyártók idővel várhatóan átállnak az alacsony energiafogyasztású technológiára, tette hozzá.

A Bluetooth 5 hatósugara az eddigi négyszeresére nőtt, így a felhasználóknak nem kell közelebb menniük a vezérelni kívánt okoseszközökhöz, és a biztonsági rendszerek is kommunikálni tudnak az épületben elhelyezett komponenseikkel.

Bluetooth beacon annak a mechanizmusnak a neve, amelyen keresztül a BLE eszközök információt tudnak adni magukról és elhelyezkedésükről a többi eszköznek. Eddig ezek az üzenetek maximum 31 bájtot tartalmazhattak, de méretük az új verzióban nyolcszorosára nőtt. A vállalatok így eszközkezelő megoldásokban használhatják a technológiát. A Google Physical Web koncepciója, amely a felhasználók és a tárgyak közötti interakció megkönnyítését célozza, szintén a BLE beacon technológiájára épül.

Fontos újításokkal érkezett az 5-ös verzió, de a Bluetooth-nak akad még teendője, mondta Avi Greengart.

Az olyan versenytársak, mint a ZigBee mesh konfigurációs lehetőséget is kínálnak, amelyben minden eszköznek csak a hozzá legközelebb elhelyezkedő eszközt kell elérnie. Ehhez jóval kevesebb energia is elegendő, és a megoldás megbízhatóbb, mint a megnövelt hatósugár, amelyet az épület falai és más akadályok mindig befolyásolhatnak. A Bluetooth SIG jelenleg dolgozik a mesh képesség hozzáadásán.

Szeretnének a felhasználók egy hifi minőségű audio kapcsolatot is vezeték nélküli fejhallgatójukhoz, ami különösen fontossá vált, mert a gyártók kezdik elhagyni telefonjaikról a fizikai csatlakozókat. A Bluetooth azonban egyelőre még ezen is dolgozik.

A protokoll 5-ös verziója lendíthet ugyan az otthoni IoT elterjedésén, de a verseny szabad, mondta Greengart, szinte bármely hálózati technológia, közöttük a wifi is befuthat még győztesként.

Hirdetés
Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.