Hirdetés
. Hirdetés

Január 15, egy fontos Windows-dátum

|

A Chromium alapú Edge böngésző végleges változatának bétája immár letölthető a Microsoft webhelyéről.

Hirdetés

Bejelentette a Microsoft, hogy 10 hét múlva, egészen pontosan 2020. január 15-én kiadja az átdolgozott Edge böngésző végleges változatát.

Hirdetés

A Microsoft először 2018 novemberében rukkolt elő az Edge teljes átalakításának ötletével, amikor bejelentette, hogy a saját megjelenítő és JavaScript technológiájáról áttér a nyílt forráskódú Chromium alapokra, annak érdekében, hogy javítsa a Microsoft Edge kompatibilitását és megkönnyítse a fejlesztők dolgát, akiknek így kevesebb böngészőtechnológiához kell alkalmazkodniuk.

Az azóta eltelt időben a Microsoft több bétaváltozatát is kiadta a teljes mértékben Chromium alapú Edge-nek, először a Windows 10-hez és a macOS-hez, majd valamivel később a Windows 7-hez és a Windows 8.1-hez. 

A Microsoft a 79.0.309.11-es buildet jelölte meg úgynevezett release candidate-nek -- ez a 79-es verziószámú változat -, ami majd január 15-én megjelenik. Ugyanakkor a Chrome 79-es változata december 10-én lesz esedékes, ami azt jelzi, hogy az Edge és a Chrome frissítési menetrendje eltér majd egymástól, legalábbis a kezdetekben.

Ugyanakkor a Microsoft nem deklarálta egyértelműen korábban, hogy igazodik a Chromium és ezáltal a Chrome frissítési ütemtervéhez, vagyis hogy minden 6-8 hétben kiad egy új változatot. Ezzel kapcsolatban ellentmondó hírek érkeztek. Chris Hellmann termékmenedzser júniusban azt mondta, nem igazodnak a Chrome sűrű frissítési menetrendjéhez, azonban az online dokumentációban a Microsoft azt állítja, hogy igenis, a Chrome-hoz hasonlóan frissítik majd az Edge-et, ha nem is ugyanazokon a napokon. A funkciófrissítések hozzávetőlegesen 6 hetes ciklusokban érkeznek majd, olvashatjuk a dokumentumban.

Érdekes módon az új Edge január 15-re időzített kiadása egy nappal azt követően történik, hogy a 2009-ben debütáló és még mindig nagyon sokak által használt Windows 7 operációs rendszer nyugdíjba vonul, vagyis megkapja utolsó biztonsági frissítését. Igaz, a Microsoft azzal indokolhatja ezt a furcsa egybeesést, hogy az Extended Security Updates (ESU) konstrukcióra előfizető céges felhasználók további három évig - 2023 januárjáig - futtathatják a Windows 7-et biztonságosan. Bár a szoftvergyártó ezt eddig nem jelentette ki nyilvánosan, a Windows 7-es számítógépeken futó Edge böngészőt szinte biztosan ellátja majd biztonsági és funkciófrissítésekkel.

Az Edge 79 bétaváltozata a Windows 10, Windows 8.1, Windows 7, Windows Server és macOS operációs rendszerekhez letölthető a Microsoft-féle Edge Insider weboldalról.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.