Hirdetés
. Hirdetés

Jönnek a hajlítható, kimosható áramkörök hordható eszközökhöz

|

A szén nanocsövekből épített áramkörök szinte mindent kibírnak, akár ki is moshatjuk őket anélkül, hogy tönkremennének.

Hirdetés

Japán kutatók olyan rendkívül ellenálló, hajlítható áramköröket fejlesztettek ki, amelyek ruhába építhetők, lehetővé téve a hordható eszközök új generációjának megjelenését. A rugalmas tranzisztorok a kalapáccsal való ütlegelést és a ruhával együtt történő kimosást is átvészelik a technológiát feltaláló kutatók szerint, akik a National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST) és a Japan Science and Technology Agency (JST) intézmények munkatársai. Az újfajta áramkörök egyik lehetséges alkalmazása a ruházatba való beépítés az egészségi állapot monitorozása érdekében. De ugyancsak jó hasznát vehetik a robotok fejlesztői, akik a technológia révén szintetikus, érintésérző bőrrel láthatják el emberszabású teremtményeiket.

Hirdetés

A jelenleg használatos elektronikus áramkörök - beleértve a hajlítható megvalósításokat is - messze nem érik el a ruhaszövetek lágyságát és hajlíthatóságát, olvashatjuk az AIST kutatói, Atsuko Sekiguchi és társai cikkében, amely a Nano Letters nanotechnológiai szakmai folyóiratban jelent meg. Annak érdekében, hogy egy olyan tranzisztort készítsenek, amely teljes egészében hajlítható anyagokból áll, a kutatók egy gumi matricába ágyaztak szén nanocsöveket. Az eredményül kapott anyag hidrokarbon polimerekből és hosszú, egyfalú szén nanocsövekből áll, amelyeket hálózati struktúrába rendeztek. Mind a nanocsövek jó elektromos vezetőképességével, mind a gumi rugalmasságával és hajlíthatóságával rendelkezik.
 


A kutatók a tranzisztort a legkülönfélébb formákban elkészítették, amely azt követően is használható állapotban marad, hogy kalapáccsal ütlegelik, áthajt rajta egy autó, vagy tűsarkú cipővel rálépnek. A fizikai behatásokkal szembeni ilyen mértékű ellenállóképességet még egyetlen áramkörnél sem tapasztalhattunk. De szükség is lesz erre, mert a kutatók távlati célja olyan, ruhába építhető, hordható eszközök kifejlesztése,  amely tolerálni képes mindazokat az igénybevételeket - nyújtás, hajlítás, csavarás, összenyomás, ütés és mosás -, amelyeket egy ruhának el kell szenvednie. A rugalmas tranzisztort az egészségi állapotot monitorozó eszközökben, viselhető kommunikációs berendezésekben, robotok szintetikus bőrében és sok más helyen lehet majd használni.

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.computertrends.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.