Hirdetés
. Hirdetés

Jönnek a hajlítható, kimosható áramkörök hordható eszközökhöz

|

A szén nanocsövekből épített áramkörök szinte mindent kibírnak, akár ki is moshatjuk őket anélkül, hogy tönkremennének.

Hirdetés

Japán kutatók olyan rendkívül ellenálló, hajlítható áramköröket fejlesztettek ki, amelyek ruhába építhetők, lehetővé téve a hordható eszközök új generációjának megjelenését. A rugalmas tranzisztorok a kalapáccsal való ütlegelést és a ruhával együtt történő kimosást is átvészelik a technológiát feltaláló kutatók szerint, akik a National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST) és a Japan Science and Technology Agency (JST) intézmények munkatársai. Az újfajta áramkörök egyik lehetséges alkalmazása a ruházatba való beépítés az egészségi állapot monitorozása érdekében. De ugyancsak jó hasznát vehetik a robotok fejlesztői, akik a technológia révén szintetikus, érintésérző bőrrel láthatják el emberszabású teremtményeiket.

Hirdetés

A jelenleg használatos elektronikus áramkörök - beleértve a hajlítható megvalósításokat is - messze nem érik el a ruhaszövetek lágyságát és hajlíthatóságát, olvashatjuk az AIST kutatói, Atsuko Sekiguchi és társai cikkében, amely a Nano Letters nanotechnológiai szakmai folyóiratban jelent meg. Annak érdekében, hogy egy olyan tranzisztort készítsenek, amely teljes egészében hajlítható anyagokból áll, a kutatók egy gumi matricába ágyaztak szén nanocsöveket. Az eredményül kapott anyag hidrokarbon polimerekből és hosszú, egyfalú szén nanocsövekből áll, amelyeket hálózati struktúrába rendeztek. Mind a nanocsövek jó elektromos vezetőképességével, mind a gumi rugalmasságával és hajlíthatóságával rendelkezik.
 


A kutatók a tranzisztort a legkülönfélébb formákban elkészítették, amely azt követően is használható állapotban marad, hogy kalapáccsal ütlegelik, áthajt rajta egy autó, vagy tűsarkú cipővel rálépnek. A fizikai behatásokkal szembeni ilyen mértékű ellenállóképességet még egyetlen áramkörnél sem tapasztalhattunk. De szükség is lesz erre, mert a kutatók távlati célja olyan, ruhába építhető, hordható eszközök kifejlesztése,  amely tolerálni képes mindazokat az igénybevételeket - nyújtás, hajlítás, csavarás, összenyomás, ütés és mosás -, amelyeket egy ruhának el kell szenvednie. A rugalmas tranzisztort az egészségi állapotot monitorozó eszközökben, viselhető kommunikációs berendezésekben, robotok szintetikus bőrében és sok más helyen lehet majd használni.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.