Hirdetés
. Hirdetés

Kell-e zöld címkére hajtani?

|

Arra a kérdésre, kell-e ösztönözniük a CIO-knak vállalatuknál a zöld energia használatát, határozott igennek tűnhet a nyilvánvaló válasz, mégsem árt jobban átgondolni a kérdést.

Hirdetés

Miképpen viszonyuljanak az informatikai vezetők a zöld energiához? - tette fel a kérdést Dan Steiner, a CIO.com magazin tanácsadója. Nos, a válasz korántsem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik. Először is, az informatikai vezetők költségvetése meglehetősen korlátozott, és abból számos kötelezettséget kell teljesíteniük. Amennyiben a zöldülést erőltetik, az könnyen vezethet belső csatározásokhoz. Érdemes összezördülni a többi vezetővel olyan megfoghatatlannak tűnő ügyekben, mint a légszennyezés és a rákbetegségek kockázatának csökkentése?

Hirdetés

Zöld forradalom
Könnyen előfordulhat, hogy a zöldenergiás projektek folyományaként belekerülünk a környezettudatosság mókuskerekébe. Gondoljunk csak bele, milyen gyorsan fejlődnek a technológiák, különösen a fenntartható energia terén! Gondolta volna valaki néhány évvel ezelőtt, hogy egy napon Németország energiaszükségletének 85 százalékát megújuló energiaforrásokból tudja fedezni? A rendkívül gyors ütemű változás miatt a napelemekkel, szélenergia-telepekkel vagy energiatakarékos hardvereszközökkel kapcsolatos befektetések esetében a szinten tartáshoz is dollármilliókra lesz szükség. Annak a Fortune 500-as óriásnak, amely beszerzi az összes szükséges hardvert, és teljesíti a karbonsemlegességi követelményeket, pusztán a minősítés folyamatos megőrzése érdekében is hatalmas pénzösszegeket kell áldoznia.

Nő az energiahatékonyság
Energiafogyasztás szempontjából mind az adatközpontok, mind pedig az egyéb nagyvállalati kategóriájú hardvereszközök egyre hatékonyabbak. A legfrissebb adatok szerint az adatközpontok energiafelhasználása az Egyesült Államokban csupán 4 százalékkal emelkedett az előző évhez képest annak ellenére, hogy az utóbbi években ugrásszerűen nőtt az adatközpontok mérete és száma. Egyre több cég vesz igénybe felhőszolgáltatásokat, ugyanakkor az energiafogyasztásuk közel azonos szinten marad.

A költségtudatos CIO-k számára okosabb megoldásnak tűnik, ha hagyják, hogy a meglévő technológiák kitöltsék teljes életciklusukat. Mire üzleti okokból valóban szükségessé válik a továbbfejlesztés, az új hardvereszközök nagy valószínűséggel már olyan energiahatékonysággal működnek majd, hogy kielégítik a zöld minősítések követelményeit.

Mennyit ér a zöld minősítés?
Igen ám, de ha hagyjuk, hogy meglévő hardvereszközeink kifussák természetes életciklusukat, és cégünk emiatt később nyerhet zöld minősítést, versenytársaink megelőzhetnek minket. Talán nem tűnik égbekiáltó bajnak, ha iparágunkban az utolsók között válunk zölddé, de jó, ha tudjuk, hogy egyes felmérések szerint a millenniumi generáció tagjainak háromnegyede hajlandó többet fizetni a zöld vállalatoktól származó termékekért és szolgáltatásokért. Az Egyesült Államokban a környezetvédelem immár a legtöbb középiskola tananyagának szerves részét képezi. Fiatalok sokasága van tisztában a klímaváltozás következményeivel, ezért érdemes odafigyelni ennek az egyedül az USA-ban tavaly immár 200 milliárd dollár vásárlóerővel rendelkező korcsoportnak az igényeire.

Szövetség a marketingvezetővel
Aligha tartható álláspont, hogy az energiamegtakarítás fedezni fogja a karbonsemleges minősítés követelményeinek kielégítéséhez szükséges költségeket, különösen, ha meglévő hardvereszközeink életciklusuk elején járnak. Ez esetben ne számítsunk a pénzügyi vezető támogatására zöld kezdeményezésünk elindításához. A marketingfőnök ugyanakkor gyorsan a legjobb barátunk lehet. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy az energiatudatos vásárlóktól származó többletbevételekkel kompenzálhatóak lesznek a környezetbarát beruházások kiadásai. Így azután, ha komolyan bele akarunk vágni a vállalat zöldebbé alakításába, s kidolgoztuk már, milyen költségekkel járnak, mennyi időt vesznek igénybe az energiahatékonyságot növelő fejlesztések, célszerű először a marketingvezetővel egyeztetni a terveinket. Ez két előnnyel jár: egyrészt megtudjuk, mennyibe kerül a zöld minősítést reklámozó hirdetési kampány, másrészt fegyvertársat kapunk az ellenvetések elhárításához.

Vállalatuk kizöldítése az előre gondolkodó CIO-k kezében lehetőség az energiafogyasztás csökkentésére, a vásárlók pozitív megítélésének kiváltására, ám arról sem szabad megfeledkezni, hogy a környezetbarát minősítés megtartása komoly költségeket emészt fel.

TIPPEK A ZÖLDEBB ADATKÖZPONTOKHOZ
Nem könnyű zölddé válni, és ezt az adatközpontok üzemeltetői nagyon is jól tudják. Az Egyesült Államok energiaügyi minisztériumához tartozó Lawrence Berkeley National Laboratory (Berkeley Lab) 2016-os felmérése szerint például az Egyesült Államok teljes energiafogyasztásának 2 százalékáért az adatközpontok a felelősek. E rendszerek integritásának biztosítása komoly kihívás az üzemeltetőknek, amelyektől folyamatos, megbízható működést várnak el a szolgáltatásaikat igénybe vevő vállalatok. Néhány egyszerű lépéssel azonban számottevően növelhető az üzemeltetés hatékonysága. Jeff Biggs, a Peak 10 cég üzemeltetési és technológiai alelnökének tanácsait követve jelentősen csökkenthető az adatközpontok energiafelhasználása.

Telepítsünk VDF-eket: Változtatható frekvenciájú meghajtók (VDF-ek) telepíthetők a léghűtésű hűtőberendezésekhez, melyekkel a csúcsidőn kívüli időszakokban csökkenthető a kompresszorok forgási sebessége, és így a fogyasztása is.

Alkalmazzuk az ASHRAE előírásait: Az American Society of Heating, Refrigerating and Air-Conditioning Engineers (ASHRAE) iparági szervezet termikus iránymutatásai rendkívül hasznosak létesítmények tervezésekor. Segítségükkel optimalizálhatók a belső hőmérsékletek, miközben csökkenthető a hűtés energiafogyasztása.

Alkalmazzunk hideg-meleg folyosó elszigetelést: Ez a megoldás fizikai akadályokat használ az adatközpontokat hűtő hideg levegő és a felmelegedett levegő keveredésének megakadályozására, ezzel csökkenti az energiafogyasztást és növeli a hűtés hatékonyságát.

A virtualizációs technológia kihasználása: Az energiahatékony adatközpontok legfontosabb része. A virtualizáció minimalizálja a fizikai szerverek számát, ily módon csökkenti az informatikai infrastruktúra üzemeltetéséhez szükséges energiát. Jelentősen mérsékelhető az energiafogyasztás azzal, hogy lehetővé tesszük több szerverpéldány futását egyetlen számítógépen.

PC-k cseréje: A hagyományos asztali gépek felváltása vékony kliensekkel jelentősen csökkenti az energiafogyasztást.

Használjunk fedőpaneleket: Az üres rack helyeket befedő panelek javítják a légáramlást a telepített berendezéseknél, és csökkentik a meleg levegő recirkulációját a szekrényen belül, így hatékonyabb a hűtés.

Használjuk ki a hideg napokat: Attól függően, hogy adatközpontunk hol található, fontos felhasználni a hűtéshez az adatközpont falain kívül lévő hideg levegőt. A hideg napokon egyes központokban ki lehet kapcsolni a kompresszorokat, és a külső levegő keringetésével oldható meg a berendezések hűtése.

Figyeljünk a világításra: Korszerű világítási technológiák és mozgásra érzékeny fényforrások alkalmazásával jelentősen csökkenthető az energiafogyasztás. Célszerű továbbá a világítás éjszakai kikapcsolása, ami mérsékeli az energiafelhasználást az üzletileg nem kritikus órákban.

Hardverek, szoftverek, tesztek, érdekességek és színes hírek az IT világából ide kattintva!

Hirdetés
0 mp. múlva automatikusan bezár Tovább az oldalra »

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://computerworld.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.